The Christmas Chronicles: Tuhle jízdu si nenechte ujít!

Zdroj: https://m.media-amazon.com/
Originální název: The Christmas Chronicles
Žánr: Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
Vydání: USA, 2018
Délka: 104 min
Režie: Clay Kaytis
Scénář: Matt Lieberman
Kamera: Don Burgess
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Kurt Russell, Judah Lewis, Darby Camp, Kimberly Williams-Paisley, Goldie Hawn, Oliver Hudson, Lamorne Morris a další

Anotace: Sourozenci Kate a Teddy Piercovi neměli ani tušení, co všechno se může zvrtnout, když se někdo rozhodne natočit Santa Clause v akci. Po řadě nehod a náhod se totiž rázem celé Vánoce ocitají v ohrožení. Kate a Teddymu tak nezbývá nic jiného, než spojit své síly se samotným Santou a Vánoce zachránit. Jenže Santa není vůbec takový, jak se o něm povídá a záchrana Vánoc rozhodně nebude žádná hračka...

Štědrý večer je sice za námi, ale vánoční atmosféra tu s námi ještě nějaký ten čas pobude. A co neodmyslitelně patří k Vánocům? Přece vánoční filmy!
Komedie a obecně snímky s touto tématikou už jsme tu měli tolikrát, že se to ani nedá spočítat. Přesto anebo snad právě proto je ale opravdu oříšek najít mezi nimi takový, který by skutečně stál za to. The Christmas Chronicles je jednou z mála výjimek, které se podařilo něco, díky čemuž mezi ostatními vyčnívá.

Zdroj: https://occ-0-1722-92.1.nflxso.net/

Dva zvědaví teenageři a nehoda, která ohrozila celé Vánoce. Zní to jako klišé, ale to by se k tomu nesměl přimotat Santa, který je jak se patří od rány a nezdráhá se vyměnit sáně se soby za parádní bourák a prohánět v něm policii po celém Chicagu.
The Christmas Chronicles ve sobě totiž spojuje tradici spolu s moderními prvky, díky nimž snímek zaujme i mladší diváky, kterým by se jinak příběh mohl zdát tuctový a nezáživný. A co si budeme nalhávat, děj jako takový skutečně tuctový je. Tématika zachraňování Vánoc už tu totiž byla mockrát. Právě díky zmiňovanému zpestření se však výrazně vymyká. Zachraňování Vánoc ještě nikdy nebyla taková jízda! Když se k tomu pak přidá humor a vtipné scénky, které upřímně pobaví malé i ty starší, výsledná kombinace je... sobyberoucí!

Vánoce v ohrožení! Už je to tu zase?

The Christmas Chronicles jsou tak napěchované akcí, že vám zkrátka nedovolí jenom pomyslet na to, že byste se snad mohli začít nudit. Plusem je i překvapivá logičnost a jakési hlubší poselství, které v sobě snímek ukrývá a jež podtrhává samotnou podstatu Vánoc - svátků, jež by všichni měli trávit v klidu a pospolu. Jako snad každý vánoční film ani tento nepostrádá značnou dávku naivity, ale kdy jindy bychom se měli nad věci povznést a dívat se na svět s trochou nadhledu než právě o Vánocích?

Zdroj: https://media.aintitcool.com/

Stylu, kterým je celý snímek natočen, také patří palec nahoru. Filmoví tvůrci mají v dnešní době ve zvyku sklouzávat s efekty k videohrám, což častokrát působí násilně a rušivě. V tomto případě se divák naštěstí ničeho takového obávat nemusí.
Vánoční atmosféru - a nejen tu! - skvěle podtrhává i trefně vybraná hudba. Zkrátka a jednoduše po letech nezdarů a nepovedených pokusů se Netflix trefil do černého.

Tenhle Santa se s rozdáváním dárků nepáře!

Hlavním lákadlem z hlediska postav je pochopitelně Santa Claus a to hned ze dvou - vlastně ze tří - důvodů. Zaprvé je to Santa Claus. Zadruhé je to Santa Claus, co je jak se patří od rány. A zatřetí je to Santa Claus, kterého neztvárnil nikdo menší než Kurt Russell, který se s tímto úkolem popral přímo znamenitě.


Snímku ovšem paradoxně přihrává do karet, že titulní dvojici hrdinů ztvárnili nikoliv známí herci Darby Camp a Judah Lewis. Divák si je jen stěží spojí s jinou rolí, díky čemuž jsou mnohem více uvěřitelní. Vzato kolem a kolem si výběr herců zaslouží pochvalu, přestože ve snímku tohoto ražení a ještě k tomu u vedlejších rolí se na ně přehnané nároky obvykle nekladou.

Na tuhle jízdu nezapomenete!

Sečteno podtrženo: The Christmas Chronicles, to je ideální snímek pro celou rodinu, který pobaví dokonce i ty, kteří jinak tohohle obtloustlého pána v červeném oblečku s bílým plnovousem nemají příliš v oblibě. Jak víme, vše má své mouchy a pochopitelně je třeba se na celý snímek dívat s nemalým nadhledem, ale pokud to dokážete, výsledný zážitek bude rozhodne stát za to!




90%

Pro větší objektivitu dodám, že film hodnotím na základě zhlédnutí 2D verze v originálním znění.


Šťastné a veselé všem!


6 komentářů:

  1. Netflix má poslední dobou opravdu skvělé seriály, jediný problém je najít čas na to, koukat na ně. :D Já jsem nedávno rozkoukala Travelers a teda, to je taky docela jízda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, taky jsem poslední dobou celkem natěšená. S tím jsem se ještě nesetkala, mrknu :)

      Vymazat
  2. tak to vubec neznam :-D tak na pristi vanoce mam tip na novinku :-P

    OdpovědětVymazat
  3. Tomuto filmu som dala šancu a po 15 minútach som ho vypla, lebo ma strašne nudil :D Ach, ale možno som mu dala dať väčší priestor...normálne si ma nalákala, aby som to teda ešte skúsila...takže to ešte zvážim, možno to bude nakoniec fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono chvilku trvá, než se to pořádně rozjede. Když tomu dáš ale trochu trpělivosti, myslím, že by se mohl líbit i tobě :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.