Deadman Wonderland | Smrt je hlavní atrakce


Zdroj obrázku
Žánr: Akční/Drama/Fantasy/Thriller
Vydání: Japonsko, 2011
Počet dílů: 12
Anotace: Student Ganta Igarashi byl odsouzen k trestu smrti za zločin, který nespáchal a byl poslán do nejnovějšího vězení Deadman Wonderland, vybudovaného na místě Tokya, které bylo zdemolováno zemětřesením (kvůli této události Ganta jako jeden z mála přeživších také přišel o většinu vzpomínek z dětství) a sloužícího jako zábavný park, kde každý návštěvník může sledovat každodenní snahu vězňů o přežití v mnohých hrách. Ganta po čase zjišťuje, že patří do skupiny vězňů, kteří dokáží takřka neomezenými způsoby manipulovat se svou krví a kvůli této schopnosti se z donucení stává gladiátorem v brutálních soubojích turnaje Carnival Corpse, jehož anonymní diváci platí za podívanou obrovské sumy peněz. Snaží se probojovat si svou cestu k záhadnému 'muži v červeném', který je právě tím, kdo může za ono křivé obvinění hlavního hrdiny. Podaří se mu projít sérií brutálních soubojů s o dost zkušenějšími vězni, očistit své jméno a odhalit jeho identitu? (zdroj: csfd.cz)

Ani tentokrát se tvůrci neostýchali přidat značnou dávku násilí a rudé barvy. Deadman Wonderland, jedno z velice známých a uznávaných anime, plné tajemna, bitek a napětí. A jak na něj celé shlížím já?


Děj
Dějství se vyvíjío přiměřeně pomalu, zároveň přešlo ale bez dlouhého okecávání přímo do akce. Takřka v každém díle divák narazí na něco nového, čímž se mu otevírají před očima zcela nové a jiné obzory. Líbilo se mi, jak do sebe jednotlivé fakty, které ze začátku nedávaly moc smysl nebo jsem je nechápala, začaly postupně zapadat. Spád věcí se vůbec netahal, neustále se dělo něco nového, což mě vážně hodně bavilo. Z tohoto pohledu jsem nenašla jediné slabé místo. Hodně zajímavý je také směr, kterým se události začaly ubírat, stejně jako konec konců i samotná myšlenka a námět anime.
Zdroj obrázku
Ganta je obyčejný čtrnáctiletý kluk, na svou roli možná nevyspělý, ale i přes to perfektně zapadající do prostředí. Kvůli odsouzení se dostal do jediné soukromé věznice, Deadman Wonderlandu, jež vznikla na troskách města Tokya, které z něj zbyly po záhadné anomálii. Později zjišťuje, že ani zdaleka není jen obyčejný křivě obviněný vězeň a dostává se do utajeného bloku G. A co se děje tam? To je panečku nářez! Scénáristé po celém světě už vymysleli mnoho způsobů, jak vytvořit nelidské bytosti a formy nadpřirozených sil, ale troufnu si říci, že něco podobného jako je toto, jsme tu ještě neměli. Manipulovat s vlastní krví? To je triumf! 
Upřímně řečeno se dalo očekávat, že konec vyvrcholí útěkem. Závěr mě ale zklamal. Pokud by se jednalo o první řadu, tak prosím, to by byl geniální tah. Bohužel druhá série se nekoná. Dosud jsme se jí nedočkali a s největší pravděpodobností ani nedočkáme. To znamená, že když se divák už jednou nechá vtáhnout do víru dění a najednou se tvůrci rozhodnou ho jen tak uříznout, bude nejspíš patřičně zklamaný. Ve vzduchu zůstala viset spousta otázek, jejichž odpovědi z anime již nejspíš nikdy nezískáme. Kupříkladu - Je Shiro skutečně Red Man nebo jsme celou dobu byli uváděni v iluzi? Dozví se Ganto někdy pravdu a jaká vlastně je? Odkud přesně pochází virus? Kdo je ve skutečnosti Mockingbird? A mnoho dalšího. Taktéž jsem očekávala, že Gantova síla trochu víc vyvrcholí. Od začátku bylo všem jasné, že to v sobě nejspíš má. Ale neukázal nám nic zvlášť velkolepého.

Budu bojovat, abych ochránil své přátele. |

Postavy
Postavy mi nepřipadaly nijak do podrobností vymyšlené, ale každá z nich má za sebou nějaký osobitý příběh a původ. 
Zdroj obrázku
Ganta Igarashi je čtrnáctiletý zmatený kluk, který se neustále diví všemu, co okolo sebe v novém prostředí vidí. Na jednu stranu ho samozřejmě chápu, kdo v jeho věku by se choval jinak. Hned na pohled druhý své chování ale chvílemi přeháněl. Bylo zajímavé sledovat útržky jeho paměti, v anime byly i úseky, kdy se s ním mohl člověk skvěle vžít a vcítit se do situace, což bylo k nezaplacení. Dle mého nebyl špatná hlavní postava, ale nijak zvláště jsem si ho neoblíbila. Shiro je záhada sama o sobě už od začátku. Očekávala jsem od ní něco jiného, ale svým způsobem mi k ní mírně šílené chování už prostě sedí. Stejně jako Mockingbird je po celou svou přítomnost opředena tajemstvím, což jí značně přidává na jistém půvabu a především zajímavosti. Crow ala Senji mi ze začátku připadal jako začínající záporák, ale brzy potom jsem si ho oblíbila a uvědomila jsem si, že opak je pravdou. Yo-a jsem neměla moc ráda, bylo mi jasné, že je to prohnaný zloděj, ale když jsem pochopila jeho důvody kvůli Minatsuki (které se mimochodem podařilo zamotat hlavu i mě), tak jsem přehodila výhybku s názorem na neutrál. Co se týče záporáků jako byl vedoucí nebo Makina, měli svou osobitou a charakteristickou povahu. Nemohu říci, že bych je měla ráda, ale jako záporné postavy byli dobře vymyšleni.

Celkové zhodnocení
Deadman Wonderland je anime se skutečně zajímavým a dle mého originálním námětem, který je graficky moc dobře ztvárněn. Pokud jste ale spíše slabé povahy, nejspíš to není ten pravý kousek pro vás. Opening je úžasný s pěknou hudbou, stejně jako i celkový soundtrack. Děj je zajímavý a dobře rozložený, mrzí mě ovšem to, že jsme byli připraveni o pokračování a to právě v tom nejlepším. Proto jsem patřičně zklamaná, poněvadž mě vážně zajímalo, kam až se všechno vyvrbí.

Zdroj animace
Abych to tedy nějak shrnula, anime mě moc bavilo. Podle všeho je to skutečně zajímavá podívaná plná akce, tajemna a napětí, co stojí určitě za to. V samotném ději jsem nenarazila takřka na žádná slabá místa. Postavy nebyly nijak zvlášť promyšlené, ale nemohu říct ani to, že by byly špatné. Velmi mě ale mrzí fakt, že dějství bylo utnuto v tom nejlepším a pokračování jsme se nedočkali. Tím pádem nám zůstala na jazyku spousta otázek, na které už odpovědi nejspíš nedostaneme (pokud si samozřejmě neseženete mangu). Za mě dostávají deadmani vřelé doporučení, opravdu mě to bavilo a koukalo se na to pěkně. Musíte ovšem počítat s tím, že závěr je otevřený.



85%

4 komentáře:

  1. Já mám moc ráda postavičky anime. Děj z vězeňského prostředí je vždycky atraktivní. Mne ale dohání k šílenství otevřený konec u napínavého románu, nebo filmu. Považuji to od autora za sadismus, nebo neschopnost vymyslet logické rozřešení zločinu, nebo čehokoliv.
    Tvá recenze je moc hezky propracovaná a má velkou vypovídací hodnotu. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám k tomu úplně stejný přístup, za otevřené konce bych zabíjela.
      Děkuji, vážím si té pochvaly :)

      Vymazat
  2. Pokud se ti DMWL líbilo, můžu jenom doporučit jeho stejnojmennou manga předlohu, která je ještě zhruba bazilionkrát lepší než anime! Hlavně proto, že anime končí zhruba kolem dvacáté kapitoly mangy, což není ani polovina její celkové délky. A hlavně v anime vynechali spoustu úžasných postav! Třeba transsexuální Chaplin nebo Azami, na jejíž místo nacpali Kolibříkova bratra >.>
    A právě kvůli tomu je anime tak slabé. Postavy totiž ani nedostaly šanci se předvést a vyvíjet. Takový Ganta si po skončení anime ušel ještě pořádně dlouhou a bolestivou cestu. I Mockingbird je tam mnohem víc rozvedený a vlastně se časem ukáže, že on to Mockingbird ani není. Mimochodem, Toto je kluk xD
    Ze záporných postav v anime v u mě jednoznačně kraloval Genkaku Azuma, velitel Pohřebáků, který byl tak šílený, až byl vlastně úžasný. Ale můžu s čistým svědomím říct, že oproti jiným postavám (které se právě objeví až v manze), byl tenhle chlap ještě relativně normální >.>
    Pokud budeš chtít, můžu ti sem pak hodit odkaz na komplet mangu v češtině.
    Ale abych tady jenom nelobovala za mangu a vyjádřila se ke tvé recenzi. Napsat dobrou recenzi je sakra těžké a umí to málokdo. Ty to umíš. Skvěle jsi jsi shrnula děj a zvládla jsi to i bez spoilerů, za což máš vážně můj obdiv, protože vyhnout se jim bývá vážně kumšt.
    Z velké části s tebou musím souhlasit, v anime jsem měla na většinu postav stejný názor a z konce byla jsem podobně zklamaná. Spoustu bodů jsem ale musela dát soundtracku, který je vyloženě skvělý, mám stažený v telefonu a poslouchala bych ho pořád xD A ten opening je vážně úžasný! Vlastně jeden z mých nejoblíbenějších! Hned po Unravel z TG a Guren no Yumiya z SNK.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že končí hodně brzo, to jsem zjistila po dodívání taky. Já jsem si mangu chtěla dohledat, jenže nejsem moc člověk na čtení, takže mě mangy obecně spíš nebaví. Ale uvidím, třeba se k tomu ještě dostanu. No je pravda, že Ganta toho mohl předvést víc, nejspíš máš v tomhle ohledu pravdu. No každopádně, kdyby se ti chtělo, ten odkaz sem hodit můžeš, nezlobila bych se :)
      Děkuji moc za pochvalu, vážím i tvého názoru. Je milé vidět, když moje "práce" někoho osloví :)
      Soundtrack se mi taky líbil, hlavně písnička z openingu, tu jsem jednu dobu poslouchala pořád. A Unravel, jej to je už snad klasika, srdcová záležitost <3

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.