Isola Rossa | Zátoka rudých skal (Sardinie)

Malebná zátoka pyšnící se doslova poetickým jménem, jež získala díky svému pohádkovému vzhledu - tudíž dle ostrůvku skal, který se při západu slunce zbarvuje do oranžových místy až rudých tónů. Ostrov Sardinie jsem ve svém dosavadním životě navštívila již dvakrát a to s odstupem čtyř let. Po oba dva zájezdy jsem pobývala ve stejné destinaci. Co vám tedy Isola Rossa může nabídnout? Jaké jsou plusy a jaké mínusy ubytování? Kam na pěknou pláž, procházku nebo vyjížďku? To a mnohem více se můžete dozvědět v dnešním článku!



Okolní krásy
Vesnice jako taková stejně jako i tato část pobřeží jsou jedna velká pohádka. 
Co se moře týče, musíte v první řadě vědět, na jakou pláž jít. Buďto vás totiž může čekat obraz nádherné, takřka prázdné pláže s měkoučkým pískem, nebo naopak výhled na desítky paraplat nalepených jedno na druhém. Pokud ovšem najdete dobré místo, čeká na vás průzračná voda, měkký horký písek a spousta lastur. Mnohdy člověk stačí daleko od břehu a nemusí tak ani nijak zdlouhavě plavat. Pokud tedy chcete relaxovat, je toto místo pro vás jako stvořené. Jestli dáváte ovšem přednost adrenalinu, je zde taktéž možnost potápění.


Místní příroda je divoká, proto je třeba dávat si dobrý pozor. Výskyt medúz zde není nic ojedinělého, naštěstí většina z nich nehrozí žádným větším nebezpečím. Medúzy ovšem nejsou tím největší problémem, v prašném písku - v lidmi neprošlapaných místech - mohou žít jedovaté ryby. Nikdy by mne nenapadlo něco podobného zde hledat, ale z letošních zkušeností vím, že skutečnost je taková. Pokud by se vám tedy stalo, že taktéž narazíte na ostnatce - jak se tato ryba jmenuje - neváhejte ani vteřinu a ránu se snažte okamžitě dostat do styku s něčím vařicím. Voda, nebo vypálit cigaretou. Jedná se o skutečně silný nervový jed, který nesmíte podceňovat!


Jelikož je Sardinie ostrov, i počasí je zde divočejší. Nestabilita je zde na denním pořádku a vše záleží hodně na štěstí. Může se vám stát, že po dobu vašeho pobytu se vzduch ani nepohne stejně jako i voda, zároveň vás ale může potkat silný vítr a obrovské vlny.

Pobyt
Jak už jsem říkala, jak moře, tak i vesnice působí tak trochu pohádkově. Dalo by se dokonce říci, že místy to zde vypadá, jako kdyby se zastavil čas. Rybářské lodě, stánky, marína s plachetnicemi a šplouchání moře. Ve vesnici je čisto. Všichni se snaží udržovat čistotu, kontejnery mají něco jako vlastní budku, aby nenarušovaly okolí, a která byla mimo jiné otevřená jen určitou večerní hodinu. Bylo vcelku zábavné okolo desáté hodiny chodit s igelitovým pytlem plným odpadků a na ulici potkávat další takové zjevy, jak za sebou táhnou smetí.
Pobyt je ovšem o něco větší oříšek. Budete se muset pěkně plácnout přes kapsu, pokud chcete bydlet na nějakém obstojném místě a ještě k tomu ho shánět s pořádným časovým předstihem. 
Pokud byste se už na jednom místě nudili, nabízí se hned několik možností, jak nudu zahnat. V maríně je velká možnost výběru výletů, je zde samozřejmě taktéž možnost vypůjčení si člun, můžete se porozhlédnout po trhu nebo se zde při nejhorším nachází i aqua park.


Kam vyrazit?
Krom mnohých výletů, které povětšinou objíždí pobřeží nebo horní cíp se souostrovím St. Magdaleny - což je nádherná podívaná, ovšem hromada lidí - se nabízí asi hlavní otázka: Kam jít na pláž? Zde máte pár mých skromných tipů na pěkné zátoky.

Pláž La Marinedda (Vzdálenost přibližně 1 Km)
Pláž je ukrytá mezi Isolou Rossou a jakýmsi výběžkem Li Caneddi. Jedná se o více civilní pláž, jedna její část je dokonce zatarasena lehátky k pronajmutí - na kterých ale stejně niko není. Pláž je vyhlášená surfaři z celého světa, je dobře přístupná s pěknou vodou a pískem. Bohužel za poslední léta se její popularita značně rozrostla, a proto tak úplně nesplňuje ukázkový ideál snové prázdné pláže.


Pláž Li Feruli/Li Mindi (Vzdálenost asi 9 Km)
Autem je možné se sem dostat za takových solidních deset minut. Dříve se k ní dalo slézt jen přes jakousi prašnou stezku, nyní je zde nově vybudovaný chodník. Pláž je oblíbená, protože sem v hlavní sezóně příliš lidí nechodí a tak je tu mnoho prostoru a volnosti. 


Nezapomeňte se podívat na krátký video-report:


A pár momentů na závěr:




Mohlo by vás také zajímat:

6 komentářů:

  1. Nádherné scenérie. Krásně jsi je popsala a vylíčila pobyt a možnosti. Upřímně a přejícně ti závidím ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky! Nikdy jsem tam nebyla, ale vypadá to zajímavě ;) Jinak pěkný vzhled :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek,fotečky i videjko:)V Itálii je nádherně:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.