Malý princ | Co je důležité, zůstává očím skryto

Originální název: Le Petit Prince
Autor: Antoine de Saint-Exupéry
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: vydání originálu 1943
Žánr: Světová literatura / Román
Počet stran: 94
Prostředí: Země a okolní planetyStřet světa dětí se světem dospělých
Úryvek: zde
Anotace: Není pohádka jako pohádka, není princ jako princ. Tenhle je skutečně jen jeden – Malý princ Antoina de Saint-Exuperyho, jedno z nejslavnějších děl moderní světové literatury. Malý princ, kouzelná pohádková bytost, přichází na naši Zemi ze vzdálených vesmírných světů, aby se kdesi v Africké poušti setkal s autorem našeho příběhu a zjevil mu tajemství své podivuhodné životní pouti. Ale zjeví mu vlastně daleko víc: tajemství čistého srdce, dobra a krásy. Je to opravdu líbezná knížka, která vám bude jistě právě tak milá a blízká, jako byla všem čtenářským generacím, a k níž se budete i později najednou rádi vracet.
(zdroj: databazeknih.cz)

Kdo by neznal Malého prince? Jedinečná a nadčasová kniha, kterou si již po celé generace navzájem předčítají děti i dospělí. Filozofické dílo, jenž je aktuální v každé době a každý člověk, který si ho přečte, jeho děj pochopí jinak a lhal by, kdyby se pokoušel tvrdit, že ho nijak neovlivnil. A jak je na tom Malý princ a já? Co si o knize myslím a jak změnila můj pohled na svět?

Malý princ je román, v němž se promítá střet světa dospělých se světem dětí. První část knihy může na dětského čtenáře působit skutečně jako pohádka, ovšem pokud by si jí ten samý člověk přečetl o pár let později, zjistí, že takřka v každé kapitole, v každé zdánlivě nevinné problematice, je skryto něco mnohem většího. Autor používá druh šifry, který každý pochopí jinak a právě proto malé dítě vidí pohádku o maličké planetce s maličkým princem a velikým baobabem, zatímco dospělý v příběhu vyčte každodenní strasti a radosti všedního života. A právě to je na knize to největší kouzlo. Jak děj svižně ubíhá, postupně přibírá na váze a naléhavosti a právě nyní se dostáváme do stádia, v němž se malé děti ztrácejí, ale i ti starší mají občas problém pochopit pravou podstatu. 
Příběh je napsán střídavě v třetí a první osobě, úseky se příhodně střídají a autorův chytlavý styl psaní, jenž zanesl do děje nejenom napětí a nespočet otázek, na které byste chtěli znát odpovědi, ale i pravý smysl našeho bytí, jako je láska, přátelství, úctu a laskavost, ale i sobectví, chamtivost a osamělost, což jsou věci, co vás donutí hlouběji zapřemýšlet nad svým vlastním životem.

Od první věty až do té poslední se jedná o poselství nevyčíslitelné hodnoty. Závěr knihy si pak vykládá každý po svém, ale mohu vás ujistit, že pokud jste typ lidí, co se dokáže do vypravování vžít, neodpustíte si neuronit alespoň jednu či dvě slzy.


Chceš-li porozumět lidem, přestaň poslouchat, co říkají.

Některé postavy si zamilujete, jiné se vám budou hnusit, mnohé vám budou připomínat lidi z vašeho okolí a u dalších se zaradujete, že nikoho takového neznáte. Téměř každá z postav totiž zastupuje svým charakterem některou z nepostradatelných lidských vlastností, ať už se jedná o ty pozitivní, jako je laskavost, či naopak o panovačnost, samolibost nebo osamělost. 

Vzhledem k tomu, že jak je známo, Malý princ je jednou z knih k maturitě, rozhodla jsem se přidat takový menší rozbor postav atp., nejedná se o rozbor jako takový, ale někomu to může pomoci:

Malý princ - citlivý, zvídavý, starostlivý, vnímavý, bezelstný, křehký, zklamaný lidskostí; nejdůležitější pro něj je přátelství, láska, úcta a spravedlnost; miluje západy slunce; když má dotaz, nikdy neustoupí; nerozumí dospělým; později nalézá pravý smysl života
Letec - vypravěč příběhu; snílek; princ v něm nalézá přítele
Liška - moudrá, přátelská; pomáhá princi nalézt pravý smysl života (láska, přátelství)
Had - lstivý
Květina - namyšlená, marnivá
Král - panovačný
Ješita - samolibý
Piják - osamělý; pije, aby zapomněl na to, že se stydí, že pije
Podnikatel - myslí si, že všechno patří jemu
Lampář - věrný, hloupý
Místopisec - sobecký
Výhybkář - spěch; honba za náhražkami
Obchodník s pilulkami na žízeň - spěch; honba za náhražkami
Pouštní květina


Kompozice: konec a začátek chronologicky; část retrospektivně
Vypravěč: autor - ich-forma a er-forma
Typy promluv: vnitřní monology, dialogy
Jazyk: spisovný i nespisovný

Malý princ je celosvětově známé dílo, filozofický a nadčasový román, který si získá srdce téměř každého čtenáře. Příběh v sobě skýtá mnohá tajemství a pochopení, velice rychle a plynule ubíhá. Autorův styl psaní je velmi poutavý a děj i postavy vám prozradí mnoho o světě, v němž žijete. Ať jste malí, velcí nebo ti úplně největší, Malého prince si zkrátka musíte přečíst - rozšíří vám rozhledy a jednoznačně za investici volného času stojí.


95%

6 komentářů:

  1. Já mám Malého prince hrozně moc ráda :3 Super recenze! :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne napísané. Ja som Malého princa čítala v rámci povinného čítania do školy a páčil sa mi, hoci nie na 5 hviezdičiek, ale tak 3,5-4.

    OdpovědětVymazat
  3. Malého prince jsem poprvé četla teprve minulé léto, ale jsem si jistá, že se k této knize ještě aspoň jednou vrátím.
    Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuji si, jak nám Malého prince předčítali na táboře. Takže pro mě byl naprosto kouzelný!

    OdpovědětVymazat
  5. Dospělý čtenář to pochopí, je-li to rozumný dospělý čtenář!

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezky sepsáno, Malý princ je a navždy bude mou srdcovou záležitostí. V nejbližší době se chystám na re-reading :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.