Akatsuki no Yona: Neobyčejně obyčejné anime

Zdroj: https://static.zerochan.net/
Originální název: Akatsuki no Yona
Anglický název: Yona of the Dawn
Žánr: Fantasy/Dobrodružný/Drama/Shoujo
Vydání: Japonsko, 2014
Délka: 24x24 min
Scénář: Nacuko Takahaši
Studio: Studio Pierrot
Hrají/dabing: Chiwa Saito, Ayahi Takagaki, Sanae Kobayashi, Junichi Suwabe, Masakazu Morita a další

Anotace: Nic nenaznačuje tomu, že by se poklidný život princezny Yony, mladičké dědičky trůnu, měl odklonit ze zajetých kolejí. Jenže pak oslaví šestnácté narozeniny a nejšťastnější den se rázem změní na největší katastrofu jejího života. Král je mrtvý a aby toho nebylo málo, vrah není nikdo jiný než muž, kterému doposud bezmezně důvěřovala a do něhož je už od dětství zamilovaná.
Z princezny Yony a jejího věrného ochránce Haka se tak stává štvaná zvěř. Aby mladičká dívka zachránila království, musí bojovat proti cizí armádě stejně jako se svými vlastními démony. Jediný, kdo by jí mohl pomoci získat trůn nazpět, jsou legendární válečníci a potomci mocných draků. Krkolomná cesta za spravedlností právě začíná.

Když jsem se pouštěla do fantasy anime o pronásledované princezně a dračích bojovnících, v první řadě jsem ho brala jako oddechovou záležitost, u níž se dá dobře vypnout a nenásilně procvičit angličtina s japonštinou. Jaké však bylo moje překvapení, když jsem zjistila, jak moc jsem se v hloubce Akatsuki no Yona spletla! Každé vyprávění by ale mělo začít od začátku.

Bylo nebylo... přesně tímto způsobem začíná i první epizoda Akatsuki no Yona, a tak není těžké nabýt dojmu, že se bude jednat o (lehce) pohádkové anime s jasným happy endem i průhlednou zápletkou. Zápletka možná jednoduchá je - ale má tolik odboček, že vám to v konečném výsledku vlastně vůbec nebude vadit. A co se týče happy endu - tak na ten si ještě chvíli počkáte.
Přestože se děj neřítí kupředu nikterak bleskovým tempem, zároveň se ani nikde příliš necourá a závěr každého dílu pohotově vybízí ke zhlédnutí dalšího. Příběh jako takový přitom nepřináší takřka nic nového. Mrtvý král, princezna na útěku, prastaré proroctví a legendární bojovníci, kteří se musejí dát dohromady, aby společně mohli porazit zlo. Jenže kouzlo není ani tak v příběhu jako v jeho podání - a to se v tomhle případě opravdu povedlo.

I always wanted to become stronger. At first it was to protect myself. Next, it was to protect Hak, who gave up everything for me. Now, it's to repay my friends, who enabled me to live.
Vždycky jsem se chtěla stát silnější. Nejdřív proto, abych ochránila sama sebe. Potom, abych ochránila Haka, který se kvůli mě vzdal všeho. A teď, abych se odvděčila svým přátelům, díky nimž stojí za to žít.

Tvůrcům do karet mimo jiné přihrává překvapivá logičnost a návaznost, což se u anime v posledních letech už tolik nevidí. Nutností je samozřejmě také akce, pestré souboje, ale i vtipné scény. Humor pochopitelně nesmí chybět a je to koneckonců další věc, kterou musím vyzdvihnout. Vyskytuje se zde totiž v poměrně rozumné míře a skutečně diváka pobaví. Kapitola sama o sobě jsou promyšlené detaily, které vám ze začátku připadají nepodstatné - možná až zbytečné nebo trochu přitažené za vlasy - a až v závěru pochopíte jejich význam. To je další věc, s níž se v dnešní době v tomto žánru už tolik nesetkávám - alespoň ne v tomto podání.
Otevřený konec je do nebe volající a dojemný, ale vzato kolem a kolem se domnívám, že tvůrci utnuli anime ve správný okamžik. Manga je pravděpodobně ještě o poznání delší - ve skutečnosti dodnes vychází nová volume - ačkoliv to, kde nakonec Yona skončí, si není příliš těžké odvodit. Ale možná právě to neznámo a nejistota, kam to princeznu na její dlouhé cestě ještě zavede, než usedne na trůn, je jedna z těch nejlepších částí.


Ani proti postavám nemůžu v zásadě říct křivé slovo. Každá má svůj osobitý charakter a nepostradatelnou roli v příběhu. Hlavní hrdinka princezna Yona mi ze začátku trochu pila krev, ale i to má své opodstatnění. Yona se totiž po celou dobu neustále vyvíjí, a tak se z křehké uplakané princezny nakonec stává odhodlaná bojovnice. Pěkný důkaz z mangy máte třeba zde. Naopak její věrný ochránce Hak nebo také Hromová bestie (Thunder Beast) mi byl sympatický hned od začátku. Správný hrdina od rány s pořádně velkou a ostrou zbraní, co se umí pěkně zamračit a zároveň má smysl pro humor. Zajímavý je i vedlejší příběh kněze a jeho chráněnce Yuna, který se přidává k naší malé skupince vyděděnců a bez něhož by se nikdy nedostali tak daleko. Samotní dračí bojovníci pak byli naprosto senzační. Každý jiný, každý se super-schopností, ale i nějakou tou anime slabůstkou. Mými malými osobními favority jsou Shin-ha a Jae-ha.


If you simply obey orders without question to protect your master, that isn't your greatest wish, but your greatest tragedy.
Pokud jen slepě plníš rozkazy, abys ochránil svého pána, tak to není tvé největší přání, ale největší tragédie.

Snad jediné, co mě ohledně hrdinů mrzí, je skutečnost, že Žlutému drakovi byl prakticky věnován pouze jeden díl - a za tu dobu postavu nemáte šanci pořádně poznat. Snad je to proto, že už tvůrcům nezbyl prostor, nebo snad z toho důvodu, že Zeno není tak promyšlená postava, aby se jim to vyplatilo. Na rozdíl od ostatních draků koneckonců ani nepředvedl svou nadpřirozenou sílu, na kterou jsem byla pochopitelně zvědavá. Takovým dojmem to na vás bude po zhlédnutí anime dýchat, přestože ve skutečnosti je to možná úplně jinak. Nedá se nic dělat, nejspíš nezbývá nic jiného, než sáhnout po manze nebo OVĚ (což rozhodně doporučuji, protože to značně ovlivní váš názor na tuto postavu - věčná škoda, že tomu tak nebylo už v samotném anime).
Anime by se samozřejmě neobešlo ani bez záporných postav, v jejichž čele stojí Su-won. Během seriálu ale člověka napadá, jestli vůbec je tak "záporný", jak se tváří a v mnoha ohledech mu musí dát za pravdu. Svět zkrátka není černobílý.


Za zmínku stojí také nádherná grafika, kterou má na svědomí Studio Pierrot. Koneckonců se ale není čemu divit, když už má za sebou takové trháky, jako je Tokyo Ghoul, Kingdom, Black Clover nebo dokonce legendy jako Naruto a Bleach. Povedená je bezesporu i hudba, ať už v openingu nebo celkový instrumentální podklad.

Kindness is not a crime. But sometimes it awakens the weakness and greed in others.
Laskavost není zločin. Ale někdy probudí slabost a chamtivost v druhých.

Akatsuki no Yona je opravdu vydařené anime a to téměř po všech stránkách. Přestože s ohledem na příběh je vlastně úplně obyčejné, podané je neobyčejným způsobem a právě v tom spočívá jeho kouzlo. Zkrátka pohodové fantasy, u něhož si sice odpočinete, ale zároveň má i svoji hloubku a myšlenku, která vás přesvědčí o tom, že jste jeho sledování neztráceli čas.


90%


2 komentáře:

  1. Anime mě popravdě moc neláká. Viděla jsem jednou jedno, měla jsem od toho velká očekávání a strašně mě to zklamalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě hrozně záleží na štěstí. V dnešní době je anime strašně moc - a víc než polovina z nich (ne-li víc) je pro mě osobně nekoukatelná. Takže když napoprvé narazíš na něco, co tě nebaví, věřím, že už se ti do toho pak nechce. Já jako první viděla Death Note a to mě tak pohltilo, že už jsem se anime nevzdala :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.