WITHIN TEMPTATION: Resist!

Within Temptation, symphonicmetalová skupina z Nizozemska, proslula především kombinací typických metalových instrumentálů s charakteristickým a jemnějším hlasem zpěvačky Sharon den Adel. Skupina se pohybuje na hudební scéně už od roku 1996 a od té doby zasypala svět pěknou řádkou alb a získává si stále širší a širší publikum, které nedávno kromě evropské tour obdarovala mimo jiné také novou deskou Resist. Kvůli interním problémům skupiny jsme si na album sice museli počkat o pár týdnů déle, ale výsledek za to stál. Nebo snad ne?
Zdroj: https://www.resist-temptation.com/

S T Y L  A  Z M Ě N Y
Hned po vydání songu The Reckoning, na kterém se podílel mimo jiné i Jacoby Shaddix, frontman amerických Papa Roach, bylo všem patrně jasné, že nové album Within Temptation bude v lecčem kontroverzní a jako tolik jiných skupin si zcela jistě získá mnoho nových fanoušků, stejně jako tímto počinem ztratí i některé ze starých řad.
Příchod nových moderních prvků koneckonců souvisí i se samotným tématem a atmosférou alba. Science fiction a electro na vás totiž téměř doslova křičí. Skupina se tak snaží udržet tempo s pokrokem, ale na rozdíl od ostatních, kteří kvůli tomu kolikrát ruinují svůj původní styl a stávají se skupinami zcela jinými, Within Temptation to provádí jinak. Je fascinující, že přestože se jim podařilo do své tvorby propašovat něco nového, čímž ji oživili a obzvláštnili, zároveň si dokázali udržet svůj styl a charakteristické rysy - a to se cení! Zůstávají tak stále stejně melodičtí a metaloví.

P Ě V E C K É  V Ý K O N Y
Sharon den Adel, zpěvačka a jedna ze zakladatelů skupiny, má bezesporu hlas jako zvon, který se jí po letech praxe podařilo ovládnout a vybrousit téměř k dokonalostiKvůli rodinným problémům však byla nucena dát si načas pauzu a v roce 2017 začala pracovat na svém sólovém projektu My Indigo, který o rok později vyšel jako její debutové album. Právě kvůli tomuto osobnímu vyčerpání vznikla mezi poslední deskou skupiny Hydrou a nejnovější Resist čtyřletá mezera, což je historicky nejdelší odmlka v její tvorbě. Když se pak zpěvačka spolu s Within Temptation vrhla na nahrávání Resist, očekávalo se od ní opravdu hodně - a ona skutečně nezklamala. Dostalo se nám přesně toho, na co jsme zvyklí - čistý zpěv a hlas s neuvěřitelnými rozsahy, jenž se navzájem doplňuje s instrumentály, které zároveň podtrhává i zjemňuje.
Poněkud děsivě se může ze začátku jevit počet feat. Ať už se však jedná o The Reckoning, v němž jako host účinkuje zmiňovaný Jacoby Shaddix z Papa Roach, Raise Your Banner ve spolupráci s Andersem Fridénem z In Flames nebo singl Firelight Jasperem Steverlinckem ze skupiny Arid, strach rozhodně není na místě. Výsledkem jejich spolupráce je vítané zpestření, ještě větší energie a co si budeme povídat, už samotná jména přihrávají do karet atraktivitě jako takové.

Zdroj: http://images6.fanpop.com/

I N S T R U M E N T Á L N Í  S T R Á N K A
Jak už jsem zmiňovala, Resist je typické novými moderními prvky, jimiž se spektakulárně odlišuje od alb předešlých. Skupina se však zároveň drží svého zajetého stylu a její hudba je tak v jistých ohledech ještě drsnější a temnější než kdy dřív, zároveň nepostrádá svoji melodičnost a o to více je chytlavá.
Instrumentály jsou totiž dravé, jsou surové, jsou neskutečně živé - Resist zkrátka jiskru, jež místy propuká v jasný plamen. Bojová atmosféra pak z některých skladeb přímo čiší, uveďme si třeba Raise Your Banner, Supernova nebo závěrečnou píseň alba Trophy Hunter, jejíž instrumentály jsou dle mého naprosto luxusní. Že mám pravdu, pochopíte okamžik poté, co zazní jejich první tóny.
Jako nepsané pravidlo i zde najdete nějakou tu pozvolnější, oddechovější skladbu. Jako jednu za všechny zmíním Firelight. Není to však tak, že by se jednalo o unylé a utahané kousky, právě naopak - svým způsobem i ony jiskří energií, jen v trochu jiném slova smyslu.

T E X T Y  A  K O N C E P T Y
Motiv boje za svobodu, za lásku, za lidskost, odvaha a odhodlání, vydržet a nikdy se nevzdat. Skladby z Resist ve mně vyvolávají ledacos, přesto jsou to všechno silné emoce. Texty Within Temptation vždycky měly sílu a na rozdíl od spousty jiných kapel, jejichž lyrics tlachají takříkajíc do prázdna nebo jim zkrátka něco chybí, abychom jejich slovům doopravdy uvěřili, této skupině to doslova sežerete i s navijákem. Myslím, že k tomu už není potřeba více dodat.
Žijeme v bláznivém světě a mé srdce je ztracené mezi hvězdami...


A L B U M  J A K O  C E L E K
Až bude Resist čítající celkem deset skladeb zveřejněno ve své plné kráse jsem se neskutečně těšila, zároveň jsem však věděla, že může nastat jen jeden ze dvou scénářů: buďto to bude naprostá bomba, nebo totální propadák. Within Temptation to však vzali za správný konec a já tak po dlouhé době mohu skutečně říct, že mi vývoj a posun skupiny nevadí - ba co víc, že jsem s albem, na němž s kapela rozhodla tímto způsobem experimentovat, nadmíru spokojená.
Skladby spojuje jeden motiv a ohromná dávka energie, díky čemuž Resist tvoří uzavřený celek, jenž drží pohromadě a jeho jednotlivé součásti spolu ladí a otáčí se jako ozubená kolečka v dobře promazaném stroji - přesto je ale každá z písní úplně jiná.


A co říkáte na nejnovější album Within Temptation vy?

9 komentářů:

  1. Já se stydím, že od Within Temptation znám (tj. mám v mobilu a čas od času poslouchám) jen písničku Memories, už ani nevím, jak jsem k ní přišla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak někde se začít musí - a zrovna Memories je naprosto kouzelná skladba :)

      Vymazat
  2. Zpočátku jsem patřila k těm, kdo z nového směřování nebyli příliš nadšení, ale po pár poslechnutích musím říct, že tomu přicházím na chuť. Ačkoliv zatím jsem Resist neslyšela celé, jen dosud zveřejné písně. Z nich vede jednoznačně Raise Your Banner 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tomu naprosto rozumím, ale jestli se ti líbí Raise Your Banner a In Vain - já myslím, že tomu nakonec přijdeš na chuť celému :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze :) Within Temptation mám moc ráda, takže nové album si chci určitě poslechnout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) A jen směle do toho, jsem zvědavá na další názory :)

      Vymazat
  4. O Within Temptation som už čo-to počula, ale na nejakú konkrétnu pieseň si nespomínam, no táto recenzia ma presvedčila, že to musím napraviť :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.