V kině na: Victor Frankenstein

Zdroj
Žánr: Drama/Horor/Sci-Fi
Vydání: USA, 2015
Hrají: James McAvoy, Daniel Radcliffe, Jessica Brown Findlay, Andrew Scott, Charles Dance, Louise Brealey a další
Anotace: Oživit mrtvou hmotu a stvořit z ní živou bytost dokázali zatím jen Bůh a Viktor Frankenstein. A právě o tom druhém vypráví náš příběh odehrávající se ve století, kdy se čerstvě probuzená věda, nové technologie a tradiční víra a náboženství sbližují, aby změnily zákony, jimiž se řídí život a smrt. V časech, kdy se zdá, že nic není nemožné. Radikální vědec Dr. Viktor Frankenstein (James McAvoy) a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) mají společnou vizi o uměle stvořeném životě, který může změnit svět. Victorovi se však výsledky jejich společné práce vymknou kontrole a dokonce hrozí, že se dostanou do rukou lidem, kteří s nimi budou chtít uspokojit své mocenské choutky. Zatímco Frankenstein chce ve vynalézání pokračovat bez ohledu na možné následky, Igor si uvědomuje, k jakým hrůzným koncům mohou vést. Jedině on může nakonec zachránit Viktora zachránit před jeho před sebou samým a svět před smrtelně nebezpečným monstrózním stvořením. (csfd.cz)

Kdo by neznal slavný román Frankenstein? Ať už jste ho ale četli nebo ne, se jménem Frankenstein si spojíte nelidskou zrůdu, či geniálního vědce, jistě nikomu z vás neušlo, že v současné době v kinech vévodí nové filmové zpracování právě tohoto románu. Co od něj můžeme čekat? A jaký je můj názor?


Jako člověk nevzdělaný, který nikdy předtím původní verzi nečetl ani neviděl, mi ze začátku nebylo tak úplně jasné, jestli se jedná o příběh pouze inspirovaný, nebo vyloženě natočený podle původního motivu. Později jsem zjistila, že správná je nejspíše ta první varianta (i když ne tak úplně), i přesto ale musím říci, že mi to nikterak nevadilo.
Viktor Frankenstein (James McAvoy) 
a jeho pomocník Igor (Daniel Radcliffe) 
(Zdroj)
Příběh začíná poměrně nenápadně a (zdánlivě) se točí okolo někoho úplně jiného než je Victor, ale zabývá se světem dosud bezejmenného hrbáče. Frankenstein na sebe ovšem nenechá dlouze čekat a vtrhá na scénu velice akčně a bez ostychu - bez ostychu od toho okamžiku pokračuje i celý děj. Ten je sice v některých úsecích poměrně předvídatelný - na druhou stranu, co byste čekali, když se jedná o takto známé téma -, ale zároveň i plný překvapení. Co dějství ztratí na zapeklitosti a množství zápletek, si zdárně vynahradí na veliké škále hlášek a vtipných scének.  Jestli jsem od tohoto filmu něco očekávala, tak rozhodně ne to, že se budu popadat smíchy za břicho. Naopak k hororu, na který jsem se těšila, si celý snímek vyloženě jen přičichl z rychlíku. Nějaká pořádně hororová scéna by se našla snad jen jedna, což mě docela zklamalo vzhledem k nádherně sestavenému traileru a poutavé anotaci. 
Některé spády věcí mne překvapily, jiné jsem očekávala. Každopádně dějství bylo pěkně poskládané, jednotlivé události a záležitosti do sebe hezky zapadaly. Závěr je pak šikovný v tom, že má zadní vrátka, zároveň ale odpoví diváku takřka na všechny otázky, které si během filmu položil, což je dle mého obrovská výhoda.

 It's alive! 

Obsazení jsem se tak trochu bála, protože řečeno upřímně, Daniel nepatří zrovna mezi mé oblíbené herce a navíc mám s ním zkrátka spojeného Harry Pottera. Nakonec ale musím říct, že jsem byla příjemně překvapena.
Postavám nikterak nechyběl zajímavý charakter, ať už se jednalo o samotného Victora Frankensteina - energetického, geniálního, vždy sarkastického a tak trochu šíleného vědce - nebo jeho pomocníka Igora, který je taktéž génius, ale povahově by se dalo říci, že se jedná o přesný opak. Skvěle ztvárněné byly i vedlejší postavy, jako kupříkladu akrobatka Lorelei nebo zámožný Finnegan, který se sice neztvárňoval nijak zvlášť důležitou roli, ale herec, který si ho zahrál, mi do této role neskutečně sedl.



Victor Frankenstein se opět dočkal nového ztvárněná a pro tentokrát mohu říci, že to rozhodně nebylo na škodu. Film není ani tak horor, ale má zajímavý a poutavý příběh, co si potom ušetří na zapeklitosti, docela spolehlivě dožene na vtipných scénách. Efekty jsou moc pěkné, hudba též a obsazení vyhovující.
Tato nová verze Frankensteina se mi osobně moc líbila. Vážně jsem se u filmu bavila a vám ho mohu jedině vřele doporučit.



95%

4 komentáře:

  1. Skvěle a realisticky vypracovaná recenze; takové nejraději čtu a pak vím, co mohu od filmu čekat. Román samozřejmě znám a tak mě také poměrně překvapilo obsazení D. Radcliffa do role Igora. Je zaškatulkován jako Harry Potter. Napsala jsi to bezvadně, máš dar slova umíš s ním zacházet, ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. WOOOW o tomhle filmu jsem nevěděla... takže jsem moooc ráda za tvůj skvělý článek :) trailer vypadá úžasně a tvůj napsaný článek taky <3 i pro mě je Daniel navěky zapsaný do paměti jako Harry Potter :D James je pro zase navěky kluk z Terminátora :)

    OdpovědětVymazat
  3. To musí byť skvelý film ♥ úplne super recenzia! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to dobře, dva super herci :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.