Klasiky v netradičním kabátku

Červená Karkulka, Sněhurka, Jeníček a Mařenka, Popelka nebo Růženka? Je libo literární klasiky jako Hamlet, Romeo a Julie či snad Pýcha a předsudek? Každý z nás tyhle příběhy zná. Vyprávějí se už celé generace a jak dlouho jen lidstvo bude lidstvem, také mezi námi ještě celá léta putovat budou. Máme to připsané v DNA, tu touhu vyprávět a vymýšlet si příběhy - stejně jako je upravovat k obrazu svému a stále se snažit přijít na něco nového.


Pokud i vy rádi experimentujete a nebojíte se zkombinovat klasiku s něčím novým a neotřelým, je tu tenhle článek přímo pro vás. A jestli máte jen chuť se nechat inspirovat a nemáte program pro chmurné podzimní večery, určitě vám přijde také vhod.

LOVEC: ZIMNÍ VÁLKA
The Huntsman: Winter's War

Zdroje: 1, 2, 3
Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy
USA, 2016
114 min
Pohádka o Sněhurce a sedmi trpaslících je prostě klasika. Za poslední léta vzniklo mnoho verzí, tradičních i netradičních. Z těch pohádkových a podobných původnímu příběhu se mi asi nejvíc líbilo Mirror Mirror z roku 2012. Ale my tady nejsme kvůli těm obyčejným, že ne?
Pro začátek se možná nabízí otázka: proč jako první uvádím Zimní válku, když je to až druhý díl? Jednoduše proto, že Sněhurka a lovec mě coby film zas tak moc nezaujal. Zimní válka se přesouvá o značný časový skok a odehrává se ve stejném světě, kde Sněhurka už či snad zatím ještě není. Zlá královna se však nevzdává, a když se do toho pak připlete její nešťastná sestra Ravenna a odhodlaný lovec, válka je na spadnutí. I když počkat - ona už vlastně vypukla!
Lovec je moc hezky udělané fantasy s kupou vydařených efektů, soubojů i scenérií. Příběh je promyšlený, i když možná částečně předvídatelný a Sněhurku byste v něm hledali jen marně. Hudba mě nejspíš příliš nezaujala, protože si žádnou konkrétní melodii nevybavuji, ale herecké výkony ve mě zanechaly pozitivní dojem, hlavně co se Chrise Hemswortha a Jessicy Chastain týče, nesmí však chybět ani věhlasná jména jako Emily Blunt a Charlize Theron.
Je to taková milá oddechovka, nad kterou nikdo nepohrdne a která určitě stojí za zvážení, ať už pohádku o sedmi trpaslících máte rádi či nikoliv.


PÝCHA, PŘEDSUDEK A ZOMBIE
Pride and Prejudice and Zombies

Zdroje: 1, 2, 3
Horor / Historický / Akční / Romantický / Komedie
USA / Velká Británie, 2016
108 min
Ke čtení Pýchy a předsudku jsem se dostala vlastně omylem - původně jsem měla k maturitě zvolenou úplně jinou četbu. Jenže Jane Austenová mě v tomhle díle natolik okouzlila, že jsem se musela následně podívat i na filmové adaptace, mezi nimiž nechyběla ani tato lehce groteskní a netradiční verze.
Elisabeth, pan Darcy, Wickham a kupa oživlých mrtvol? Co může znít absurdněji? Nemůžete se mi divit, že jsem hned ze začátku neočekávala příliš. Světe div se, celý snímek mě ale docela mile překvapil. Tvůrci si sice vypůjčili především jména postav a hlavní rysy příběhu a zbytek si domysleli, takže po zhlédnutí tohoto filmu rozhodně nemůžete tvrdit, že víte, o čem je původní Pýcha a předsudek, ale rozhodně je to kuriozita, která stojí za povšimnutí. Herci v hlavních rolích s Lily James a Samem Riley jsou z valné části sympatičtí, efekty skvělé, hudba podtrhávající pochmurnou atmosféru a ani příběh není úplně tuctový, i když s sebou nese drobet nucený závěr.
Pokud jste dílo Jane Austenové nečetli, nejspíš byste si film užili více, protože takto se dá dost dobře předvídat, ale za mě - pokud už se do toho jednou budete pouštět, určitě si ze všeho nejdřív přečtěte knížku, než se vrhnete na televizní zpracování.


JENÍČEK A MAŘENKA: LOVCI ČARODĚJNIC
Hansel and Gretel: Witch Hunters

Zdroje: 1, 2, 3
Fantasy / Dobrodružný / Akční / Horor
USA / Německo, 2013
87 min
Nechť zvedne ruku každý, kdo nikdy neslyšel pohádku o Jeníčkovi a Mařence! Že nikoho nevidíte? Ještě aby! Tahle verze je ale každopádně spíše než dětem určena pro dospělé a k pohádce má opravdu hodně daleko.
Ze začátku jsem se nemohla přestat smát. Jen si to představte - z Jeníčka s drobky od perníku kolem pusy a malé Mařenky v ušmudlané zástěře se po nechvalné zkušenosti s ježibabou, jež si je jako malé chtěla upéct k večeři, stávají nejznámější a nejobávanější lovci čarodějnic v zemi. Zní to zkrátka skvěle. Nicméně od té doby jsem tenhle snímek viděla asi třikrát a přece mě ten film ještě neomrzel.
Tihle dva jsou totiž drsní, nebojí se žádné rvačky, mají super bouchačky a na čarodějnice znají mnohem lepší vychytávky než strkání do pece. Do toho se připlete proroctví a tajemná minulost těch dvou a najednou se díváte na něco, co má v původní pohádkou jen pramálo společného. Není to ale na škodu. Příběh se mi naopak moc líbil, protože i když je plný soubojů, o něco tady jde, má to smysl a čeká vás i sem tam nějakého to šokující odhalení. Jeremy Renner a Gemma Arterton na hlavní role sedli skvěle, efekty jsou taky parádní a, co jsem si naprosto zamilovala, je hudba od Atli Örvarssona.
Za mě rozhodně palec nahoru!



A co vy a experimentování?

Mohlo by vás také zajímat:

9 komentářů:

  1. Výborný článek :) Takové klasiky v netradičním kabátku mě baví :) Hlavně Jeníček a Mařenka :) Pýchu a předsudek v téhle netradiční verzi jsem ještě neviděla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Sněhurku a lovce jsem viděla, ale k Zimním válkám jsem se bohužel ještě nedostala :( To samé platí u Pýchy, předsudku a zombie. Už několikrát jsem chtěla film shlédnout, ale pokaždé do toho něco vlezlo. Ale Jeníčka a Mařenku jsem viděla několikrát, je to skvělý film. Docela bych uvítala pokračování, ale toho se asi nedočkám :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem kdesi slyšela fámy, že by se snad měl točit druhý díl, ale co z toho vyleze - bůh suď. Můžeme zatím jen doufat :)

      Vymazat
  3. Jenicek s Marenkou byla slabota, mozna i diky efektum... ale dalo se na to koukat
    Snehurka byla dobra, prvni film asi lepsi nez druhy, ale nejvic se mi libila Charlize, ta umi super zaporacky, za to Snehurka byla trapna jako vzdy...
    a verze klasik se zombiky me moc neberou :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Počkej počkej, Sněhurka už není Kristen Stewart? Tak to nekoukám. :D

    Jako takhle.. tyhle verze většinou nejsou to nejhorší, ale ani to nejlepší, co jsem kdy viděla. Ale občas je fajn se na to podívat. Třeba Jeníčka a Mařenku bych ráda viděla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jeníčka a Mařenku jsem viděla. Fajn, přišlo mi vtipný, jak se tam dva dospělí lidi představují jako Jeníček a Mařenka.
    "Já jsem Mařenka a tohle je můj bratr, Jeníček." lmao
    Tohle je asi trochu mimo, ale viděla jsi ten film, kde Abraham Lincoln zabíjí upíry? Já se k tomu ještě nedostala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak :)
      Hele, mám pocit, že jsem kdysi viděla začátek (nebo možná konec?) a určitě jsem si hledala trailery, ale celý jsem ho ještě neviděla. Možná až se budu nudit a budu mít náladu se smát :)

      Vymazat
  6. Všechny tři filmy jsem shodou okolností viděla a byly super! Mám ráda tyhle úpravy :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.