Půlnoční koruna | Co musí ještě obětovat?

Originální název: Crown of Midnight
Díl: 2. (v sérii Skleněný trůn)
Autor: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Rok: 2016, vydání originálu 2013
Žánr: Scifi-ci a fantasy
Počet stran: 400
Prostředí: Erilea
Úryvek: k přečtení zde
Anotace: Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky. 
(oficiální anotace)

Série Skleněný trůn od americké spisovatelky Sarah J. Maas brzy po vydání prorazila doslova díru do světa, našla si místo v srdcích stovek čtenářů a stala se světovým bestsellerem. První díl si mě dokázal získat po pár stránkách a až do konce knihy mě nenechal vydechnout. Jak tomu ale je v případě dlouho očekávané Půlnoční koruny? V čem vás kniha může překvapit a na co si raději dávat pozor? Čtěte dál a dozvíte se víc!

Skleněný trůn byl ze začátku mylně připodobňovánHunger Games, ovšem Půlnoční koruna prokázala, jak šeredně se všichni, jež zastávali toto tvrzení, spletli. Připodobnění z pohledu na klání probíhajícího v první knize by se dalo pochopit, ale jakmile děj vtrhl do úchvatného a zároveň i děsivého světa z pohledu nájemné vražedkyně Celaeny, jenž je skrz na skrz propletený temnými silami, fantastickými bytostmi, intrikami a tajemstvími, ale i problémy každodenního života a mezilidských vztahů, veškerá podobnost mizí.

Půlnoční koruna je rozdělena do dvou částí: Králova bojovnice a Královnin šíp. První část působí celkově spíše klidným dojmem, rozvíjí se především vztahy mezi postavami - zamilovala jsem se snad do každého rozhovoru, případně slovní přestřelky. Příběh se rozvíjí pomalu, ale přitom rázně a čtenář čas od času narazí na zpočátku drobné náznaky, které ovšem postupně vyvrcholí ve velkolepou zápletku. Jakmile ale děj dospěje do zlomového bodu a přehupuje se do druhé části, všechna pozvolnost bere za své. Tím se dostáváme zároveň k dalšímu bodu, který bych rozhodně chtěla zmínit - příběh totiž graduje, což je na knize snad to nejlepší a v posledních několika stránkách budete doslova lapat po dechu a obracet jednu stránku za druhou. Půlnoční koruna vás zkrátka nepustí od samého začátku až do poslední strany a jak jinak by mohla autorka utnout druhý díl, než v tom nejlepším, aby čtenáře nalákala na další pokračování?
Krom grandiózní a doslova velkolepé zápletky, která se postupně skládá dohromady, a když už si myslíte, že jste věci přišli na kloub, ukáže se, že se vše ve skutečnosti má ještě úplně jinak, kniha i tentokrát nabízí velké množství rozverných soubojů, léček, dočkáte se i velké porce napětí podpořeného snad ještě větším přídělem tajemna. Místy narazíte i na romantiku a ždibec youngadult, přičemž tyto úseky jsem ale s nadšením hltala i já a to na zmiňovaném žánru příliš nelpím. Osobně se mi snad nestalo ani jednou, že bych se musela do čtení nutit, právě naopak - musela jsem se přemáhat, abych odtrhla oči.

Ovládaná zlem. Vázaná povinností. Rozpolcená láskou.

Postavy z této série patří snad k těm úplně nejzdařilejším, se kterými jsem se v knižním světě kdy setkala. Všechny mají osobitou povahu, charakter a chování, každá je zcela jiná a přesto se v mnoha ohledech dokonale doplňují.
Caleana a Chaol (zdroj)
Celaena Sardothien - adarlanský zabiják a přesto jen prachobyčejná dívka s lidskými city, plná humoru, vynalézavosti a jejíž tajuplná milost vás nikdy nepřestane udivovat - je ta nejvydařenější hlavní hrdinka, kterou bych si vůbec dokázala představit. Nijak hůře na tom není ani kapitán stráží Chaol Westfall, kterého jsem si pro jeho paličatost a povahu oblíbila už v polovině druhé knihy a který nyní zároveň svádí lítý boj s Celaenou o post mé nejoblíbenější postavy vůbec. Navíc úseky v knize, kdy trávili čas spolu, byly zkrátka kouzelné. 
Nesmím ale křivdit ani korunnímu princi Dorianovi, který mi ale občas jeho myšlenkovými pochody lezl na nervy; a pak samozřejmě i chytrá a obratná Nehemia, skrývající více tajemství, než se může na první pohled zdát. Záporné postavy v čele s tyranským králem musím také jedině pochválit, stejně jako i postavy nové, jako je kupříkladu úlisný Archer Finn.

Sarah J. Maas je poměrně mladá a u nás neznámá spisovatelka, od níž si zatím v češtině můžete přečíst bohužel pouze první dva díly Skleněného trůnu, což je dle mého obrovská škoda, protože by si určitě zasloužila dostat šanci více se prosadit. Do jejího stylu psaní jsem se okamžitě zamilovala - ať už se jedná o popis míst, situací či atmosféry, o kterých si dokážete udělat skvělý obrázek nebo o promyšlené zápletky, zajímavě vylíčený děj a v neposlední řadě úžasné postavy a výroky. 

Půlnoční koruna skvěle navázala na předchozí díl, a přestože jsem toho od ní očekávala opravdu hodně, dostalo se mi toho ještě mnohem více. Příběh postupně graduje ve velkolepou zápletku, je plný napětí, soubojů, tajemna ale svoje si v něm najdou i milovníci romantiky. Autorka si vás získá takřka okamžitě osobitým stylem psaní, promyšlenými výroky, ale i úžasnými postavami - hlavní hrdinka je rozhodně jedna z nejvydařenějších charakterů, se kterými jsem se kdy setkala.


100%

Z Půlnoční koruny jsem nadšená, mohu vám ji rozhodně jen vřele doporučit a už teď se nemůžu dočkat na pokračování knížky pod názvem Dědička ohně, která by měla vyjít začátkem tohoto dubna.

6 komentářů:

  1. Já předminulý víkend dočetla Skleněný trůn a i když jsem od toho moc nečekala, ta knížka si mě po chvíli dočista získala. Dokonce i ten milostný trojúhelník žeru i s navijákem. :D Už teď se v knihovnách rozhlížím po Půlnoční koruně, bohužel ho zatím nekoupili.
    Jinak skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od obou knížek čekala hodně a oboje se mi vyplatilo. Co se týče toho trojúhelníku - mám stejný názor a to na tento typ četby zrovna dvakrát nejsem. U nás naštěstí přišla na pulty ještě ten samý týden, co vyšla, z čehož jsem byla hrozně šťastná :)
      Díky :)

      Vymazat
  2. Wow, tak to je super! Ja uvažujem nad kúpou oboch knih. Díky za dobrý typ, konečne budem mať čo po nociach robiť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si je obě přečti - rozhodně nebudeš litovat! :)

      Vymazat
  3. Na tvé výborné doporučení zahájím pátrání v naší knihovně, která je normálně dobře zásobena. Počkám si na všechny díly.☼☼☼

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.