Odkvétající haiku

Troufnu si o sobě tvrdit, že jsem zvídavý člověk. Ráda zkouším nové věci. Když jsem tedy přednedávnem narazila na haiku, bylo mi ihned jasné, že se jedná o něco, co musím jak se říká okoštovat. Pokud se s tímto pojmem setkáváte poprvé, ve zkratce vás do vzniklé problematiky zasvětím: haiku je nejznámější forma japonské poezie. Povětšinou je tento lyrický útvar spjatý s přírodní tématikou a asi to nejdůležitější, čím je tvořen, představuje trojverší s počty slabik 5–7–5. 
Na haiku se mi líbí, že člověk může popustit uzdu své fantazii prakticky na maximum a dostává možnost vylévat své pocity úplně jinak než u obyčejných básní. Vítám také další skutečnost - pokud nejste zrovna básník z povolání, stejně vám nic nebrání haiku psát, protože to nejdůležitější, co zde potřebujete, je dobrá myšlenka a umět počítat střídavě do pěti a sedmi.

zdroj obrázku: tumblr.com
Odkvetlá třešeň
květiny odlétají
po širém kraji
Sladce usínáš
jak po hlavě tě hladí
slunce nad tebou
Smráká se nebe
ale řeka teče dál
i vítr duje

Sladký je to sen
zpívá o barvách duhy
tiše tě líbá
Svět už utichl
plavíš se v přepychu
krásné iluze
Město je šedé
rostliny opadané
svět celý ztichlý

Lidé bez duše
prochází ulicemi
spěchají kamsi
Dál duše bloudí
děvčátko se ztratilo
kdo mu pomůže?

Tak tu žiji dál
ve svém barevném světě
plném iluzí


Už jste se někdy dříve setkali s haiku?
Máte zkušenosti se psaním tohoto útvaru?

9 komentářů:

  1. O tomhle slyším poprvé... WOOOW zvládlas to skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Haiku je krásný druh poezie. Je pravda, že se musí umět počítat a vtělit myšlenku do stanovených veršů, ale je to poetické. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Na haiku mě přivedla jedna kamarádka blogerka, která studuje japanologii a někdy v roce 2012 jsem na tenhle druh poezie narazila u ní na blogu. Už jsem jich spoustu četla a myslím, že i dost napsala, takže můžu říct, že s tím mám zkušenost a za sebe mám tenhle druh veršování moc ráda, protože ti to dá prostor vyjádřit maximum minimem, nemusíš rýmovat, ale i tak musíš počítat a můžeš sdělit spoustu myšlenek. :)
    Tvá haiku se mi moc líbí!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na haiku narazila taky díky blogu a co se týče mého pohledu na něj, nejspíš bych tě opakovala.
      Díky, tvé pochvaly si moc vážím :)

      Vymazat
  4. Haha, povedené haiku :) já sem tam taky nějaká napíšu, není to ale můj oblíbený útvar, protože mám pocit, že do haiku nelze nacpat moc osobitého rukopisu, tedy, že ve výsledku znějí všechna haiku stejně, nezávisle na tom, kdo je napsal. (Protože je to jen pár slabik, že.) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom máš pravdu, že většina z nich zní svým způsobem podobně, mě se ale líbí hlavně ta možnost odreagování - ono počítání (tohohle typu) dokáže občas člověka přivést na onačí myšlenky, když si potřebuje odpočinout.

      Vymazat
  5. Haiku a iné tvary básni sme robili na literárnom sústredení :) Je to krásne, myslím celá tá tématika, japonsko, čerešne.

    OdpovědětVymazat
  6. Když já tohle psát prostě neumím... Ty jsi ale ohromně šikovná! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy jsem o haiku neslyšela - já na poezii celkově moc nejsem. To tvé je ale úžasné, Lory. Máš vážně talent, přeju Ti, ať v budoucnu dosáhneš se svým psaním velkých úspěchů :) Měj se krásně

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.