Openingy, pro které stojí za to zhlédnout celé anime #2

Byť jsem si vědoma skutečnosti, že články s touto tématikou širší publikum nejspíš příliš nezaujmou, má fanouškovská dušička mě čas od času jednoduše donutí k emočnímu projevu i v této oblasti. Koneckonců anime, manga a asijská kultura obecně se v současnosti mezi mladistvými poměrně rozmáhá a těší se jejich oblibě, řekněme si to upřímně, kolikrát až choromyslné. Dokonce i v naší republice existuje nemálo fandomů, klubů a každoročně se pořádá nespočet akcí. Pomalu ale jistě se z toho stává jakýsi kult. A proč taky ne? Generace, která se ještě živě pamatuje na válku, jež právě na Japonsko vrhá poněkud otřesný stín, se o tyto záležitosti příliš nezajímá a lidé, kteří ano, zase nemají potuchy o druhé světové. Možná právě proto jim v tom mimo jiné nic nebrání. Vlastně docela podobně jako mně. A tak takto činíme - jednoduše proto, že můžeme.

zdroje: 1, 2, 3, 4, 5

Pokud k sobě budeme upřímní, nejspíš mi dáte za pravdu, že na anime se člověk musí dívat hodně s nadhledem a hlavně mít pořádnou kuráž na hledání. Troufám si totiž tvrdit, že nějakých osmdesát procent vyloženě stojí za zlámanou grešli, nicméně když má člověk štěstí, dá se narazit na vyložené skvosty skvostů. A to nejen dějově, ale samozřejmě i právě u openingů.

5. Kiseijuu: Sei no Kakuritsu
Pokud si dáte tu práci a porozhlédnete se po pár statistikách, zjistíte, že právě Kiseijuu je jedním z nejlépe hodnocených anime současnosti - alespoň na českých serverech. Není tedy divu, že jsem toho od něj očekávala hodně, vlastně možná až příliš. V tomto případě se totiž jedná o klasickou ukázku díla, jehož opening je na celém seriálu to nejlepší. Ano, příběh není špatný, přiznávám, ale beztak jsem ho doposud nezhlédla až do konce.
Nicméně pro zajímavou grafiku, dobrý hudební podklad, a když už nic, tak alespoň pro ten vydařený opening určitě stojí za zkoušku.


4. Kekkai Sensen
Tohle anime se dost těžko charakterizuje. Člověk se v něm rychle ztratí, místy si z něj trhá vlasy a jindy se od něj pro změnu nemůže odtrhnout. Příběh je jednoduchý a přitom neuvěřitelně komplikovaný. Kekkai Sensen je svým vlastním způsobem složité a tím i jedinečné. Ale není to ani zdaleka podívaná pro každého.
To ovšem ani náhodou neplatí pro opening - protože jestli se vám nelíbí, něco s vámi není v pořádku, to mi věřte. Moc pěkná grafika, mistrovsky poskládané scény vystihující situaci i atmosféru a píseň Hello, world!, která všechno dokonale podtrhává a vyzdvihuje na vyšší úroveň.


3. Hakuouki: Hekketsuroku
Hakuouki patří spíše mezi méně známé kousky, což je obrovská škoda. Sama jsem na tohle anime narazila doslova a do písmene náhodou a nemohu si ho vynachválit, protože je jednoduše výjimečné a to po všech směrech. Historické podklady i pravdivé fakty se zde mísí s lehkou fantastikou, promyšleným zápletkám a postavám dává vyniknout umě vyvedená grafika. Hakuouki nepostrádá ani humor, ale v míře, jež nikoho neurazí a skutečně dokáže pobavit. Jediným zádrhelem může být jakási vláčnost, ale ta v porovnání s ostatním tak nějak zaniká.
Celkem vyšly tři série spolu s OVAmi a já jsem nakonec vybrala opening k té druhé. Proč? Protože vystihuje naprosto vše: atmosféru, prostředí, příběh... ukáží se v ní všechny postavy a vyvedenou grafiku podtrhává znamenitá hudba.


2. Darker Than Black: Kuro no Keiyakusha
Darker Than Black je na dnešní měřítka poměrně "staré" anime a dalo by se říct, že už tak nějak zpravidla a z principu patří mezi legendy tohoto průmyslu. Když říkám staré, znamená to, že letos v dubnu uplynulo od vysílání prvního dílu přesně deset let. Není to šílené? Na jednu stranu je to dlouho, z druhého úhlu pohledu to pak člověku připadá jako včera - a přesto je zde vidět rozdíl v porovnání s dneškem, obzvláště pak v kresbě. Což ovšem, řekněme si to upřímně, není vůbec na škodu.
Klasické téma, avšak netradiční zpracování a překvapivá logika příběhu. Možná právě tyto tři faktory se zasloužily o úspěch, jenž anime sklidilo. K tomu pak samozřejmě musím připočíst i jak jinak než skvělé grafické zpracování a opening, který je sice jednoduchý, ale právě tím se odlišuje od ostatních a dokáže zaujmout. Do karet mu pak nahrává i použitá píseň Howling.
Miluju to. Miluju to. Miluju!


1. Bungou Stray Dogs
Bungou Stray Dogs je poměrná novinka. Ve zkratce: jedná se o klasické anime nabité nadpřirozenými schopnostmi a souboji, tentokrát pak v podání organizací jako je Detektivní agentura, Přístavní mafie a další spolky, které si jak jinak než vzájemně pijí krev. Do toho se sem tam vynoří nějaké to tajemno z minulosti hlavních protagonistů, dobrá animace a kupa akce mísící se s prvky komiky. A možná právě ten místy až přehnaný humor může být kamenem úrazu pro bezmála polovinu první série. Nicméně jakmile se divák jednou přehoupne přes tento zlom, už není cesty zpátky.
Bungou Stray Dogs je zaručeně jedno z nejlepších anime, jaké jsem zatím viděla. Hltám jednu mangu za druhou a nemůžu se dočkat na další televizní zpracování. Oba dosavadní openingy jsou skvělé, ale ten druhý je jednoduše perfektní. Vyvedenou grafikou a poskládáním jednotlivých úseků počínaje a písní Reason Living od SCREEN Mode konče. Pro tohle rozhodně stojí za to zhlédnout celé anime.



Jak jste na tom vy a anime?
Máte nějaké oblíbené kousky, nebo jde tento výstřelek naprosto mimo vás?

5 komentářů:

  1. Skvělý článek :) Zase jsi mi dala spoustu tipů na co koukat :) To zase nebudu vědět, na co koukat dříve :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hele, já nejsem žádný fanda, vlastně jde anime mimo mě, ale ráda si rozšířím obzory, zvláště takovouhle poutavou formou :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vždy keď sa zastavím na nejakom blogu, kde sa autor(ka) vyzná v anime zistím, že som z anime vlastne dokopy nič nevidel. Darker than black má fakt pekný opening, možno tomu dám šancu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu tě uklidnit, že tímhle to nejspíš není. Dneska je totiž venku tak neuvěřitelné množství anime, že i kdybys jich nakrásně viděl desítky, vždycky nakonec skončíš u toho, že jich většinu neznáš - takže to rozhodně není tím, že bys jich viděl málo :)
      Darker Than Black je jedno z nejlepších anime, co jsem za celý život viděla, určitě tomu šanci dej! :)

      Vymazat
  4. Jééj spriaznená anime duša ♥ Ja si robím takéto anime opening guess videá a až sa za seba niekedy hanbím, keď poznám skoro každý z nich :D Som to ja ale asociál, haha ♥ ✿

    * Spring Rosegal Haul *
    * Giveaway *

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.