Otevřená kniha z tebe studenta nedělá

Venku parno, těžký vlhký vzduch, který se nedá pořádně ani dýchat a horké slunce, co bez přestání svítí. Do ruky zmrzlinu s limonádou, sluneční brýle na nose a nohy ve vodě. Bohužel, ať už chceme nebo ne, těmto dnům brzy odzvoní. Velké spoustě z nás nejspíš už toto téma silně hraje na nervy. Škola klepe na dveře a bude naléhat tak dlouho, dokud je někdo neotevře. Všichni jsme z léta rozlétaní, ale studium nepočká a jak je známo, zdaleka nestačí jen otevřít knihu a koukat do ní, abychom se něco naučili. Rad a typů, jak se učit, jsou celé haldy. Jak je ale známo, každý jsme jiný a tak i každému z nás vyhovuje něco jiného. Tento článek jsem se pokusila pojmout trošku jinak, než jen jako výpis obecných teorií a sáhla jsem do své znalosti psychologie. Pojďme tedy zjistit, jaký z učebních typů jste, co dělat a jak snáze dosáhnout lepších výsledků.


V každém případě je nezbytné si uvědomit, že ať už se řadíte do kterékoliv z těchto skupin, studium potřebuje především velkou investici času. Někdo má fotografickou paměť, jiný musí nad učením prosedět hodiny. Tak či onak, i člověk s lepší pamětí se musí věnovat studiu delší dobu, než je pět minut. Jak je známo, člověk nejrychleji zapomíná prvních pár hodin. Proto neuškodí si látku přečíst vícekrát v časovém rozestupu - pro připomenutí.


Zrakový neboli vizuální typ
Pokud se řadíte mezi zrakové typy, je dosti pravděpodobné, že ve škole vám půjdou tvůrčí předměty jako je geometrie nebo že máte výtvarné vlohy. Samozřejmě to ovšem není nutnou podmínkou. Pro učení je důležité věci hlavně vidět
Proto zvýrazňujte důležité části textu a nadpisy. Podtrhávejte důležité pojmy nebo střídejte velikost písma, případně kurzívu. Vyhledejte si na internetu fotky, nebo si sami dokreslete potřebné obrázky.

Sluchový neboli auditivní typ
Tito lidé mívají často vlohy pro učení cizích jazyků nebo hudební sluch. Jak už název sám napovídá, jestliže se řadíte do této kategorie, je pro vás nezbytně důležité slyšet výklad dané látky nahlas. 
Velkým plusem je i fakt, že si hodně věcí odnesete již z vyučování, pokud toho samozřejmě umíte náležitě využít a dáváte pozor, to máte potom z poloviny vyhráno. Když se tedy učíte, čtěte si látku nahlas. Opakujte si ji nebo ji někomu převyprávějte. Můžete si dokonce udělat nahrávky a pouštět si je do sluchátek.



Pohybový neboli kinestetický typ
Mezi tuto skupinu lidí patří většinou lidé věnující se sportu a mající rádi pohyb. Mimo vyloženě pohybové typy se sem dají zařadit i typy chuťové, čichové a hmatové. 
Při učení může tedy často více než dost pomoci, když se pohybujete. Nemusíte vykonávat horské tůry, stačí se procházet po pokoji nebo bytě. Tito lidé si taktéž dobře pamatují věci, které sami nějakým způsobem vytvořili: zápisky nebo počítání. Taktéž ohmatání. Je dobré si danou věc vyzkoušet v praxi, aby ji skutečně pochopili a zapamatovali si ji.

Na závěr by asi bylo dobré říci, že lidé se jen těžko dají škatulkovat doslova a do písmene. Vyzkoušejte, co vám vyhovuje - vyzkoušejte všechno, protože jinak to nezjistíte. Můžete si také vyzkoušet tento malý test (výsledky zde). Já osobně ráda kombinuji od každého něco - učím se nahlas, při tom chodím po pokoji a sešity si vedu pestrobarevně i s občasnými ilustracemi. 
Možná by také stálo za zmínku následujících pár malých rad: větrat místnost, v níž se člověk učí, aby v ní byl čistý vzduch; vypnout mobil a další elektroniku; hrát si se slovy, přiřazovat si k nim obrazy, vytvářet mnemotechnické pomůcky, říkanky nebo krátké básničky a rýmovačky; mít po ruce čokoládu nebo něco na nervy a nikdy se neučit všechno najednou v nejzazší termín.

To bude ode mne vše, pro zatím přeji pevné nervy sobě i vám.
A jaký učební typ jste vy?
Co vám při učení nejvíc pomáhá? Případně máte nějaký neobvyklý učební návyk či způsob?




8 komentářů:

  1. Super článek :D já jsem ty "první dvě" :D takže asi tak :D článek je pravdivý a tušim, že už jsem to někde četla či nám o tom nějaká učitelka říkala.. O.o takže asi tak :D jinak povedený článek :) hodně se mi líbí ten pravdivý nadpis :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá, psychologická studie, uvedená velmi vtipným a pravdivým nadpisem. Zamyslela jsem se nad sebou, jaký jsem studijní typ. Je to kombinace vizuálního vjemu a šprtání se. Musím se to naučit a pamatuji si to vizuálně. Nejhorší je matematika. Ta se nedá naučit, té se musí rozumět.
    Velmi hezky jsi to zpracovala, palec nahoru a klobouk dolů. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně nejdřív: Je div, že jsem článek začala číst. Otevřela jsem si jej na záložky, že si nejdříve přečtu článek o rakovinách, ale pak jsem se šíleně lekla, protože máš hudbu nastavenou na automatické přehrávání. Lepší je nechat ji hrát jen pokud si ji někdo chce pustit, jen tak pro informaci.

    Ohledně učení, je super, že mezi všemi tagy a hauly taky někdo napsal něco o způsobech učení. Loni jsme je dělali v ZSV. Jsem moc ráda, že se umím učit všemi způsoby. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Veľmi pekný článok. Ja patrím do prvej skupiny. Rád si ilustrujem zošity či už k danej látke alebo k ho ilustrujem s temou predmetu, na ktorý je zošit určený. Nejde mi moc nemčina a tak som si hľadal na internete všeliaké rady a našiel som článok o pamäťových palácoch. A tak som sa začal učiť tým spôsobom.

    OdpovědětVymazat
  5. Já už tak nějak nejsem ani jeden, protože do školy nechodím a nikdy jsem takhle o tom nepřemýšlela. Ale pro ty, kteří chodí do školy, je to rozhodně zajímavý článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj :) předem se moooc omlouvám že neodepisuju, ale co je táta v nemocnici... tak je můj život vzhůru nohama :O a na web a SWéčka mám minimum času :( děkuju moooc za hezké komentíky :) zatím pa.

    OdpovědětVymazat
  7. jsem ten vizuální typ :D a to s kreslením obrázků se mi dost zamlouvá, asi to letos zkusím :DD

    OdpovědětVymazat
  8. super článek - určitě se někomu bude hodit :) mě nejvíc pomáhá, když látku přeříkávám nahlas vlastními slovy - jako bych se ji snažila někoho naučit :D pak to jde hravě a jsem schopná pojmout hodně informací za krátký úsek... tak jsem se třeba naučila 8 maturitních otázek za den :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.