Dědička ohně | Královna, nebo zrádce?


Originální název: Heir of Fire 
Díl: 3. (v sérii Skleněný trůn) 
Autor: Sarah J. Maas 
Nakladatelství: CooBoo 
Rok: 2016, vydání originálu 2014
Žánr: Scifi-ci a fantasy 
Počet stran: 536
Prostředí: Erilea, Wendlyn
Úryvek: k přečtení zde 
Anotace: Celaena Sardothien přežila smrtící soutěž a zlomené srdce, ale za jakou cenu. Nyní se musí vydat na cestu do nové země, aby se poprala s temnou pravdou... pravdou o jejím dědictví, které jí může navždy změnit život a budoucnost. Mezitím se shromažďují temné síly s cílem zotročit si celý svět. K tomu, aby je Celaena porazila, musí najít sílu jak k boji s vlastními vnitřními démony, tak také sílu k boji se zlem, které bude brzy vypuštěno.
(oficiální anotace)

Dědička ohně je již třetím dílem úspěšné fantasy série Skleněný trůn od americké spisovatelky Sarah J. Maas. Než se Sarah podařilo publikovat první díl, od jeho napsání uplynulo deset let, nicméně hned vzápětí se stal světovým bestsellerem, který si zamilovaly tisíce čtenářů po celém světě a ani Dědička ohně na tom není jinak. K neotřelým postavám a brilantní zápletce totiž přispívá i fakt, že autorka se ve svém řemesle s každou další vydanou knihou zlepšuje.

Královna, nebo zrádce? Jen ona sama rozhodne.

Příběh je protentokrát zasazen do několika dějových linií i rozmanitých prostředí, což již čtivému ději dodává na dalším rozptýlení a díky tomu se stránky o to rychleji doslova převracejí před očima. Ovšem podobně jako u předešlých dílů se názory čtenářů dost specificky dělí: často se dočkáte tvrzení, že mnohé vedlejší odbočky a příběhy jsou v celé knize takřka postradatelné a nejraději by je rovnou přeskočili, ale většinově a stejně tak i u mě převládl pozitivní přístup.

Už tradičně je děj plný temných a hlavně neotřelých fantasy prvků, z nichž vám budou místy vstávat chloupky na zátylku a naskočí vám husí kůže, dostane se vám ale i rozmanitých druhů soubojů i akce, pořádnou porci tajemna a neznáma, ale také střípky značící přispění romantických odrůd a young adult. Autorka má již od prvního dílu v oblibě čarovat s mezilidskými vztahy a vytváří všemožné milostné obrazce, u kterých ovšem i odpůrcům červené knihovny nezbude nic jiného než je hltat i s navijákem. Co musím u knih této autorky vyzdvihovat snad pokaždé, je brilantní zápletka. To, s jakou rafinovaností do sebe jednotlivé detaily zapadají, odpovídají na dlouho pokládané otázky a zároveň nutí čtenáře pokládat nové a lačnět po dalších stránkách knihy, to je něco, co zkrátka člověk nepochopí, pokud to nepocítí na vlastní kůži. 
Abych jen zaujatě nechválila, nutno podotknout, že i zde se samozřejmě našly drobné chyby a nedostatky, někomu jinému zase nesedlo rozložení příběhu do několika dějových linií, nicméně z mého pohledu se tyto skutečnosti na celkovém dojmu z knihy nikterak nepodepsaly.

Jeřáb se ušklíbl. Bojíš se hrát si s ohněm, princezničko?
Ty žerty tě přejdou, až ti sežehnu obočí.
Jen to zkus. ,,Když tě cvičili na nájemnou vražedkyni, co ses učila jako první?"
,,Jak se bránit."
Když prohodil ,,Výborně", pochopila, proč se uplynulých pár minut tvářil tak pobaveně.
- str. 365

Celeana a Jeřáb (zdroj)
Ve třetím díle autorka čtenářům přichystala kromě známých charakterů přímo kanonádu nových postav, přičemž nutno podotknout, že každá z nich má svůj vlastní promyšlený životní příběh i povahu, zároveň ale také své nedostatky, díky čemuž každá z nich působí skutečným lidským dojmem.
Kromě osobité hlavní hrdinky, nájemné vražedkyně a ztracené královny Celeany Sardothien, kapitána stráží Chaola Westfalla, prince Doriana Havilliarda nebo hlavního záporáka krále Adarlanu zmíním kupříkladu temperamentního prince Jeřába z Wendlynu, generála Aediona, léčitelku Sorschu nebo nově také příslušnice klanů čarodějnic, kde jako jednu za všechny uvedu Manon Černozobou.

Sarah J. Maas bezesporu zapadá do úzkého kruhu mých nejoblíbenějších spisovatelů, její knihy jsem si pro již zmíněné brilantní zápletky, osobité postavy a také čtivý styl psaní oblíbila takřka okamžitě. Upřímně doufám, že v budoucnu se na české scéně dostane této spisovatelce více prostoru než doposud a překladatelé se začnou činit.

Je dědičkou ohně a popela a neskloní se před nikým.

Sečteno podtrženo: o Dědičce ohně se podobně jako u předešlých dílů traduje mnoho názorů, nicméně většinově a stejně tak u mě převládá nadšení. Sarah J. Maas čtenáře okouzlila neustále se zlepšujícím stylem psaním a nabídla jim vekou porci temné fantasy se znamenitou zápletkou, osobité postavy a mnohé další. Co se potom týče vizuální a grafické stránky, jedná se o jednu z nejhezčích obálek, s nimiž jsme se doposud setkala.


100%

Dědička ohně splnila má očekávání a když se řekne Sarah J. Maas, je to pro mě ověřená záruka dobré fantasy. Už netrpělivě čekám na překlady dalších dílů Skleněného trůnu.

17 komentářů:

  1. Zrovna Dědičku ohně dočítám a vážně si ji nemůžu vynachválit! Změna prostředí a nové postavy a zápletky sérii jedině prospěly, už dlouho jsem si čtení knížky tak neužívala. :)
    Jinak skvělá recenze ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě je to stejně. Jen počkej, až se dostaneš ke konci úplně - budeš doslova lapat po dechu.
      Kdybych mohla téhle knížce dát víc než 100%, tak to naprosto čestně udělám :)

      Vymazat
  2. Dědička se mi zatím líbila nejvíce a těším se na pokračování :)

    OdpovědětVymazat
  3. wow, 100% :O
    pamatuj si jak mě ta knížka skleněný trůn jako jediná zaujala v luxoru a od tý doby si to chci hrozně přečíst :D jenom mám teď na krku zaklínače, tak snad hned potom :D

    OdpovědětVymazat
  4. Půlnoční koruna mě vskutku nenadchla, nerada čtu o temné magii a podobných věcech, ale hodnocení 100% hmm.. Možná o knihu zavadím pohledem.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě přijde každý další díl v téhle sérii lepší a lepší než ten předchozí - takže určitě, určitě, určitě o ni musíš zavadit! :)

      Vymazat
  5. Wow, chválím zajímavý vzhled! :)
    Na sérii ještě nebyl čas, ale snad se najde :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :)
      Určitě si čas najdi, protože tahle série se za menší časovou investici rozhodně vyplatí :)

      Vymazat
  6. Knížka vypadá dobře :) ale tvoje originální záhlaví je, ale úplně božííí <3

    OdpovědětVymazat
  7. Prvni dil - Skleněný trůn mam doma a stále se trochu bojím do nej pouštět, přijde mi, že mam hrozne velká očekávání a že mě potom zklame.. Ale když vidim, jak je z nej většina nadšena, budu se uz muset do nej konecne pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze své současné pozice bych řekla, že Skleněný trůn byl zatím z celé série asi nejslabší, ale v době, kdy jsem ho četla poprvé, jsem z něj byla nadšená - takže podle mě se určitě neboj :)

      Vymazat
  8. Moc pěkná recenze, vypadá to hodně lákavě :)Jenže já jsem trochu pozadu, ještě jsem nečetla první díl :) Ale chystám se na to :)

    OdpovědětVymazat
  9. Páni 100% :D To abych tu knihu přestala odkládat a pustila se do ní :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já teď znovu čtu druhý díl, trojku už mám doma snad měsíc. Ale těším se na ni, to jo. Btw team Chaol! :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JO, JOO! Chaola taky žeru... ale povím ti, že po přečtení třetího dílu jsem trochu na vážkách mezi ním a Jeřábem :)

      Vymazat
    2. Za mě rozhodně taky tým Chaol :) Jeřáb je skvělý, ale je pro mě spíš něco jako Celaenin parabatai (série TMI). Neprotestovala bych, kdyby s ním skončila, ale mojí láskou zůstane Chaol :D

      Vymazat
  11. Úplně s tebou souhlasím. Sarah J. Maas to prostě umí. Už se nemůžu dočkat, až vyjde Dvůr trnů a růží. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.