Asking Alexandria - The Black | Vyplatila se změna zpěváka?

Asking Alexandria je britská skupina pocházející z Yorku a známá především pro svou metalcore tvorbu. Obzvláště velké diskuze vzbudila v okamžiku, kdy bývalý zpěvák Danny Worsnop ze skupiny odešel a na jeho místo přistoupil Ukrajinec Denis Stoff (můžete ho znát například z kapely Down & Dirty), s nímž skupina začala pracovat na nové desce. Nové album The Black prorazilo do světa koncem března a pochopitelně už díky zmiňované změně zpěváka na ni byli fanoušci z celého světa jaksepatří zvědaví. Já jsem si Asking Alexandrii oblíbila paradoxně až teprve poté, co jsem narazila na některé z dříve zveřejněných písní nazpívaných právě Denisem. Jak to ale dopadlo při poslechu celého alba? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

zdroj: www.musicology-online.co.uk

Styl a změny
V souvislosti s touto skupinou můžete narazit na všemožná žánrová zařazení; přes electronicore po heavy metal, já osobně ale zastávám názor, že samo metalcore (sem tam s nějakou tou lehce cizokrajnou příměsí) je naprosto dostačující. Jen stěží mohu porovnávat předešlou tvorbu, jelikož jí osobně příliš neholduji a upřímně ji ani nemám nijak zvlášť naposlouchanou. Co se ale týče stylu jako takového, v celém albu jsem nenarazila snad na nic, co bych mohla vytknout
Skladby Asking Alexandrie jsou dravé, živé a častokrát i hrubé, jak už je to koneckonců pro metalcore zvykem. Skupina se zároveň ale snažila tento pro někoho stereotyp osvěžit, což se jí taktéž patřičně podařilo ať už u samotného pilotního dongu The Black, který byl zveřejněn ještě koncem května loňského roku, nebo kupříkladu u The Lost Souls, kde jsou mimo instrumentální rozmanitosti znát také velké rozsahy zpěvákova hlasu. Velký palec nahoru udílím také rozhodnutí zvolit jako otevírací skladbu použít Let It Sleep, stejně jako poslední třešničku na dortu Circled by the Wolves.

Pěvecké výkony
Nový zpěvák Denis Stoff představoval před vydáním nového alba asi tu nejčastější otázku: Jaký bude? Dokáže patřičně nahradit Dannyho Worsnopa? Mezi fanoušky i ve fanklubech poletovaly tyto, ale i nespočet dalších otázek, jak už to tak při změně člena skupiny bývá. Abych byla upřímná, moc se neorientuji v názorech ostatních, ale já osobně jsem z Denise naprosto unesená.
Jako jeden z mála core zpěváků má mimořádně příjemný hlas a co je nutno podtrhnout - má opravdu veliké rozsahy, do nichž může sáhnout, aniž by zpěv vyzněl jakkoliv falešně. Tuto skutečnost můžete dobře sledovat například u zmiňované The Black, The Lost Souls, Undivided, ale prakticky vzato u naprosté většiny písní z alba. Scream zní jako scream, a pokud se snaží o jemnější nápěv, zní skutečně jemně. Tento styl hudby mu jednoduše sedí, ale řekněme si to na rovinu - Denis by mohl zpívat cokoliv a znělo by to dobře

zdroj: www.summer-breeze.de

Instrumentální stránka
Stejně jako jsem sypala chválu u zpěvu, ani z pohledu na instrumentální stránku tomu nebude jinak. Jak už jsem několikrát zmiňovala, naprostá většina alba se nese v duchu metalcore, čemuž odpovídá i instrumentální podklad, který je především dravý, energický a místy hrubý, avšak narazíte i na zakomponované střípky electra. Všechny tyto součásti jsou pak skvěle zakomponovány a sladěny společně se zpěvem.
V hudebním světě ale existuje i jedno z mnoha nepsaných pravidel a tím je skutečnost, že takřka každé, dokonce i to "sebedrsnější" album, obsahuje minimálně jeden oddechový kousek. V tomto případě se jedná o Send Me Home či Gone. Nutno poznamenat, že i přes ušlechtilé záměry právě tyto skladby leckdy bývají nejslabším úsekem desky, avšak co se týče těchto dvou, rozhodně toto tvrzení nemohu potvrdit, právě naopak - posluchač si skutečně odpočine.

Texty a koncepty
Buďme k sobě upřímní, proto úvodem zmíním, že Asking Alexandria nikdy nepatřila mezi skupiny se srdcervoucími texty, které by vás svou hloubkou a příběhem posadily na zadek nebo by se jimi inspirovali umělci, co by posléze básnili, malovali a stavěli pomníky. Lyrics Asking Alexandrie jsou ve skutečnosti čistě průměrné a není nic neobvyklého, když pomalu v každé druhé nebo třetí písni zazní slov "fuck" a další. I texty z The Black sledují pohnuté životy, často pochmurné myšlenkové pochody a pohledy na svět i život jako takový. Přesto všechno ale bezpochyby mají něco do sebe a posluchač si jejich slova mile rád prozpěvuje, aniž by mu nějaké vulgarity dělaly příliš těžkou hlavu.


Album jako celek
Na novou desku The Black s novým zpěvákem Denisem Stoffem jsem byla neskutečně zvědavá a díkybohu to nebylo nadarmo. Bohaté rozsahy zpěvákova hlasu v kombinaci s pestrými a živými instrumentály typickými pro Asking Alexandrii i drobným experimentováním se jedině osvědčily. Album jako celek působí, jako kdyby byly všechny písně naladěné na jedné vlně, a přesto je každá svým vlastním způsobem jiná, což přispívá ke skutečnosti, že celá deska je náramně zajímavá
Nebudu tvrdit, že mám hned zítra v plánu nechat si udělat kérku s názvem alba, ale mohu vám spolehlivě říci, že The Black je mimořádně podařený kousek a poslech si jedině užívám. Pokud bude Asking Alexandrie pokračovat tímto způsobem, určitě o nich ještě hodně uslyšíme.

10 komentářů:

  1. Plně souhlasím. :) Taky jsem byla dost zvědavá a myslím si, že to splnilo mé očekávání. The Black se mi vážně dost zamlouvá. :) Zajímavý článek. Jsem ráda, že někdo vidí metalcore jako metalcore a ne jen jako "nějaké řvaní". :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že přes všechny předsudky to nakonec dopadlo vážně dobře :)
      Díky za pochvalu :)

      Vymazat
  2. Ráda bych se odpovědně zapojila do diskuze, ale přiznám se, že tuto skupinu neznám. Tak jsem se u tebe opět poučila a rozšířila svůj hudební obzor. Recenzi jsi pojala velkoryse, moc se mi líbí. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Krásná recenze :) Já jen souhlasím :) Mě změna zpěváka nevadí, má skvělý hlas a Aksing Alexandria je pořád taková správně dravá a živá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty jo, tak tuhle skupinu jsem vůbec neznala, fakt, nikdy jsem na ně nenarazila, ani na zmínku o nich! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud upřednostňuješ jiný hudební žánr, tak se o nich dozvíš spíš jen těžko, vzhledem k tomu, že ani v rádiích je povětšinou nehrají - ale je to škoda :)

      Vymazat
  5. Tak tuhle skupinu fakt neznám, ale díky za tip, určitě si od nich něco poslechnu :)

    OdpovědětVymazat
  6. ona takova zmena neni skoro nikdy dobra, takze u AA je docela obdiv, ze to dobre dopadlo :D

    OdpovědětVymazat
  7. Po odchode Dannyho som bola zdevastovaná, ale vedela som, že Denis nesklame. The Black som si okamžite predobjednala a keď som ho počula po prvýkrát, bola som nadšená. Pamätám si ako som počúvala live stream na BBC Radio 1, kde mala premiéru práve titulná pieseň albumu a takmer som padla na zadok, keď som počula Benovu časť.
    Aj teraz si na albume nájdem obľúbené kúsky (Let It Sleep, Here I Am napríklad), ktoré si stále rada púšťam, no s odstupom času však prvotné očarenie opadlo a teraz som rada, že je Danny späť. Teraz po dlhšej dobe mi čosi vadí na celkovom zvuku/produkcii, oveľa viac si dokážem užiť zvuk na From Death To Destiny.
    Denisa zbožňujem a držím mu palce, aby sa ujal jeho nový projekt, na ktorom v tichosti pracuje. Túto kapitolu AA akceptujem a stále na ňu rada spomínam, pretože to bolo niečo svieže. Denis to tam oživil, ale na tú krátku chvíľku to asi aj stačilo :D Aktuálne som zvedavá na nový album, ktorý už netrpezlivo očakávam :-) Určite by som si rada prečítala recenziu aj naň.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.