Město z kostí | Všechny báchorky jsou pravdivé

Originální název: City of Bones
Díl: 1. (v sérii Nástroje smrti) 
Autor: Cassandra Clare 
Nakladatelství: Knižní klub
Rok: 2013, vydání originálu 2007
Žánr: sci-fi a fantasy, román
Počet stran: 416
Prostředí: New Yorke
Úryvek: k přečtení zde 
Anotace: Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... 
Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním?

Fantasy série Nástroje smrti ze světa lovců stínů a démonů od americké spisovatelky Cassandry Clare doslova obletěla svět a v dnešní době jen stěží narazíte na někoho, kdo by o ní ještě neslyšel. První díl pod názvem Město z kostí čtenáře přenáší do světa hlavní hrdinky Clary Frayové, který je vzápětí doslova roztříštěn na tisíce záhadných kousků, z nichž je Clary posléze nucena poskládat pravdu.

Všechny báchorky jsou pravdivé.
V našem světě se skrývá ještě jiný.
Vítejte ve Městě z kostí.

Příběh Města z kostí je temný a od začátku do konce propletený záhadami a tajemstvím. Autorka čtenáře společně s hlavními postavami pozvolna, ale přímo uvádí do centra hlavních problémů, barvitě ho seznamuje s prostředím i atmosférou. Mým velkým handicapem, co se této knihy týče, je skutečnost, že jsem před časem viděla film, jenž byl na její motivy natočen. Vzhledem k tomuto faktu jsem hlavní dějové zvraty předpovídala a trvalo mi zhruba polovinu knihy, než jsem se do příběhu pořádně ponořila.

Za iluzemi ukrytý svět stínů plný fantastických bytostí od upírů s vlkodlaky, přes víly a čaroděje až po lovce stínů mě jednoduše očaroval. Čtenář zde nenarazí na jediný úsek, kdy by se nudil, jelikož příběh je skrz na skrz protkaný akcí, napětím, souboji, ale i špetkou romantiky a samozřejmě  již zmiňovaným tajemnem. Pyšní se zároveň i mistrovsky komplikovanou a promyšlenou zápletkou z oblasti příbuzenských vztahů i dalších intrik, ačkoliv v tomto bodě lze narazit na menší kámen úrazu - místa, která se dají snadno předvídat nebo předem domyslet.
Co musím ještě vyzvednout, jsou dialogy mezi postavami, jež jsou stejně různorodé jako jejich charaktery a u nichž se čtenář v jednom okamžiku popadá za břicho a v druhém je dojat. Musím uznat, že už dlouho jsem se u žádných rozhovorů nebavila tolik, jako u těch, které vytvořila Cassandra Clare.

"Ty holky na druhém konci vagónu se na tebe dívají."
Jace nasadil výraz čirého uspokojení. "Jistě že se dívají," řekl. "Jsem totiž neuvěřitelně přitažlivý."
"Už ti někdo řekl, že přitažlivá vlastnost je taky skromnost?"
"To říkají jenom ti oškliví," sdělil jí Jace. "Svět bude možná jednou patřit pokorným, teď ho ale mají pod palcem sebevědomí. Jako jsem já." 
(str. 85)

Jak už jsem se zmiňovala, postavy v knize jsou neuvěřitelně různorodé a zároveň do hloubky promyšlené, vzájemně se skvěle doplňují i kontrastují.

Clary a Jace (zdroj)
Hlavní hrdinka Clary je přesně ten typ postavy, s níž budete okamžik soucítit, další okamžik ji soudit a proklínat, ale nakonec vám nezbude nic jiného než si ji oblíbit. Jisté výtky bych ale měla k jejímu nízkému věku, který místy působil lehce v rozporu s jejím dospělým uvažováním. Dále samozřejmě nesmím vynechat lovce stínů Jace, kterého jsem si zamilovala pro jeho hlášky a zvykla jsem si dokonce i na jeho občas přehnanou aroganci. K srdci mi ale přirostli i sourozenci Alek a Isabela, stejně jako Clařin nejlepší přítel Simon nebo Luke. Ani o pořádné záporné postavy zde ale nebylo nouze, přičemž prohnaný Valentýn je teprve začátek.

Cassandra Clare se svými knihami proslavila po celém světě a zdaleka to nebylo jen holou náhodou. Cassandra dokáže vymyslet a snad ještě lépe popsat neotřelé fantasy prostředí, barvitě vylíčit atmosféru a propůjčit postavám osobité charaktery i lidskost. Nutno také vyzdvihnout chytlavé dialogy a hlášky.

Od Města z kostí jsem toho očekávala mnoho, a přestože můj čtenářský požitek byl lehce pokažen zhlédnutím filmu, do knihy jsem se dokázala skvěle vžít a její prostředí, atmosféra a především osobité postavy mi přirostly k srdci. Zmínit musím také vydařené dialogy a samozřejmě pak chytlavý styl psaní. Po grafické stránce mohu knize dát také jedině palec nahoru.


90%

Abych byla upřímná, na sérii Nástroje smrti jsem snad ještě nikdy nečetla negativně zabarvenou recenzi, proto ani ta má taková nebude. Město z kostí mohu rozhodně vřele doporučit všem čtenářům, jež velebí fantasy žánru.

17 komentářů:

  1. Viděla jsem báječný film :). Všichni říkají, jak je tato série úžasná (knižní) a já bych si ji hrozně moc chtěla přečíst :). Díky tobě jsem si ji zase trochu připomněla:).

    Měj se moc hezky, Mimozemšťanka
    Právě na blogu probíhá giveaway o dvě knihy, budu moc ráda, když se zapojíš i ty! :) www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film jsem viděla dokonce dvakrát, jednou před a podruhé po přečtení knihy. Bez přečtení knihy se mi taky moc líbil, poté už jsem v něm vypídila pár nedokonalostí, každopádně opravdu doporučuji si knížku přečíst, stojí to za to :)
      A soutěže jsem se už účastnila :)

      Vymazat
  2. tohle si chci úplně mega přečíst!! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Fantasy není můj nejoblíbenější žánr, ale pořád si říkám, že bych se mu měla začít trochu věnovat. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám fantasy žánr zase ze všech asi nejraději, takže určitě doporučuju ho vyzkoušet :)

      Vymazat
  4. Četla jsem a souhlasím s tvojí recenzí, kniha je úžasná!
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu som čítala už strašne dávno xD Videla som film, seriál a silno uvažujem, že sa vrátim k čítaniu :D
    Vii, http://with-love-vii.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  6. Tuto knihu jsem četla už před delší dobou, líbila se mi. Asi jsem jediná, kdo si oblíbil Valentýna, že? :D Od Cassandry mám ale raději Pekelné stroje.

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já Valentýna moc ráda nemám, takže tak a na Pekelné stroje se chystám po dočtení Nástrojů smrti :)

      Vymazat
  7. Knížky mě nelákají, ale filmy ano a kolik jich je dohromady těch filmů a knížek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knih je dohromady šest. Film zatím natočili jen k prvnímu dílu (a předpokládám, že žádný další už ani nebude), ale existuje ještě seriál Shadowhunters na motivy celé série - mě osobně se ale moc nelíbí, vzhledem k uspěchanému a poupravenému ději, ale i hercům.

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. KONEČNĚ!!! Mám snad větší radost než ty :-D
    Jsem moc ráda, že se Ti líbila (ono to totiž ani jinak nejde) a mohu Ti potvrdit, že se máš ještě na co těšit a tvoje nervy budou mít hodně práce! :-D :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Musím iba súhlasiť Cassanda je jedna z mojich obľúbených autoriek a jej knihu sú neuveriteľne živé a geniálne. Akurát čítam spin - off kde sa dej odohráva vo viktorianskom Londýne. A je to úplne úžasná motivácia :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nástroje jsem bohužel ještě nečetla, ale teď se chystám na Mechanického anděla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.