BENÁTKY: Město iluzí

Benátky, jak už napovídá sám okřídlený lev v městském znaku, jsou silné, honosné a zároveň hlavní město Benátska, království zatopené vodou a v neposlední řadě místo zalité iluzemi, magií a nesčetnými taji. Ve vzduchu se zde vznáší prapodivná nasládlé atmosféra budící v člověku dojem, že se na okamžik ocitl v jiném světě - ovšem skutečně jen na okamžik, dokud vás nepřeválcuje dav turistů, kterých se zde každý rok objeví něco kolem patnácti milionů a to už je panečku solidní číslo. 
Já sama jsem toto potápějící se město navštívila už dvakrát a ihned mě očarovalo - svými památkami, svou atmosférou, slaným mořským vzduchem i vynikající italskou zmrzlinou. Je tomu už sice pár měsíců nazpět, ale kdy jindy se pohled na velkolepé památky zrcadlící se na mořské hladině zalité horkými slunečními paprsky hodí více než právě teď, když za okny panuje ponurý a plačtivý podzim?


Jak už jsem říkala, bezesporu se jedná o kouzelné a v každém případě nezapomenutelné místo. O nic méně zajímavá je ale i jeho historie - možná jste nevěděli kupříkladu to, že právě v Benátkách přišla na svět poněkud nesourodá trojice, díky čemuž se můžete procházet po stejných uličkách jako Marco Polo, Carlo Goldoni nebo Giacomo Casanova. Pokud ovšem nejste příznivci mořeplavectví či divadla, nezoufejte - to není ani zdaleka vše, co Benátky nabízejí. Kromě bezpočtu památek jsou ve městě uschované umělecké sbírky, projet se můžete na všemožných druzích vodních plavidel, a pokud ani to není váš šálek kávy - Benátských kavárnám a pravé italské zmrzlině se nic nevyrovná.










Klášterní kostel na ostrově San Giorgio Maggiore naproti dóžecímu paláci.


Kostel eventuálně bazilika římsko-katolické církve Santa Maria della Salute v části Punta della Dogana ve čtvrti Dorsorudo.






Byly jste někdy v Benátkách?
Jaké místo vás naposledy silně očarovalo?

14 komentářů:

  1. Benátky jsou nádherné, byla jsem tam několikrát a vždy je to skvělý zážitek! Mají zkrátka své jedinečné kouzlo! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Benátky jsem osobně také navštívila dvakrát a musím říct, že ve mě vyvolaly hodně emocí. Je to kouzelné město, ale myslím, že jako turista, jsem prostě nenavštívila všechno co bych chtěla a nepronikla jsem tak do tohoto místa. Benátky jsou ojedinělé, a mě mrzí, že mé návštěvy byly vždy tak rychlé (cestovali jsme s malými dětmi, takže tak). Rozhodně bych se tam chtěla ještě vrátit a naplno si tu atmosféru užít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že ono to tak nějak ani nejde - navštívit úplně všechno a vžít se do toho.
      Já jsem prvně navštívila povětšinou ty nejfrekventovanější místa a památky (náměstí sv. Marka a tak podobně), podruhé jsem naopak jela na ostrov San Giorgio Maggiore a zpět se vracela spíše přes obytnou oblast, kde člověk příliš turistů nepotká - ale stejně to všechno ve mě budí jakýs takýs dojem, že naprostá většina Benátek pro mě ještě stále zůstává záhadou :)

      Vymazat
  3. Itálie, jak už jsem tu psala asi milionkrát, mě strašně láká, a do Benátek bych se určitě někdy moc ráda podívala. Stejně tak mě ale v současnosti přitahuje Vídeň a ta se jeví jako pravděpodobnější cíl mých (například letních) výletů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Itálie je moc krásná země, miluju ji :)
      Ve Vídni jsem byla na koncertě a myslím, že dokonce i jednou na výletě jako takovém, nicméně... je to asi hodně na vkusu, ale mě moc nezaujala - prostě další velké město :)

      Vymazat
  4. V Benátkách jsem také byla už dvakrát. :) A klidně bych jela znovu, voda v takové blízkosti mě fascinuje, to se mi líbilo i na Holandsku. Ty všemožné kanály a gondoly jsou prostě krásné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nemůžu jinak než souhlasit - já bych jela hned i do toho Holandska :)

      Vymazat
  5. Skvělý článek, ráda jsem se pokochala fotkami :) V Itálii jsem ještě nebyla, ale hodně mě lákají Benátky, Řím nebo Florencie :) Poslední dvě jmenovaná města i kvůli tomu, že bych si chtěla projít všechna místa, o kterých ve svých knihách píše Dan Brown :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Všechna ta tři města jsou vážně nádherná - knižní stopy jsem tam sice nehledala, ale ty památky jsou nepopsatelná, jako kdyby tam historie ožívala a vyloženě na člověka dýchala :)

      Vymazat
  6. Ach, ne ne ne, teď jsi mě tak navnadila, rozmlsala a rozvášnila! Hned bych tam vyrazila taky! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nadherne fotky, tam muselo byt krasne. Ja nejsem cestovatelsky typ, takze jsem videla akorat Slovensko, Chorvatsko, a za nakupy kdyz jsem byla mala Polsko a Rakousko... :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Benátky jsou nádherné. Byla jsem tam žel tak před 20 roky, ale byla to paráda toužím se tam vrátit. Moc se na to těším. Děkuji za krásné fotky, úplně z nich cítím tu atmosféru. A které místo mě naposledy očarovalo? Bylo to město Rovinj v Chorvatsku. Ještě pořád ho mám v hlavě. Přeji krásný advent :).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.