5 sci-fi roku 2016 aneb to musíte vidět!

Rok 2016 je už několik týdnů, možná by se slušelo říct dokonce měsíců, nenávratně za námi a kromě bezpočtu zážitků a vzpomínek za sebou zanechal i pořádnou nadílku nových filmů všech možných druhů. Velká spousta novinek se zrodila i v mých oblíbených žánrech, jako je science fiction a fantasy.
Řekněme si to upřímně, v dnešní době je převelice obtížné narazit na pořádné sci-fi (což koneckonců platí o filmech obecně), které by mělo nějakou úroveň - a to i přesto, že efekty a technologie se stále vyvíjejí dopředu. Setkáváme se totiž s docela jiným problémem: klišé, nelogičnost, nedotažené zápletky, nesmyslné a předvídatelné příběhy, umělé postavy a nudné dialogy... zkrátka a jednoduše, asi všichni víme, o čem mluvím. Právě proto mi dalo sepsání tohoto článku velkou práci, ne a ne přijít na něco, co by se mi tak líbilo, abych mohla kladná doporučení poslat s čistým štítem dál. Byla jsem neuvěřitelně zvědavá na Suicide Squad - filmová katastrofa roku, těšila jsem se na Pasažéry - nuda až za hrob. Deziluze neznaly mezí.


Sekala jsem kolem sebe vším, co jsem měla v dosahu, drásala nábytek zuby i nehty, a tak po lítém boji a množství zklamání je to konečně tady - 5 nejlepších sci-fi snímků z roku 2016!


5. ROGUE ONE: STAR WARS STORY
zdroj posterů: zde, zde a zde

USA
2016, 133 min
Sice uvádím Rogue One na poslední příčce tohoto pomyslného žebříčku, ale než se pustíte do čtení mini recenze zmiňovaného snímku, musíte si uvědomit, že je to Star Wars - a jako rádoby pokračování legendární galaktické ságy jsem nucena tento film hodnotit navýsost přísně, i když za jiných okolností by mezi ostatními sci-fi dost možná vyčníval.
Co k Rogue One jen říct? Před časem jsem psala rozsáhlou recenzi, a abych pravdu řekla, můj názor se od té doby příliš nezměnil. Dobrý nápad, pokulhávající zpracování, roztahaný a předvídatelný děj, odlišná atmosféra a postavy s potenciálem, jimž nebyl dán dostatečný prostor. Přesto všechno tenhle kousek do Star Wars světa tak nějak zapadá, i když je jiný, a přestože tehdy i nyní můj pohled na věc působí spíše skličujícím a negativním dojmem, vlastně se mi ten film docela líbil.
★★★★☆
75%

4. STAR TREK: DO NEZNÁMA
zdroje posterů: zde, zde a zde

USA
2016, 122 min
Kdo z vás se řadí mezi fanoušky Star Treku, nejspíš mi dá v následujícím zapravdu. Star Trek je svým způsobem legenda, je to kult, ale z jistého pohledu zároveň pofidérní a v dnešní době také komerční záležitost - ale i přesto všechno ji milujeme. Tento díl je výjimečný i díky skutečnosti, že se zde naposledy objevuje v létě zesnulý Anton Yelchin v roli Čechova.
Na Star Trek: Beyond jsem byla hodně zvědavá, neslibovala jsem si příliš, ani málo a přesně to se mi taky vyplnilo. Staré známé postavy a neotřelé hlášky, vtipné momenty i akční scény, souboje a lsti a hlavně vesmír, vesmír a zase vesmír. Do toho nejmodernější počítačové efekty, výtečná hudba,  slavné herecká jména i obdivuhodné výkony (Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin). Když si člověk tohle všechno uvědomí, tradiční předvídatelnost i lehká povrchnost příběhu mu vlastně vůbec nevadí.
★★★★☆
80%

3. ASSASSIN'S CREED
zdroje posterů: zde, zde a zde

Velká Británie / Francie / Hong Kong / USA
2016, 115 min
Kolem Assassin's Creed vypukl poprask už dlouhou dobu předtím, než film vůbec stihla přivítat plátna kin a to dokonce nemalý. Nicméně divíte se? Já ne. A právě proto jsem se snažila od tohoto snímku nemít přílišná očekávání, protože všichni dobře víme, jak takto opěvované kousky obvykle dopadají.
Co si vybavíte, když se řekne Assassin's Creed? Krom videohry jako takové vám nejspíš na mysli vytanou obrazy zabijáků v kápích, souboje a honičky v ulicích starověkých měst a tak dále. První velké zklamání se tedy dostavilo v okamžiku, kdy mi došlo, že většina příběhu se bude odehrávat nikoliv v minulosti, ale v současnosti. Tvůrcům může hrát do karet skutečnost, že obrazy z dávného Španělska i současnosti na sebe skvěle navazovaly a obecně se snímek pohyboval na logické úrovni, což je v dnešní době obrovské plus. Děj jako takový nakonec dopadl mnohem lépe, než jsem čekala - i když jsem myslela, že se mi dostane něčeho jiného. Nutno poznamenat, že film měl skvěle vyvedený začátek a brilantní konec, zatímco na prostředku by se dalo ještě zapracovat. Doprovodná hudba byla hodně dobrá, herecké výkony (Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jeremy Irons a další) obstojné, spousta akce a vydařené efekty. Sečteno podtrženo: uspokojivá jednohubka, která neurazí.
★★★★☆
80%

2. PÁTÁ VLNA
zdroj posterů zde, zde a zde
USA
2016, 111 min
Na Pátou vlnu jsem se upřímně a neskutečně těšila. Ačkoliv na oficiálních serverech neměla nikterak gigantická hodnocení, amatérské recenze, na které jsem narazila, byly většinou laděné v pozitivním duchu.
Tvůrcům k dobru hodně přispěla skutečnost, že jsem doposud nečetla knižní předlohu od Ricka Yanceyho, nemohla jsem tudíž srovnávat, jak moc se příběh odklonil od svého původního znění. S dějem jako takovým se to má takhle: první třetina je typická reprezentace katastrofického filmu, druhá třetina začíná drhnout a divák si začíná uvědomovat, že se možná jedná jen o další pochybné ztvárnění skvělé knihy a poslední úsek je šok, naprostá gradace a bomba, která všechno objasní. Tedy téměř. Jenže člověk občas musí lehce přimhouřit oči, aby mohl být spokojený, a tak jsem z tohoto hlediska tedy víceméně spokojená. Dalším nemalým lákadlem je i herecké obsazení a především pak hlavní role, kterou bravurně ztvárnila Chloë Moretz. Hudební podklad i efekty se pohybují na uspokojivé úrovni, dále se nabízí kupa akce a značná dávka tajemství.
Ať chcete nebo ne, to všechno dává dohromady netradičně vydařený katastrofický film, který, leč může působit trochu klišé, patří rozhodně mezi kousky, k nimž se budu ráda vracet
★★★★★
90%

1. DOCTOR STRANGE
zdroje posterů: zdezde a zde

USA
2016, 115 min
Od Doctora Strange jsem si vzhledem k vysokým hodnocením slibovala poměrně hodně a to i navzdory tomu, jak jsem poslední dobou z tvorby od Marvelu zklamaná. Co nejvíc vytunění superhrdinové, nelogické uvažování, takřka nulový nebo nedořešený děj, ale hlavně kvanta, kvanta a kvanta nesmyslné akce a nejnovějších efektů. Díkybohu to u Strange neplatí. Téměř.
Příběh byl sice zasazen do klasického marvelovského prostředí, ale naštěstí byl poněkud "izolován" od ostatních superhrdinů a tím pádem nepůsobil kýčovitě. Děj jako takový byl překvapivě logický a v rámci možností uvěřitelný, snad možná jen závěr mohl o něco více vygradovat. Herecké obsazení - v němž září taková jména jako je Mads Mikkelson nebo Benedict Cumberbatch, který se své role zhostil s velkou vervou a jen stěží si dokážu představit někoho jiného, komu by postava Doctora Strange sedla lépe - bylo více než uspokojivé. Efekty klasické, nicméně vydařené, podobně jako podtrhávající hudba. Když se k tomu přičte sem tam nějaké to nadpřirozeno a zlo ohrožující existenci celé planety, vyjdou ve výsledku neočekávaně vysoké hodnoty.
Doctor Strange mě mile překvapil a s čistým svědomím o něm mohu říct, že se jedná o jedno z nejvydařenějších sci-fi, které jsem přinejmenším v poslední době viděla.
★★★★★
90%

A jaké vydařenéné sci-fi filmy jste za rok 2016 zhlédli vy?

7 komentářů:

  1. Dané filmy jsem viděla, s hodnocením téměř souhlasím až na jednu výjimku a to Assassin's Creed. Film byl podle mě hrozná katastrofa. Bohužel si nemůžu pomoct, ale postrádalo to hlavu a patu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono asi záleží jak co a jak kdy. Člověk si musí hodně věcí domyslet - občas i přimyslet - a je fakt, že prakticky ani v závěru filmu nezjistí, jestli je pochopil správně. Ale když se na to díváš z jistého úhlu pohledu, ten film podle mě není vůbec špatný - i když mi asi stačilo vidět ho prozatím jen jednou :)

      Vymazat
  2. Pátá vlna se mi moc líbila, ačkoliv si myslím, že kniha je o fous lepší :) Také jsem viděla Doctora Strange, ale ten mě naopak vůbec neuchvátil. Nyní se chystám na Assassin Creed :)

    OdpovědětVymazat
  3. Z této vlny jsem viděla pouze Assasin's Creed, jako fanoušek her jsem byla zklamaná, ale katastrofou bych tento film rozhodně nenazývala. Je pravda, že něco je si potřeba domyslet, ale pokud někdo hrál hry, není to tak složité. Trochu mě mrzelo, že jsme se nedočkali více toho "starého světa" ale aplikovat tuto myšlenku na modernu více nebylo špatné a o našem světě to mnohé vypovídá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé tipy :) Viděla jsem všechny :) A nejvíce se mi líbil Dr. Strange :) A když už jsme u těch sci-fi, ještě se určitě chystám i na Příchozí a Pasažéry :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  5. S Modrým jsem viděla Star Trek, ten se mi docela líbil, i když to na mě bylo trochu moc. Taky jsme byli nedávno na Assasin's creed a to se nám nelíbilo ani jednomu. I když hlavní postavu hrál můj oblíbený herec. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Piata vlna sa mi ako film celkom páčila aj napriek tomu, že som predtým čítala knihu. Celkom fajn postavy, len mám dojem, že filmového pokračovania sa nedočkáme.
    Skôr by som povedala, že s knižnou sériou mám trochu problém. Obzvlášť druhý diel bol veľmi slabý, dokopy sa tam nič nedialo.

    Doktor Strange bol super, ale tak ja mám rada skoro všetko od Marvelu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.