V kině na: Star Wars: The Force Awakens

Poster (Zdroj)
Žánr: Sci-Fi/Dobrodružný/Akční/Fantasy
Vydání: USA, 2015

Hrají: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Harrison Ford, Carrie Fisher a další

Anotace: Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí.
(Falcon)

Dlouho očekávané, mnoha názory opěvované a teď je to konečně tady - sedmá epizoda Star Wars: Síla se probouzí. Poněvadž se řadím mezi skalní fanoušky, nemohla jsem si tento snímek pochopitelně nechat ujít. Jak to ale nakonec dopadlo? Byla má negativní očekávání správná? Nebo se snad jedná o další vydařený kousek, který obstojně navazuje a pokračuje v již legendární sérii?


Myslím, že asi nám všem bylo od samého začátku jasné, že sedmá epizoda bude především komerční a nastavovanou záležitostí. Hlavní zápletka ze začátku působila obstojně, posléze trochu deja vu a nakonec zase obstojně. Na moje poměry se ale tvůrci až příliš zamotali do rodinných vztahů, tzn. teď máme z "já jsem tvůj otec" "já jsem tvůj syn" - jestli rozumíte, co tím myslím. V některých scénách jsme se vraceli atmosférou ke starým epizodám a v jiných místech zase celý děj působil tak trochu jako parodie, nehledě na to, že některé postavy se občas skutečně chovaly spíše tak, že jsou herci v nějaké komediální hře. To potom nemluvím o tom, že zdaleka ne se všemi charaktery jsem si sedla. 
I přes všechny vyjmenované chyby a mezery, ať to zní sebevíc zvláštně, se mi film líbil (a osobně doufám, že to není jen tím, že jsem ukázkový příklad SW fanatika). Děj byl logicky poskládán a opepřen podtextem a tajemnem, jenž nutí diváka klást si velkou spoustu otázek. Na některé postupem času dostane odpověď, na jiné si musíme počkat do další epizody. I zápletka byla nakonec docela zajímavá a snažila se stylově držet řadu s předešlými díly. Když se řekne Hvězdné války, většinou se vám vybaví stíhačky a souboje a těch zde bylo taky požehnaně. Můžeme vidět staré dobré X-Wing, TIE, Millenium Falcon a další, stejně jako i nové kousky. Film je plný přestřelek, honiček a dopřál nám i jeden solidní souboj světelnými meči, které všichni tak zbožňujeme.

Kylo Ren, Finn a Rey (Zdroj)
Co se týče postav, VII. epizoda nám nabízí nahlédnutí do rejstříku těch starých, stejně jako i nových. Původní postavy, jako je kupříkladu Han Solo nebo Leia Organa vypadaly a na svůj věk vystupovaly velmi dobře, ale je samozřejmé, že zub času se na nich neúprosně projevil, obzvlášť pak třeba i u mé platonické lásky Lukea Skywalkera. Když se podívám na nové charaktery, u většiny z nich mi dělalo ze začátku velký problém si zvyknout. Divák se může seznámit s Rey - obratnou dívkou z Jakku, stejně jako i se sympatickým pilotem Poem nebo uprchlíkem Finnem. Na Finnovi mi ani tak nevadí to, že je černoch (i když bych lhala, kdybych tvrdila, že je mi to úplně lhostejné), ale zkrátka Stormtrooper má být Stormtrooper a už vůbec mu nepatří do ruky světelný meč, nehledě pak na to, že se choval neskutečně arogantně a lehkomyslně. To bychom měli Odboj, ale nesmíme zapomínat na bývalé Impérium, nyní už První řád pod vedením temperamentního sitha Kyla Rena, kterého jsem si oblíbila okamžitě a jenž taktéž díky svému původu a cíli pořádně zamíchává kartami. Nesmím zapomenout také na nového emperátora Snokea, o němž se ale v této epizodě dozvídáme naprosté minimum a nikdo zatím neví, co je zač nebo odkud se vzal.

May the force be with you.

Abych to tedy nějak shrnula. Příběh je zajímavě vymyšlený a opravdu se snaží zachovat styl starých dílů. Nebylo by to Star Wars, kdyby nebyl opepřen o pořádnou dávku akcí, soubojů a zapeklitostí lidských vztahů. Na postavy si člověk musí zvyknout, ale vzato kolem a kolem mají obstojný charakter. Zprvu jsem se také bála, že efekty se budou hodně blížit k videohrám, ale naštěstí tomu tak není a mohu je jen pochválit. Hudba samozřejmě klasická a excelentní od Johna Williamse.

Stíhačky X-Wing a TIE (Zdroj)
I když film má své mouchy, jako kupříkladu občasné nepochopené otazníky nebo scény, které spíše nežli vážný film připomínají parodii, musím nakonec říct, že nejsem zklamaná. Snímek se mi líbil, našla jsem si svého oblíbence a myslím, že se k filmu budu ráda vracet. Konec konců, zítra se na něj jdu podívat do kina znovu.



90%


7 komentářů:

  1. Star Wars ma nikdy veľmi nezaujalo.
    Ale pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  2. Můj mladší brácha to taky už viděl s přítelkyní a byl z toho nadšený :) takže jsi mě potvrdila že nepřeháněl :D WOOOW ty na to půjdeš znovu...

    OdpovědětVymazat
  3. Zase skvělá ukázka recenze. Já sice nejsem skalním fanouškem Star Wars, ale souboj světelnými meči bych také ráda viděla.
    Každopádně jsi vytvořila perfektní popis filmu.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. Přeji ti krásné prožití Vánoc a do nového roku hodně optimizmu, zdraví, štěstí a úspěchů. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Tobě také krásné Vánoce a do nového roku jen to nejlepší :)

      Vymazat
  5. Zrovna jsem se vrátila z kina a jako fanouškovi zelenáči jsem byla nadšená. :) Základní zápletka se sice docela dost podobala Nové naději a byla jsem (jako vždy) docela zmatená z politické situace, jelikož jsem prošvihla začáteční úvod do děje, ale postavy se mi líbily velmi. A komediální části jsem jen vítala, protože co je lepší než se po pořádně napínavé honičce trochu zasmát? Jestli bude čas, tak si na to s kamarádkou taky ještě jednou zajdeme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to připomínalo Novou naději v ohledu na Rey a když se dívám na Kyla, tak mi zase připomíná Anakina ve třetí epizodě :D
      Ale jo, s těmi scénkami máš pravdu a nakonec je to moc dobrý film :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.