Tetovaný | Nejhorší démoni přebývají v lidských srdcích

Originální název: The Warded Man
Díl: 1. (v Démonské sérii) 
Autor: Peter V. Brett 
Nakladatelství: Triton
Rok: 2010, vydání originálu 2009
Žánr: sci-fi a fantasy 
Počet stran: 450
Úryvek: k přečtení zde 
Anotace: Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci – démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká. Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá. Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné – vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti. Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci. Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě – a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní. Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit… Společně budou čelit noci.
(zdroj: databazeknih.cz)

Tetovaný je první díl opěvované fantasy ságy z pera Petera V. Bretta, jehož jméno se zapsalo do řady úspěšných autorů jako je kupříkladu Brandon Sanderson, Brent Weeks nebo Patrick Rothfuss. Jeho knihy nabízejí čtenářům zcela nový pohled na svět zmítaný v chaosu, v němž ožívají nejhorší noční můry ruku v ruce s děsivými démony a ponoukají klást si otázku, co je děsivější: démoni nebo sami lidé?

"Jsme to, čím se rozhodneme být, děvče," zeskřehotala. "Jak necháš jiné rozhodovat o své ceně, jsi ztracena, protože nikdo nechce, aby jiní stáli za víc než on sám." (str. 99)

Příběh knihy jako takový slouží především k seznamovacím účelům, provází nás hlavními zlomy na životní cestě hlavních hrdinů a je na něm vidět, že celý první díl je teprve úvodem do zapeklitějšího dějství. První čtvrtina děje vypráví především o pohnutém dětství postav, a i přestože se v ní neustále něco děje, může působit utahaným dojmem a čte se poměrně těžko. Čtenář má problém se s prostředím pořádně sžít a chybí mi zde nějaké silnější pouto mezi dílem a čtenářem. Prvotní zklamání se ale naštěstí po překonání tohoto úseku jako mávnutím kouzelného proutku roztříští. Postupně se seznamujeme s děsivou minulostí lidstva a zpustošeným prostředím, s každou stránkou se vžíváme do kůže hlavních hrdinů víc a víc až nakonec člověku nezbývá nic jiného, než knihu doslova hltat.
Pochmurný příběh plný neskutečného odhodlání a touze po míru i pomstě nabízí taktéž značnou dávku pestrých soubojů mezi lidmi i démony, velikou porci akce, napětí i lidských výtržností, intrik a paradoxů. Autor dokáže navodit přesnou představu o prostředí i atmosféře, zasévá ve čtenářích semínka pochybností a poukazuje na smutnou skutečnost, že i přes veškeré války a katastrofy, které lidstvo postihnou, lidé jsou stále jen lidé a v každé době neváhají otočit se jeden proti druhému, namísto aby spojili síly proti společnému nepříteli. Ale jsou skutečně všichni takoví? 

A tak Stvořitel ve Své moudrosti
uvrhl na své ztracené děti mor
a znovu otevřel Jádro,
aby člověku ukázal, jak chybuje.
(str. 214)

Každá z postav prošla obrovským vývojem, jejich zapeklité a posmutnělé životní cestičky sledujeme již od útlého dětství, procházíme společně s nimi prvními velkými zklamáními i radostmi a to celé společně s promyšlenými a jedinečnými charaktery dělá postavy neobyčejně živé.

Arlen (zdroj)
S názory hlavní trojice jsem střídavě souhlasila a nesouhlasila, postupem času mi ale všechny jejich činy začaly dávat smysl a pochopila jsem, že chyby, kterých se dopustily, je posunuly mnohem dále. Asi nejvíce mi k srdci přirostl Arlen věčně toužící po svobodě, pomstě a žijící představou světa bez démonů, který pomůže nastolit on. Ne o moc méně jsem si oblíbila i odhodlanou kořenářku Leeshu a žongléra Rojera, který dokázal, že i obyčejná hudba se může stát mocnou zbraní. Zmiňovaná trojice ovšem ani náhodou nepředstavuje jediné osoby, se nimiž se v průběhu našeho letitého putování knihou setkáváme. Narazíme také na léčitelku Brunu, sympatického posla Ragena a jeho manželku Elissu nebo knihomolku Mery. Jak už jsem ale zmiňovala, postavy působí neskutečně lidsky, ale bohužel lidskost s sebou přináší i hříchy a zlo, což dokazují i postavy jako hamižný Rusco, panovačná Elena, žádostivý Gared, zbabělý Jeph nebo Ahmann Jardir
Zpočátku jsem měla jisté výhrady, co se brzkého věku týče. Kdyby autor hlavním představitelům přidal rok nebo dva k dobru, možná by působily důvěryhodněji, ale nakonec jsem tuto drobnost vypustila z hlavy a byla nucena uznat, že takto do vzniklého prostředí skvěle zapadají.

Oba máme jizvy, pomyslela si. Ty jeho jsou jen vystavené světu na odiv. (str. 401)

Americký spisovatel Peter V. Brett také zdaleka není amatérem ve svém řemeslu. Na jeho styl psaní jsem si sice musela ze  začátku zvykat, ale jakmile se tak stalo, bylo mi hned jasné, že o slavné jméno se nezasloužil pro nic za nic. Díky barvitým popisům si čtenář dokáže udělat skvělou představu o prostředí, atmosféře i o samotných postavách. Navíc díky výstižným slovním obratům, s nimiž si autor rozhodně nebere servítky a nechodí okolo horké kaše, celý příběh dostává mnohem větší spád a grády.

Tetovaný od Petera V. Bretta je bezpochyby skvělý úvodní díl do slibné fantasy série, poukazující na děsivě skutečné prostředí, které vás do knihy doslova vtáhne. Příběh je plný napětí, akce i soubojů a postavy budící živý dojem si zaručeně zamilujete. Navíc díky autorovu svižnému psaní je celé dílo velice čtivé. Co se týče grafické stránky, i zde musím dát jedině palec nahoru.


95%

Pokud patříte mezi příznivce fantasy a hledáte něco, co skutečně stojí za investici volného času, Tetovaný je něco jak na míru dělané přímo pro vás.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:


Knihu můžete zakoupit zde.

9 komentářů:

  1. Jedna z mých nejoblíbenějších fantasy :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu si chci přečíst opravdu dlouho.. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Na túto sériu sa neskutočne teším, mám v pláne ju prečítať, žiaľ, knihy sú vo vyššej cenovej relácii a tak neviem kedy sa k nim dostanem :-( Každopádne pekne napísaná recenzia a teší ma, že sa ti kniha páčila :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Výborná recenze, navíc na jednu z mála fantasy, na které se chystám. V tomto žánru docela nerada vybočuji z pro mě osvědčených favoritů, ale nejsi první, kdo na Tetovaného pěje chválu, takže se do této série nejspíš taky pustím :)
    Měj se krásně, Lory

    OdpovědětVymazat
  5. Tvá recenze mě velice zaujala, je krásně a precizně vypracovaná. To oceňuji. Jinak ale, Sci fi a Fantasy není můj cup of tea. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  6. Výborná recenze :) Tetovaný, patří mezi mé oblíbené knihy :) Vzpomínám si, že když jsem ho před pár lety četla, okouzlil mě :) Teď mám docela chuť si sérii zopakovat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Sérii mám doma a jsem na ni velmi zvědavá! :)
    Nedalo by se říci, že jsem velký fantasy nadšenec, což je další důvod mé zvědavosti :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  8. tak to zní úplně mega libově!! :O to je pro mě!! :D

    OdpovědětVymazat
  9. Série mě docela láká, ale asi se k ní v nejbližší době nedostanu :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.