KINO: Nastal čas Posledního z Jediů

Zdroj: http://starwarsblog.starwars.com/
Originální název: Star Wars: The Last Jedi
Žánr: Sci-Fi
Vydání: USA, 2017
Délka: 150 min
Režie a scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis a další

Anotace: Ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů od studia Lucasfilm pokračuje sága rodu Skywalkerů. Postavy předchozího filmu Star Wars: Síla se probouzí spolu s legendárními hrdiny galaxie prožívají strhující dobrodružství, během kterých odhalí prastará tajemství Síly a šokující události z minulosti.
(Falcon)

Galaxie je utlačována pod rukou mocného Prvního řádu, zatímco poslední členové Odboje zoufale prchají. A jediný, kdo může opět nastolit harmonii, je poslední Jedi...
Ještě před lety bych se možná obtěžovala s představováním, ale pevně věřím tomu, že v dnešní době se nenajde nikdo, kdo by si nevšiml toho, že do kin míří nová epizoda legendární vesmírné ságy Star Wars. A protože jsem zapřísáhlý fanoušek a maniak, rozhodně jsem u toho nemohla chybět.

Jak už naznačuje jedna prostá skutečnost, tudíž že Poslední z Jediů je snímek čítající 150 minut podívané, čímž se zároveň řadí mezi nejdelší Star Wars vůbec, děj celkově působí vláčným a roztahaným dojmem. Na druhou stranu, se Star Wars se to takhle mělo odnepaměti, i když těch minut bylo značně méně.

Zdroj: http://sm.ign.com/

Příběh jako takový je ale rozhodně o něčem úplně jiném, než Síla se probouzí, která vypíchla důležité zvraty z předešlých dílů a sešila je do sebe. Poslední z Jediů s sebou nese konečně něco nového. Bohužel já jsem šla do kina s tím, že do toho budu rýpat, a tak si přece jen nemohu odpustit zmínit inspiraci převzatou například z epizod pět a šest a bezpočtu opakujících se motivů. Nutno ovšem připustit, že v dnešní době je opravdu obtížné vymyslet něco, co by tu ještě nebylo. Možná právě díky tomu jsem ale většinu filmu byla nerozhodná a střídaly se u mě stavy naprostého nadšení a mírného zklamání. Nebudu vám ale lhát: když film skončil, přetrvaly u mě převážně kladné pocity.

It's time for the Jedi to end.

Mohlo za to několik šokujících odhalení a hlavně závěr, který mě srazil do kolen a zapomínala jsem dýchat. Jako malé dítě jsem si užívala všechny souboje světelnými meči, přestřelky a honičky ve stíhačkách a každičký okamžik se Sílou. Tedy snad až na jeden. Nechci nic vyzrazovat, takže povím jen to, že se jedná o dost neobvyklý způsob jejího využití, který je dokonce i v měřítkách Star Wars světa poněkud nerealistický. Velké plus od mě dostávají i vtipné scény a hlášky, s nimiž se tentokrát přímo protrhl pytel a rozbily jinak ponurou atmosféru. Místy mi to sice připomínalo skoro parodii, ale do karet jim hraje, že diváka vážně pobavily.
Tenhle díl navíc hodně hraje na city. Několikrát jsem měla doslova na krajíčku a dalo mi dost zabrat, abych tu vodu z očí vůbec zahnala. Už hromsky dlouho, jestli vůbec někdy, mě žádný film takhle psychicky nevyždímal.

Zdroj: https://milnersblog.files.wordpress.com/

Jak už jsem zmiňovala posledně u Rogue One, obrovskou výhodou science fiction a fantasy filmů je neustálý vývoj technologií a možnosti nových efektů, což se tentokrát opravdu vydařilo. Na televizní obrazovce to tolik nevyzní - i když jsem si jistá, že ten rozdíl člověk tak jako tak pozná - ale v kině z toho měl divák pocit, jako kdyby byl přímo tam, jako kdyby všechny ty lodě, stíhačky a potvůrky byly skutečné a nejen pouhá projekce. Další výhrou je kamera. Tvůrci mají můj obdiv, protože tenhle film je natočený vážně fantasticky. Samozřejmě nesmím vynechat ani hudbu. Konečně pochopili, že na klasiku nic nemá a že Michael Giacchino by měl raději zůstat u Star Treku. John Williams nezklamal.

I've seen this raw strength only once before. It didn't scare me enough then. It does now.

Co se postav týče, zůstala většina ze sedmé epizody spolu s prořídlým arzenálem postav původních. Jedním z největších lákadel pro mě tedy rozhodně byl návrat Luka Skywalkera, z čehož jsem byla zároveň i dost skeptická. Není ani divu, když sám Mark Hamill údajně řekl režisérovi: "I pretty much fundamentally disagree with every choice you’ve made for this character." Snad právě kvůli tomu jsem si zpočátku rvala vlasy a měla sto chutí křičet, že takhle by se přece Luke Skywalker nikdy nechoval. Na druhou stranu, když pak průběžně vyplouvala na povrch všechna ta odhalení a ztracené spoje, musím přiznat, že tomu vlastně rozumím. A v druhé polovině už jsem si zase hryzala nehty a držela Lukovi palce.


Co se zbytku původní trojky týče, Hana Sola už nemáme a princezna Leia - nechť ji provází síla - byla zkrátka princezna Leia. Body k dobru snímek nasbíral i nečekaným comebackem dalších starých postav (vzhledem ke spoilerování si jména ponechám pro sebe). Nesměli ale chybět ani R2-D2, C-3PO a nově také BB-8.  Konečně jsem si utvořila nějaký vztah k Rey v podání Daisy Ridley - ta holka je prostě dobrá. Radost mi udělalo, že Poe Dameron měl tentokrát mnohem víc prostoru pro sebe, kterého jeho představitel Oscar Isaac znamenitě využil a naopak John Boyega coby Finn, kterého odjakživa prostě nemusím, méně. Co se Prvního řádu týče, to je klasika. Generál Hux ztvárněný Domhnallem Gleesonem mě neustále, i když nezáměrně, bavil. Kylo Ren je parchant a Adam Driver ví, jak na něj - snad právě proto tuhle postavu žeru. Jediné, co mě mrzí, je to, že jsme se nedozvěděli moc nového o Snokeovi. Co naplat, s čím nepomůže film, na to odpoví strýček Google.

We are the spark that'll light the fire that will burn the First Order down.

Když se na to teď dívám zpětně, moje hodnocení The Force Awakens nebylo příliš objektivní. Před dvěma roky jsem sedmou epizodu oznámkovala 90%, což je naprosto neodměřené hodnocení. Z dnešního pohledu by to bylo tak 80%, možná méně. Rogue One ode mě pak loni získalo 75%. Zmiňuji to, protože mi přijde vhodné si tenhle kontrast a drobný nedostatek uvědomit. The Last Jedi je totiž z těchto tří snímků jednoznačně nejvydařenější, i když ode mě dostane stejné hodnocení jako sedmá epizoda.
Pokud se v tom bude člověk šťourat, pochopitelně narazí na spoustu nesrovnalostí a právě proto všem radím, aby se na nové Star Wars dívali s jistým nadhledem. Potom si ho totiž užijí - přes pořádný příděl akce a napětí, nečekané zvraty, souboje se světelnými meči, honičky a přestřelky. Efekty a kamera jsou senzační, hudba perfektní a herecké výkony více než uspokojivé. Za mě tedy palec nahoru a určitě všem doporučuji, aby dali osmé epizodě šanci.


90%

Pro větší objektivitu ještě dodám, že snímek hodnotím na základě zhlédnutí 2D verze v originálním znění s titulky. Slyšela jsem, že dabing prý také ujde, ale jakmile jednou slyšíte originál, už to nejde jinak.

7 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Také se chystám do kina s rozpačitými pocity z minulého dílu a malým očekáváním. Proto jsem ráda že film hodnotíš převážně kladně a že tento díl konečně přinese něco nového :) Už se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda, že se líbí :)
      Určitě je to mnohem mnohem lepší než minulé dva díly. A jak říkám - když se na to budeš dívat s nadhledem, myslím, že si to celkem užiješ :)

      Vymazat
  2. Dobrá recenze. Akorát já chci spoilery (jelikož se na film podívám tak za rok ... mam miminko)😂😂😂 každopádně nesouhlasím s HODNOCENÍM Rouge One. Bylo to mnohem lepší než 7.díl, který byl prostě jen další kopie (hyperbola). Ale tve hodnocení respektuji,neb má hodně co do sebe a asi půjde jen o pocity nakonec :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já v zájmu vyššího dobra nechtěla nic prozrazovat, ale myslím, že už teď se spoilery internet jenom hemží :)
      Na to máš určitě právo. Sedmička byla po příběhové stránce nejspíš horší (protože byla převzatá), ale mě na Rogue One vadily ještě další faktory jako třeba postavy, odklonění od původní atmosféry a tak dále (to je koneckonců v recenzi). U mě jde v tomhle případě opravdu hodně o pocitech, takže tak :)

      Vymazat
  3. Všichni jsou z toho nějak moc paf.. Že bych jim dala ještě jednu šanci.. ?

    OdpovědětVymazat
  4. Chtěla jsem se na to jít podívat s přítelem, má StarWars rád, ale říkal, že stejně neviděl předchozí díl, tak že si asi počkáme, až to bude někde na Netflixu nebo tak. :D Ale jsem ráda, že hodnotíš pozitivně. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna nedávno jsem se konečně podívala na Star Wars: Síla se probouzí, takže se možá pustím i do pokračování :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.