Dvůr trnů a růží | Život za život

Originální název: A Court of Thorns and Roses 
Díl: 1. (v sérii Dvůr trnů a růží) 
Autor: Sarah J. Maas 
Nakladatelství: CooBoo 
Rok: 2016, vydání originálu 2015 
Žánr: Scifi-ci a fantasy 
Počet stran: 440
Prostředí: Prythian
Úryvek: k přečtení zde 
Anotace: Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete. Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.
(oficiální anotace)

Sarah J. Maas se stala světově známou a uznávanou autorkou po vydání fantasy série Skleněný trůn, která si postupem času našla cestu k srdcím stále více a více čtenářů. Nyní je zde se zcela novým příběhem - děsivě úžasným a mrazivým doslova až do morku kostí. Jak sama Sarah v jednom z rozhovorů zmínila, Dvůr trnů a růží původně zamýšlela jako retelling Krásky a zvířete, ale jak jí knihy postupně vznikaly pod rukama, stalo se z nich něco mnohem víc - samostatně se vyvíjející fantasy série s příměsí YA žánru, pro který by ji její fanoušci byli ochotni samou láskou rozcupovat na kusy.
Aniž by spustil zrak z mé tváře, odpověděl: "Život za život. Pokud člověk bez důvodů zaútočí na kohokoli z vílího národa, je třeba zaplatit lidským životem."
- str. 44
Příběh se rozvíjí pozvolna a romanticky; čtenář sleduje život z pohledu mladé lovkyně Feyre, která se potuluje zasněženou krajinou a snaží se dodržet slib, který před lety dala - ochrání svou rodinu ať to stojí cokoliv. Bylo to milé a malebné čtení, plné smutku a mrazu a ještě jednou smutku, ale také naděje a mnoha nejasností. Lhala bych, kdybych tvrdila, že mě to nebavilo, ale... jakmile se čtenář prokouše přes dvě stě stran milého čtení, najednou mu jisté záležitosti začnou připadat mírně řečeno přitažené za vlasy a začne si klást otázky jako: Proč ji rovnou nezabili, aby tak splatila dluh? Když už ji tedy nezabili, proč se k ní chovají tak naivně a mile, proč bydlí v sídle jednoho z vladařů vílí říše, místo aby ji vykázali někam na samotu, kde by mohla zpytovat své svědomí? A nakonec - je to vůbec ta samá Maasová, kterou jsme znávali?

Všechny tyhle otázky mi vrtaly hlavou a i přes obecnou chválu jsem začínala být z knihy lehce zklamaná. Jak se ale ukázalo, trpělivost přináší ovoce, a tak jakmile se příběh přehoupl přes jakýsi osudový zlom, hlasitě jsem jásala, neboť se mi konečně dostala toho, v co jsem doufala.
Děj už od začátku ubíhal stránka za stránkou, nicméně po překonání tohoto zlomu - kdy se na scéně konečně objevily temné síly, neohrané fantasy prvky, bytosti i prostředí a hlavně nové postavy, jejichž loajalitou si až do konce nemůžete být vůbec jisti - přímo letěl. Navíc mimo znamenité zápletky, v jejichž vytváření je Sarah královnou svého řemesla, se čtenář může těšit na akční scény, pestré souboje i slovní přestřelky, nemalou porci intrik, napětí a tajemna s nejasnostmi, v neposlední řadě pak také na příměs romantiky a Young Adult, pro který si Dvůr trnů a růží zamilujete, dokonce i když tomuto žánru za normálních okolností příliš neholdujete.

Někdo mě celý život hledá, však nikdy nepozná můj žár, 
jiného políbím, ten nevděčník však jen zahodí můj dar. 
Občas se zdá, že mě pouze chytří a krásní smějí mít, 
leč žehnám všem statečným, jimž stačí se odvážit. 
O mých dotecích se praví, že něžné a sladké bývají, 
zavržená se však měním v běsy, již lítost neznají, 
i když zasazuji mocné, kruté rány, přesto vím, 
že zmíráš pomalu, když zabíjím... 
- str. 325

Jak už bývá tradicí, i tentokrát si autorka s osobnostmi a chováním postav nadmíru pohrála a ve výsledku tak vznikla pěkná řádka naprosto výjimečných a originálních charakterů, které spolu vzájemně ladí i silně kontrastují.
Hlavní hrdinku - mladou lovkyni se zálibou v malování - Feyre, jsem měla ze začátku velké nutkání porovnávat s Celeanou ze zmiňovaného Skleněného trůnu. K mému zklamání jí nesahala ani po paty, nicméně o to lidštější mi připadala a díky jejím slabostem, které dokázala přeměnit v sílu, jsem se dokázala vžít do její kůže a oblíbit si ji. Ani Tamlinovi, vladaři Jarního dvora, jsem zpočátku příliš neholdovala, ale postupem času jsem jeho chování začala chápat a získal si můj respekt. O nic méně dobře nebyl vymyšlen ani Lucien, Tamlinův vyslanec, a se svými často sarkastickými a uštěpačnými poznámkami si tento zrzek dokázal okamžitě získat mé srdce. Ovšem ani o záporné postavy zde nebyla nouze a o to více se je čtenář může vychutnat, když ho takřka celou knihu tahají za nos - ať už se jedná o krutou nákazu Amaranthu, nebo záludného, a přesto neskutečně kouzelného Rhysanda, vladaře Nočního dvora.

zdroj: zde
Sarah J. Maas bezesporu má své místo na žebříčku populárních autorů a to zaslouženě, v současné době se pak navíc jedná o jednu z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Oblíbila jsem si ji především pro trefné slovní spojení a obraty; barvité popisy, díky kterým získáte přesnou představu o prostředí i atmosféře a přitom nejsou nikterak zdlouhavé; znamenité a promyšlené zápletky a v neposlední řadě i osobité postavy s trefnými hláškami a chováním.

V porovnání se sérií Skleněný trůn pak můžete vysledovat jistou zásadní změnu v psaní - autorka totiž zaměnila psaní ve třetí osobě za ich-formu. Této skutečnosti jsem se zpočátku obávala, ale nakonec se ukázalo, že marně - a naopak Sarah se ve své práci jedině zlepšuje.
"Buď vděčná za své lidské srdce, Feyre. Lituj ty, kdo necítí vůbec nic."
- str. 428
Dvůr trnů a růží je čtenáři po celém světě milované fantasy dílo, k němuž jsem sice byla ze začátku lehce skeptická, ale nakonec jsem jeho kouzlu podlehla i já. Sarah J. Maas opět předvedla, že je královnou svého řemesla a čtenářům naservírovala skvostný a mrazivý příběh v originálním fantasy prostředí, plný akce, tajemna a napětí a v neposlední řadě výjimečných postav i výroků. Pokud vám tohle všechno nestačilo, kniha je navíc napsána chytlavým a svižným stylem, díky němuž je náramně čtivá a návyková. Co se týče grafického zpracování, jen stěží bych dokázala vymyslet výstižnější a krásnější obálku.


90%

Pokud jste se čtením Dvoru trnů a růží doposud váhali - už neváhejte. Za mě dostává tato kniha rozhodně palec nahoru a všem fanouškům fantasy i YA ji mohu jedině vřele doporučit.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji:


Knihu můžete za akční cenu zakoupit zde, v kategorii Fantasy, scifi a horory.

17 komentářů:

  1. Dobrá recenze. na knihu už netrpělivě čekám a pošťák se zase někde courá :). Doufám, že se mi bude taky líbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu :)
      Jo, to znám - a doufám, že se ti bude knížka líbit alespoň tak jako mně :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze. Knížku si hodlám přečíst, ale mnohem více mě tématikou zaujal Skleněný trůn. Navíc jsem četla hodně záporných recenzí, ale knížku určitě zkusím. Přece jen je to Maasová :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Skleněný trůn četla jako první a bavil mě taky víc - je tam podstatně menší část romantiky, pořád nějaká akce a hlavně mnohem promyšlenější zápletka. Ale i tak tohle jako částečně oddechové čtení rozhodně stojí za to :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. :) ACOTAR mám už zarezervovaný v knihovně, tak snad ho ten člověk, co ho má přede mnou, rychle dočte, už začínám být netrpělivá. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A teď si vezmi, že ti dojdou peníze a naše knihovna tuhle knížku vůbec nemá - to je potom panečku zoufalé! :D

      Vymazat
  4. Ráda bych se ke knížce také dostala :)

    OdpovědětVymazat
  5. No, že by mi zrovna příběh přišel originální se říct nedá, vzhledem k jeho předloze. Pro mě byl předvídatelný víc než bylo milé a ten dlouhý úvod, to, než se začalo něco pořádného dít mi také moc nevyhovovalo.
    Na druhou stranu autorčina představivost a svět, který vytvořila - paráda.
    Sarah už jednou ukázala, že úvodní díly jejích sérií jsou slabší a tato to jen potvrzuje, ale prý je další díl lepší, tak snad to bude díl od dílu lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Začátek příběhu originální moc není, to je pravda, ale já dávám zase velký plus fantasy prvkům, protože je to po dlouhé době kniha, kde na každém rohu nevystrkuje uši elf nebo trpaslík. Těch prvních dvě stě stran mi taky dalo zabrat, ale pak jsem si to tak nějak... vynahradila.
      Máš ale naprostou pravdu v tom, že Sarah mívá úvodní díly slabší, navíc co jsem zatím slyšela, další díl by měl být o hodně lepší - takže už se moc těším :)

      Vymazat
  6. Naprosto skvělá recenze, Lory, nicméně kniha bohužel není nic pro mě. Doufám ale, že tobě se podobně zalíbí i ostatní díly této série :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji ti moc za pochvalu :)
      To je škoda, ale zase je pravda, že nesedne úplně každému.

      Vymazat
  7. Úžasná recenze! Já teď Dvůr čtu.. 165.strana. Celaena je prostě lepší. Lucien je naprosto.. ach! :3 A jsem zvědavá na Rhyse. Myslím, že bude podobný Morfeovi z Šepotání. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se ještě pořádně nic neděje, těš se, až se dostaneš dál :)
      Rhys je skvělý - bezkonkurenčně moje nejoblíbenější postava! <3

      Vymazat
  8. Já s touhle knihou byla také spokojená, proto mě docela zarážely ty negativní recenze, co jsem zahlédla.
    Každopádně jsem ráda, že se ti kniha líbila :) Super recenze :D

    OdpovědětVymazat
  9. Dvůr trnů a růží už jsem také přečetla a je opravdu skvělý! Už aby tu bylo pokračování! :) Za mě je tato série dokonce lepší, než Skleněný trůn.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se na něj těším - podle všeho by mělo být ještě o poznání lepší než první díl. To mně se zase víc líbil Skleněný trůn (na ten prostě nedám dopustit), ale je to prostě dobrá kniha :)

      Vymazat
  10. Skvělá recenze! :)
    Dvůr na mě čeká v poličce, ale přemýšlím nad tím, že bych se prvně pustila do Skleněného trůnu, tak uvidím podle nálady :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.