Mary, Kiss, Cliff!

Jak jste si možná všimli, na tomto blogu jsem doposud nevydala žádný tag. To na mě může vrhat jakési světlo a nejisté tušení o mém přístupu k tagům, avšak moc lidí už úplně neví o mé zapeklité situaci - já je totiž strašně ráda čtu a strašně ráda píšu, ale nikdy je nezveřejním, protože s nimi jednoduše nejsem spokojená. Teď tady máme léto a mě najednou napadlo, že je to úplně ideální čas na změnu.
Shodou okolností jsem narazila na všude řádící tag Mary, Kiss, Cliff a řekla jsem si, že to je konečně něco, co mě bude bavit a co by mohlo být zajímavé i pro vás. Přestože nepatřím mezi ambassadory Humbooku, rozhodla jsem se, že se přece jenom účastním, ale aby to nebylo tak jednoduché a vzhledem k tomu, že jsem nechtěla být nijak vázaná pravidly a předepsanými možnostmi, rozhodla jsem se seznam knih z YA rozšířit - jednoduše na všechno (tak, jak to bylo původně). Dala jsem si tedy tu práci, vypsala si své vlastní oblíbená knihy a hrdiny a pustila se do losování. A bůhví, že jsem musela rozřešit pěkně zapeklité situace a místy došla k přinejmenším šokujícím rozhodnutím!


Sice si myslím, že už každý o tomhle projektu slyšel, ale čistě ve zkratce. Jde o to, že si na lístečky vypíšete jména knižních hrdinů (můžete i hrdinek, jak je libo) a po trojicích si je budete losovat. A teď přichází to nejlepší - musíte rozhodnout, koho z těch tří si vezmete, koho jenom políbíte a koho nakopnete, aby sletěl z útesu. Je to tak trochu fanynkovská vykecávačka, kdybych to měla říct na rovinu, ale člověk občas prostě musí někomu povědět nahlas, jak je ten hraničář perfektní a jak fantastické má ten čaroděj vlasy!

Losování číslo 1
Jako první tu máme Elenda Ventura (série Mistborn od Brandona Sandersona), Horáce Altmana (Hraničářův učeň od Johna Flanagana) a do třetice všeho dobrého Jorga Ankrata (Roztříštěná říše od Marka Lawrence).
Kde jen začít? Musím připustit, že mě docela láká vzít si Jorga, protože v takovém manželství bych se rozhodně nenudila, lítala z průšvihu do průšvihu, ale zase bych si mohla být jistá, že bych stála po boku muže, který se nebojí někomu nakopat zadek a jako bonus je tak trochu génius a psychopat. Moudřejší volba bude ale přece jen Horác - no řekněte sami: kdo by nechtěl ušlechtilého rytíře, který se navíc později stane králem? Na Jorga tedy zbývá už jen ta pusa, a ačkoliv mi to rve srdce, milého Elenda budu muset shodit. Ups, ale ty se z toho určitě nějak vymluvíš!

Losování číslo 2
Další pánové na holení jsou Tamlin (Dvůr trnů a růží od Sarah J. Maas), Dorian Havilliard (Skleněný trůn od stejné autorky) a Seregil Korit í Solun Meringil Bôkthersa (Noční běžci od Lynn Flewelling).

Koho shodím ze srázu je mi jasné hned a bude to Tamlin. Je to vesměs rozporuplná osobnost - v prvním díle mi připadal spíše bezcharakterní, příliš přeslazený, příliš dokonalý, naivní. V Dvoru mlhy a hněvu jsem ho ale začala hned od prvních stran vyloženě nenávidět. Jak může být někdo tak slepý, sobecký a sebestředný? Teď už je to složitější. Mít za manžela Seregila by nejspíš nebylo úplně od věci - špeh, skvělý bojovník a zloděj a navíc vzhledem ke svému věku s hromadou zkušeností. Nicméně vzato kolem a kolem by nám to nejspíš úplně neklapalo - přece jenom nejsem Alek. Seregil se tedy bude muset spokojit s hubičkou, zatímco si budu brát Doriana, což koneckonců vůbec není špatná partie, hlavně v posledních dílech Skleněného trůnu, kde se nám tenhle mladý magií obdařený princ ukázal v úplně novém světle.

Losování číslo 3
Napotřetí jsem vylosovala Luciena (Dvůr trnů a růží od Sarah J. Maas), Hala Mikkelsona (Bratrstvo od Johna Flanagana) a Kelsiera (Finální říše Brandona Sandersona).
Třetí volba pro mě vůbec nebyla lehká. Začnu tedy tím příjemnějším. Vzala bych si nejspíš Hala, protože si umí poradit v každé situaci, je vynalézavý a podle všeho i docela pohledný. Jediné, co bych mu zakázala, by byla svatba na Volavce, protože jako nevěsta bych opravdu nerada měla mořskou nemoc. Lucien byl v Dvoru trnů a růží jedna z mála propracovaných postav s trefnými hláškami a, jak se říká, cool zevnějškem, nicméně vzít bych si ho nechtěla. Takže shodit ho nebo políbit? Nemám srdce ho někam házet. Tím pádem mi tu zbyl chudák Kelsier, ale hlavu z toho nevěším. Pozor, následuje spoiler! Tak jako tak by se obětoval a už je asi jedno, jestli se nechá propíchnout mečem nebo se vrhne po hlavě z útesu. Už jsem ho beztak jednou oplakala, zvládnu to i podruhé.

Losování číslo 4
Čtvrtá trojice se skládá z Rimeho (Ódinovo dítě od Siri Pettersen), Nathana Byrna (Napůl zlý od Sally Green) a Kaita (Měsíční kroniky od Marissy Meyerové).
I tentokrát jsem si docela lámala hlavu. Jako první vybírám Nathana. To je bezesporu borec, vyvleče se z každého problému a zároveň s tím padá po hlavě do další deseti. Síla jeho vůle je pro mě záhadou, a i když bych mu kolikrát nejraději vyrazila zuby, celé tři knihy jsem mu fandila. Ale vzít si ho? To ne. Ještě bych dopadla jako Annalise! Takže Nathan dostává hubičku a vezmu si... Kaie! Je pozoruhodně odhodlaný a navíc má skvělé jméno. Inu, Rime, zbýváš tu ty. Tahle volba mě zas tak moc netrápí, protože od celých Havraních kruhů jsem čekala něco víc a žádná z postav mi k srdci příliš nepřirostla - snad jenom Urd a bohové ví, kde je tomu grázlíkovi konec. Rime měl v sobě velký potenciál a byl bezesporu hezký, ale to je asi tak všechno.

Losování číslo 5
Chaol Westfall (Skleněný trůn od Sarah J. Maas), Carswell Thorne (Měsíční kroniky od Marissy Meyereové) a řadu uzavírá Vlk neboli Ze'ev Kesley (taktéž z Měsíčních kronik).
Tady vyvstává opačný problém - vzít bych si totiž nechtěla ani jednoho z nich. Byla doba, kdy jsem Chaola naprosto zbožňovala. Kapitán stráží, no ne? Jenže jeho natvrdlost a zaostalost a tvrdohlavost to dopracovala až tak daleko, že bych ho nejraději nakopla a strčila z toho útesu hned několikrát. Takže ano, Chaolea, byla doba, kdy jsem tě milovala, ale momentálně jsem pěkně naštvaná! Pusu dostane nejspíš Vlk a vzala bych si tím pádem Thorneho, i když není vůbec jisté, že bychom se navzájem nesežrali - ale určitě by to byla zábava.

Losování číslo 6
Ganoes Paran (Malazská Kniha padlých od Stevena Eriksona), Jace Wayland (Nástroje smrti od Cassandry Clare) a nakonec Vrč (rovněž z Malazské Knihy padlých).
Pro jednou jsem měla jasno okamžitě. Pro kapitána Parana jsem měla sice připravenou i krizovou variantu (tudíž, že bych ho shodila a to z jednoho jednoduchého důvodu - ten chlap doslova unikl smrti už tolikrát, že to ani nejsem schopná spočítat na prstech jedné ruky a jsem si tím pádem naprosto jistá, že by se vyškrábal zase ven), ale když nemusím, tak neváhám a okamžitě si ho beru. Vrče bych rozhodně nechtěla naštvat, takže kiss a na chudáka Jace zbyl černý Petr.

Losování číslo 7
Zahajuje Rhysand (Dvůr trnů a růží), Gilan (Hraničářův učeň od Johna Flanagana) a řadu uzavírá Alek (Noční běžci od Lynn Flewelling).
Gilan, Gilan, Gilan! Nejlepší šermíř v Araulenu a nejsarkastičtější hraničář, život s ním by rozhodně stál za to! Rhyse sice nehltám tak jako naprostá většina ostatní fanynek téhle série, ale s hubičkou bych se neostýchala a co se Aleka týče... už toho prožil a vydržel dost, jeden hloupý útes by pro něj neměl představovat problém.

Losování číslo 8
Murtagh (Eragon Christophera Paolliniho), Kišan (Tygrovo prokletí od Colleen Houck) a Jeřáb (Skleněný trůn).
Chmm. Vzhledem ke Kišanovu majetku se okamžitě nabízí tato možnost, ale když přihlédnu ke skutečnosti, že poněkud uvízl v čase, nejspíš by to nikam nevedlo. Takže Kišan dostane pusu a vezmu si Murtagha, zatímco Jeřáb poletí a to z jednoho prostého důvodu - protože on přece umí létat doslova, ne?

Ve slosování mi zbyly ještě dva poslední lístečky mimo hru a to Aspen ze Selekce a Will Dohoda z Hraničářova učně. Co se Aspena týče, okamžitě letí, protože je to pitomec a u Willa taky není o čem diskutovat - přijdete na svatbu?

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

A nakonec všechny série, z nichž jsem vybírala:
Bratrstvo
Dvůr trnů a růží
Eragon
Havraní kruhy
Hraničářův učeň
Malazská Kniha padlých
Měsíční kroniky
Mistborn
Napůl živý
Nástroje smrti
Noční běžci
Roztříštěná říše
Selekce
Skleněný trůn
Tygří sága


Píšete nebo čtete rádi tagy?
Které z vybraných sérií jste četli? A jak byste se v mé situaci rozhodli vy?

8 komentářů:

  1. Skvělý tag i tvůj výběr :) Ten schvaluji :) Murtagh je tak trochu záporák, ale stejně sympaťák :)Ale to Kišan taky :) Takže těžká volba :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám záporáky strašně ráda - klaďasové prostě nemají šanci :)

      Vymazat
  2. Sakra, pokus o komentář číslo dvě...
    Tenhle tag jsem viděla už na facebooku v CooBoo videu, docela fajn, jen škoda, že neznám moc těch kluků. :D Ani z tvého výběru neznám ani třetinu, proto nemůžu tvé volby komentovat. Nicméně ráda bych si tenhle tag taky někdy zkusila. :)

    A jinak, tagy klidně piš, jsou čas od času bezva a v tvém podání o to víc! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám!
      On putuje blogosférou už nějakou dobu, ale já jsem se s ním teď taky setkala asi poprvé. Já čtu ze znatelné části i dost "nerozšířenou" literaturu, takže chápu. Určitě to ale do budoucna zkus, ráda si počtu :)

      Vymazat
  3. Skvělý Tag a dobrý výběr, Tamlin by u mně taky letěl a to pořádně vysoko.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý tag, ráda jsem si ho celý přečetla, i když některé série neznám. Konkrétně Malazskou knihu padlých a Noční běžce... aspoň budu mít co číst. :)

    TUORE BLOG

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malazskou Knihu padlých určitě doporučuju, je to jedna z nejlepších fantasy, co jsem kdy četla! A první dva díly Nočních běžců jsou taky skvělé :)

      Vymazat
  5. Hm, myslím, že si přečtu většinu zmíněných knížek, které jsem ještě nečetla (a je jich až děsivě moc) a potom se hned vrátím a přečtu si tenhle článek znovu.
    Ty jsi shodila jak Chaola, tak Jestřába? Sakra... Aelin tě zabije. :D
    Claw

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.