Lindsey Stirling očarovala celou Prahu

Mimořádně talentovaná houslistka, tanečnice, zpěvačka, skladatelka a dokonce i kouzelnice – to všechno je Lindsey Stirling, třicetiletá rodačka ze Santa Any, díky níž tento týden ožila bezmála celá Praha a Forum Karlín hned dvakrát div nepraskalo ve švech. Do našeho hlavního města zavítala Lindsey již podruhé a o úspěchu jejích představení svědčí i skutečnost, že kvůli velkému zájmu všechny lístky zmizely doslova jako mávnutím kouzelného proutku, a tak houslistce nezbylo nic jiného, než krom plánovaného koncertu 1. března přidat ještě jeden. A každému, kdo byl přítomen, musí teď už být jasné, proč – její vystoupení je totiž naprosto grandiózní show plná krom úžasné hudby také nádherných tanečních choreografií, efektů a dokonce i kouzel.

Lindsey Stirling v Praze 1. 3. 2017

Energickou Lindsey Stirling s jejími výkopy, záklony a dalšími špičkovými pózami nešlo zaměnit, i přestože divák častokrát nevěděl, kam přesně zabloudit očima nejdřív – jestli na multitalentovanou houslistku, pružné tanečnice kolem ní nebo snové výjevy na obrazovkách. Naprostá většina publika byla navíc na rozpacích, co se týče toho, jak by se měla chovat. Řekneme-li si to upřímně, zařadit tuto umělkyni do jednoho či dvou hudebních stylů je takřka nemožné, a právě proto fanoušci v jedné chvíli tleskali a vyskakovali a v druhé nestačili valit oči a s pusou dokořán sahat po kapesníčkách na uslzené oči.

S sebou do Prahy si nepřivezla žádné předskokany, a tak večer patřil jenom Lindsey, která toho využila naprosto famózně.  Show odstartovaly tóny písně The Phoenix z nového alba Brave Enough, podle něhož je koneckonců pojmenovaná i celá tour. Hned na ni navázala lehce popovo hip hopová Prism, která byla i naživo stejně efektní a do posledního pohybu sladěná jako ve videoklipu. Co mně samotné ovšem doslova vyrazilo dech, byla následující Shatter Me, která s sebou přinesla nepředstavitelně romantickou a křehkou atmosféru a Lindsey, která na počátku skladby dokonce i zpívala, v růžových baletních šatech po pódiu přímo poletovala. Podobně tomu bylo i u songu Lost Girls, doprovázeného kouzelnými lesními kulisami a líbeznou choreografií. Nesmím samozřejmě vynechat ani Elements – stejně jemné jako voda a země a divoké jako oheň s ledem.


Nečekanou vsuvkou bylo i vtipně pojaté video ze zákulisí spolu s krádeží miniaturních houslí, na něž posléze spolu se svými dvěma spoluhudebníky zahrála směsici melodií počínaje první písní, kterou se kdy naučila a soundtrackem z Harryho Pottera nebo Pirátů z Karibiku konče. Sklidila obrovský aplaus a to nejenom proto, že hrála skvěle, ale také díky tomu, že si dokázala sama ze sebe udělat legraci a působila při tom neuvěřitelně lidsky, jako každý obyčejný člověk a ne jako leckterá světová star, která se dívá na ostatní z vrchu.

Kromě vtipných scének přišla řada i na další dojemné skladby, jako je instrumentální pojetí Something Wild nebo Gavi’s Song, věnované zesnulému klávesistovi a příteli a posléze i otci mladé houslistky. Ze slov, jež o nich vyprávěla, naskakovala člověku husí kůže. Tak emocionálně a zároveň nádherně o svých blízkých a koneckonců i o životě jako takovém mluvila.

Lindsey Stirling - Hold My Heart, Praha 1. 3. 2017

Pochmurná atmosféra ale naštěstí brzy vzala za své, když se Forem Karlín rozezněla stará dobrá Crystallize, novinka Those Days nebo srdcervoucí The Arena. Stejně velkolepě působila i Hold My Heart, během níž houslistka stíhala kromě tance a hraní dokonce i kouzlit – což je něco naprosto nemyslitelného a nepochopitelného. Publikum ale žaslo i nad Stars Align a orientální Mirage. O grandiózní vyvrcholení celé show se pak postarala vypalovačka Roundtable Rival spolu s Don’t Let This Feeling Fade.

Závěrem by nejspíš nebylo od věci dodat, že jsem na koncert Lindsey Stirling zavítala poprvé a vůbec jsem nečekala, že bych mohla být až tak moc nadšená. Všechno bylo promyšlené do těch nejmenších detailů, jež do sebe v pravých chvílích zapadaly, svižné skladby plné energie střídaly balady a i díky tomu, že byla show doplněna o mnohé další bonusy, se ani chvilku netáhla. Všechny choreografie byly obdivuhodné a vhodně vybrané kulisy neuvěřitelně podtrhávaly hudbu i vzniklou atmosféru. Překrásné byly i šaty a kostýmy, které si Lindsey během představení stihla převléknout. Co se akustiky týče, ani v tomto případě si až na drobná, ale skutečně jen drobná, zaškobrtnutí nemohu vůbec na nic stěžovat, zvukově se jednalo o luxus i přesto, že jsem stála poblíž repráků, což je, jak možná víte, z tohoto ohledu jedna z nejnevýhodnějších pozic v sále.


V konečném výsledku jednoduše nestačím žasnout. Lindsey je zkrátka perfekcionistka, co musí mít všechno dokonalé a parádně se jí to daří. Jestli se k nám v budoucnu ještě někdy vrátí, rozhodně nebudu nad svou účastí váhat.

16 komentářů:

  1. Ani nevíš jak moc mě s...štve, že jsem tam nebyla :'(
    Lindsey miluji a je u mě na prvním místě. Miluju její hudbu, ale miluju i to jaká je. Stačí mi doufat, že do Česka ještě někdy zavítá a že stihnu vstupenky, protože tímto rokem jsem to už podruhé nestihla :(
    Skvělý článek!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že vím moc dobře, jaké to je - já se taky na víc koncertů nedostanu než dostanu.
      Přesně, ona je nejen výtečná hudebnice a tanečnice, ale ještě k tomu úžasný člověk - alespoň podle toho, co můžu soudit :)
      Díky a nevěš hlavu, já si myslím - a zároveň doufám - že tady nebyla naposledy! :)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti to líbilo :) Já byla na jejím minulém koncertě a i za ten můžu dát palec nahoru.
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem vůbec nečekala, že by to mohlo být tak skvělé a co jsem koukala na záznam minulého koncertu v Praze, nejspíš to byla taky paráda :)

      Vymazat
  3. I jejím koncertu jsem se samozřejmě dozvěděla až pozdě, ale pokud ještě bude, ráda bych na něj šla. Poslední dobou jí poslouchám čím dál tím víc. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jaktože se o všech úžasných koncertech dozvídám až poté, co se odehrají? :P Lindsey totiž naprosto miluju ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto soucítím, mně se to děje běžně - třeba posledně jsem zmeškala koncert mé oblíbené kapely s ještě oblíbenější předkapelou, dvě mouchy jednou ranou, to naštve ještě víc.
      Osobně si ale myslím, že tady není naposledy, tak to snad příště vyjde - Tobě i Verče :)

      Vymazat
  5. Ach, tolik mě mrzí, že jsem tam nebyla! Snad se dostanu na její příští koncert v ČR (snad nějaký bude). Muselo to být naprosto božské! Kdo by Lindsey nemiloval? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě teď zpětně docela překvapuje, kolik lidí ji u nás vlastně poslouchá - vůbec bych totiž nečekala, že bude mít zrovna v Česku tak velkou fanouškovskou základnu. Na druhou stranu máš ale rozhodně pravdu - kdo by ji nemiloval? :)

      Vymazat
  6. Lindsey Stirling mám moc ráda. Na její koncert bych asi zrovna nepotřebovala jít, moc lidí :D, ale doma si její skladby s radostí pustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zase pravda, že lidí tam bylo požehnaně, jen co bych mohla vyprávět :D Naštěstí bych ale řekla, že se jednalo spíše o koncert v mírnějším a klidnějším duchu, takže na rozdíl od rockových festivalů atd. se v těch davech dalo docela bez problémů levitovat :)

      Vymazat
  7. Tohle mi osobně úplně uniklo, vůbec jsem netušila, že tak nadaná houslistka bude i u nás, a je to docela škoda, protože to vypadá, že to skvěle rozjela. Mám ji velice ráda, takže doufám, že i já se někdy na její koncert dostanu.
    Jsem ráda, že sis to užila, i když jsi stála u těch repráků, tohle je jeden z těch zážitků na celý život :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle ti opravdu závidím. Lindsey jsem si všimla dva roky zpátky když hrála na housle v písni Radioactive s Pentatonix, což je skupina, kterou prostě miluju. A od té doby Lindsey pravidelně poslouchám. V době konání jsem byla mimo a nemohla jet, ale pokud tu ještě někdy bude, nesmím váhat :D

    OdpovědětVymazat
  9. Ell: Mrzí mě, že naživo jsem tuhle vílu nikdy neviděla :) Je vidět, že sis to vážně užila! Jestli se v naší zemičce ještě někdy objeví, tak si ji nesmím nechat ujít ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezký článek, jen bych rád podotknul, že Lindsey u nás loni nebyla podruhé, ale již potřetí ;) Jinak pro všechny ostatní: můžete sledovat naše webovky či facebook (malá reklama, pardon), kde určitě nepropásnete žádná oznámení a často se dočkáte i soutěží o vstupenky na koncerty a dalších aktivit, kterých jako oficiální fanklub nemáme málo ;) Budeme se těšit!! :) Petr, zakladatel fanklubu

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.