Midnattssol: Seriál, co vám vyrazí dech!

Zdroj: https://3.bp.blogspot.com/
Originální název: Midnattssol/Jour polaire
Žánr: Drama/Thriller/Krimi
Vydání: Švédsko/Francie, 2016
Délka: 8x55 min
Režie a scénář: Måns Mårlind, Björn Stein
Kamera: Erik Sohlström
Hudba: Nathaniel Méchaly
Hrají: Leïla Bekhti, Gustaf Hammarsten, Albin Grenholm, Jakob Hultcrantz Hansson, Jessica Grabowsky, Richard Ulfsäter, Oscar Skagerberg, Jeremy Corallo, Göran Forsmark a další

Anotace: Francouzská vyšetřovatelka Kahina Zadi přijíždí do malého švédského městečka Kiruna, aby vyšetřila vraždu svého krajana. Zde se pak seznamuje s Andersem Harneskem, s nímž na případu začne pracovat. Jenže vražd pomalu přibývá a vypadá to, že úvodní výjimečně brutální mord byl jen začátkem děsivé série…
(Česká televize)

Když vyšetřovatelka Kahina Zadi přijede do švédského městečka Kiruna, netuší, že brutální vražda francouzského občana je teprve začátek dlouhého řetězce událostí, které nejenže ovlivní chod důlního města, ale dost možná i celého Švédska a Francie. Nečeká však ani to, že její vlastní hříchy minulosti ji budou pronásledovat přes celý kontinent...
Od Midnattssol, fascinujícího švédsko-francouzského snímku v češtině známého pod názvem Půlnoční slunce, jsem rozhodně nečekala takovou jízdu. Zapeklitý příběh situovaný do divoké přírody Švédka a Laponska si mě získal hned po několika prvních minutách a už jsem se od něj neodtrhla. Pojďme se na to ale podívat od začátku.

Příběh Midnattssol je naprosto geniální a neuvěřitelně komplexní. Od samého začátku vrhá diváka přímo do centra dění a postupně na sebe nabaluje další a další dějové linie, které mu sice zpočátku nebudou dávat příliš velký smysl, ale postupem času zjistí, že ve skutečnosti je všechno propojeno se vším a s každým dalším dílem do sebe jednotlivé dílky zapadají jako skládačka. Zároveň s tím se však neustále objevují nové, neobjasněné záležitosti a záhady, které udržují diváka v napětí a nutí ho pokládat si stále zapeklitější otázky. Kořeny této záhady totiž sahají mnohem hlouběji, než byste čekali.

V tomhle městě slunce nezapadá - a noční můry nikdy nespí.

Autoři si od samého začátku pohrávají s lidskou psychikou, k čemuž využívají šokující zvraty, intriky, ale i otázky rasismu, aktuální společenské problémy a tajemno podtržené zapomenutými legendami a prastarými laponskými tradicemi či šamany noid, což má v konečném výsledku za následek doslovný wow efekt. Do poslední chvíle nevíte, kdo je vrah - budete podezřívat doslova všechny, dokonce i samotné vyšetřovatele. Nechybí ani úchvatné scenérie a divoká příroda, která ve všem hraje nepostradatelnou roli.
Koneckonců se však není čemu divit, když za tímto seriálem stojí autorská dvojice Björn Stein a Mans Marlind, kteří se proslavili především seriálem Most (Bron) z roku 2011. Kdo zná, ví.


Velké plus patří také kameře, použitým efektům a úchvatné hudbě, již má na svědomí Nathaniel Méchaly a která přímo fantasticky podtrhovala a vyzdvihovala ponurou atmosféru. Tím vším autoři hráli na city - a setsakramentsky se jim to dařilo.
Na své si ale přijdou i lingvisté. V seriálu totiž kromě švédštiny a francouzštiny zazní také angličtina a laponština.

Komu věřit v zemi, kde se mrtvoly objevují na každém rohu a všichni něco skrývají?

Tvůrci vsadili na charakterově rozdílné vyšetřovatele, přidali špetku netradičnosti a pohráli si s motivací i mezilidskými vztahy a životními osudy jednotlivých postav.
V hlavní roli nám totiž naservírovali poměrně kontroverzní vyšetřovatelku s pohnutou minulostí. A nejen to. Francouzská herečka Leïla Bekhti má navíc stejně jako sama vyšetřovatelka Kahina Zadi alžírské kořeny a jednu hodně důležitou věc, která v dnešní době hodně lidem chybí: charisma. I její spolupracovník, prokurátor Anders v podání Gustafa Hammarstena, je poměrně netradiční a to ať už svojí povahou nebo sexuální orientací. Už na první pohled poznáte, že se jedná nejen o dva charakterově odlišné lidi, ale také vyšetřovatele s rozdílnou motivací. A právě tento střet osobností dodává příběhu úplně jinou hloubku. Ale nejsou to jen oni.


V seriálu se objevuje celá řada postav, ať už konzervativní policisté, lidé s jasně stanovenými ideály, či utápějící se ve vlastním smutku a tragické minulosti nebo se naopak snažící na věci minulé úplně zapomenout. Každá postava je svým způsobem jedinečná a rozhodně nenahraditelná a za ztvárnění patří všem hercům velký palec nahoru.

Nemůžete si být jistí ničím. Vůbec ničím.

Midnattssol je senzačně zpracovaný osmidílný seriál, který vás udrží napjaté až do úplného závěru - a dokonce i po něm. Přes výjimečné charaktery, dechberoucí scenérie divoké přírody, atmosféru podtrhávající hudbu, brutální vraždy, dávno pohřbená tajemství a brilantní příběh se znamenitou zápletkou. Také herecké výkony si zaslouží velké plus.
Snad jediné, co bych mohla vytknout, je jisté změknutí v závěru příběhu, tudíž držení se jakési americké zásady, že hlavním postavám se nemůže nic vážného stát a jejich děti jsou přes všechno nebezpečí nedotknutelné. Tento drobný detail trochu kazil dojem realističnosti.
Ještě ovšem podotknu, že rozhodně stojí za to sehnat si verzi v originálním znění. Plynulé přecházení z jednoho jazyku do druhého, třetího i čtvrtého má své kouzlo a pochybuji, že by někdo dokázal nadabovat Kahinu tak, aby se to k téhle herečce hodilo. Ona je totiž výjimečná.


95%

Midnattssol neboli Půlnoční slunce doporučuji všemi deseti. Tenhle seriál vám jednoduše vyrazí dech!


7 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze a pro mě zajímavý tip na co kouknout :) seriál neznám, ale zaujal mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mě tenhle článek pořádně navnadil a až nebudu vědět (respektive až s Modrým nebudeme vědět), na co koukat, asi zkusím sehnat tohle. ^^

    OdpovědětVymazat
  3. Konecne tip na serial, ktory nie je zbytocne mainstreamovy a ma tak oblubene severske motivy. Moc dakujem, urcite sa mrknem!

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se líbil víc Most, ale musím říct, že co se týče exteriérů, tak tenhle seriál teda vede.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.