V kině na: Purpurový vrch

Zdroj
Žánr: Horor/Fantasy/Drama
Vydání: USA, 2015
Hrají: Mia Wasikowska, Tom Hiddleston, Jessica Chastain, Charlie Hunnam a další
Anotace: Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (zdroj: scfd.cz)

Žhavá hororová novinka Purpurový vrch strhne diváka do temných stínů a říše mrtvých už od samého začátku. Co všechno od filmu můžete (ne)čekat? Proč je Purpurový vrch vlastně "purpurový"? A co na snímek říkám já?

Děj
Zdroj
Purpurový vrch je ve své podstatě pojat poskládáním děje tak trochu jako retrospektiva - což se mě osobně moc líbilo. Napřed divákovi dá ochutnat to, co ho o dvě hodiny později čeká, a pak se vrhne k pozvolnému počátku. Jak už jsem zmiňovala, snímek má na minuty něco okolo dvou hodin čistého času, proto není nikterak potřeba děj zbytečně chvátávat. V pozvolném začátku je ovšem již od prvních okamžiků patrný fakt, že je ve vzduchu přítomno cosi tajemného, co později začne odhalovat svou pravou, hrůzyplnou tvář. Od chvíle, kdy se Edith přestěhuje do Anglie a divák spatří před očima se rozpadající (vele)dům prosáklý rudým jílem, je všem asi jasné, že pravý horor teprve začíná.
Musím říci, že pro bojácné duše je to horor, jak má být, pro odolnější jedince už to ale zas tak hrozná podívaná není. Příběh je plný nevysvětlitelných záhad, podivných zápletek a nepochopitelných skutečností. Tvůrci si pořádně pohráli s vytvářením dokonalého děsu plného prostředí a možnostmi, jak se může divák leknout a vyděsit.
Abych ale děj jen nevychvalovala, některé jeho části mi připadaly tak trochu přitažené za vlasy. Hlavní zápletka nebyla špatně vymyšlená, ale v jistých ohledech nedávala příliš smysl a osobně jsem čekala trochu velkolepější vyvrcholení.

| Vyvaruj se Purpurového vrchu. |

Postavy
Zdroj
Postavy a jejich charaktery se mi jevily na takové průměrné úrovni. Vyděšená dívka, podivínský fešák a jedna nevypočitatelná sestra.
Hlavní postava, Edith, mi v jistých ohledech připadala dosti naivní. Nad spoustou věcí zavírala oči, jinak si totiž nedovedu vysvětlit, že přistoupila na to, na co přistoupila. Jinak jí ale nechybí značná dávka zvídavosti a kuráže, jakou by konec konců valná část hlavních postav neměla postrádat. Herečka si s ní vyhrála skvěle a ztvárnila ji více než uspokojivě. Thomas v podání Toma Hiddlestona je typický podivínský záletník, na svou roli se ale hodil a celkově působil jako zajímavý charakter. Tak konec konců působila i Lucille, kterou si zahrála Jessica Chastain. Co se týče vedlejších postav, jedná se o takovou obstojnou klasiku, co se týče charakterů i ztvárnění.

Abych to tedy nějak shrnula, Purpurový vrch je obstojný hororový snímek, který nikoho neurazí a nenáročného diváka zaručeně zaujme. Z hlediska efektů skvěle podbarvených vydařenou hudbou nemám co vytknout. Taktéž herci odvedli dobrou práci. Jediným zádrhelem může býti to, že některé části příběhu působily tak trochu přitaženě za vlasy. Očekávala jsme trochu jiné (velkolepější) vyvrcholení, ale to už je individuální.


Purpurový vrch je tedy celkem vzato vydařený snímek, který vám mohu vřele doporučit - nemějte o něm ale zbytečně vysoké mínění, abyste nebyli zklamaní.


80%



5 komentářů:

  1. na tohle sem chtěla jít do kina, ale nějak mi to nevyšlo :/
    každopádně to vypadá jako dost magickej snímek! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Viděla jsem plakáty a fotky na tenhle film, ale asi bych na to nešla protože nejsem na horory ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Jééé ty seš skvělá :) i když ti závidím že jsi ho viděla :D celý článek jsem zhltla na posezení... a to dlouhý články nečtu :(

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se naopak děj docela líbil. Upřímně jsem čekala, že Thomas a Lucille jsou ve skutečnosti manželé, co dělají podvody, ale že to skutečně bude imcest... Brrrr :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám ráda výpravné horory tohoto stylu a video je zajímavé. Překvapuje mě však, kolik negativních hodnocení film dostává od diváků. Dala jsem si tu práci a přečetla množství komentářů. Ale to nevadí, film je dějově zajímavý a povedu ho v patrnosti. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.