Královna stínů | Nastal čas se pomstít!

Originální název: Queen of Shadows
Díl: 4. (v sérii Skleněný trůn)
Autor: Sarah J. Maas
Nakladatelství: CooBoo
Rok: 2016, vydání originálu 2015
Žánr: Scifi-ci a fantasy
Počet stran: 656
Prostředí: Erilea
Úryvek: k přečtení zde
Anotace: Ztratila všechny, které milovala. Celaena Sardothien se vrací zpátky do říše a jediné, po čem touží, je pomsta. Brzy si ovšem uvědomí, že ve hře je mnohem víc – musí osvobodit prince Doriana, kterého pomocí magie ovládá král ze skleněného hradu. Musí zjistit příčinu královy moci! Ale hlavně nesmí zklamat svůj lid, který do ní vložil veškeré naděje.

(oficiální anotace)

Je to tady! Po úmorné době jsme se konečně dočkali českého překladu čtvrtého dílu Skleněného trůnu - série, jež si získala srdce tisíců fanoušků po celém světě a v dnešní době nenarazíte na příznivce fantasy literatury, který by o ní neslyšel. Dlouho ztracená královna se vrací vydobýt nazpět své království, svobodu přátel a vyplnit naděje, jež do ní vložil její lid. Svět je zmítán v chaosu a ještě nikdy nebyl temnější.


Přišel čas.
Jeden nádech - druhý.
Byla dědičkou ohně.
Byla ohněm, světlem, popelem a uhlíky. Byla Aelin Ohnivé srdce a neskláněla se před nikým a ničím, vyjma koruny, kterou si nárokovala krví, životem a vítězstvím.
- str. 149

Psaní recenzí na knihy od Sarah J. Maas mě začíná dostávat do stále větších a větších rozpaků a to z jednoho prostého důvodu - zkrátka a dobře neexistuje nic, co bych mohla zkritizovat. Příběh Královny stínů pokračuje přesně tam, kde skončil předchozí díl, tedy Dědička ohně a vrhá čtenáře přímo doprostřed všeho dění a to opět z několika častokrát zcela rozdílných pohledů a dějových linií, které se postupem času začínají na všemožných místech křížit, mísit i znovu rozcházet. Vychází najevo důležité role vedlejších postav, které se mihly v předešlých dílech, zároveň se ale objevují nové a spolu s nimi další otázky, které vám nedají spát a po jejichž zodpovězení budete lačnět od samého začátku až daleko za zdánlivé hranice konce.
Svět mladé královny a dědičky ohně je zmítán v chaosu a zaplaven těmi nejtemnějšími monstry, které si jen umíte představit. Jenže ona je zkrátka neoblomná a spolu se svými spojenci - přáteli i dávnými nepřáteli se dokáže postavit i před zdánlivě nesplnitelné úkoly a mise, při jejichž plnění čtenáře čekají originálně pojaté prvky temné fantasy, stejně jako různorodé souboje a bitky, akce a napětí, pořádná porce intrik i záhad. Nebyla by to Sarah J. Maas, kdyby se v knize neobjevila i značná část Young Adult a romantiky, ovšem pojatá takovým způsobem, že se zavrtá pod kůži i těm, kdo zmiňovaným žánrům příliš neholdují. Pochopitelně musím vyzdvihnout i jak jinak než brilantní zápletku, jež celou knihu graduje a u velkolepého vyvrcholení ji budete hltat s otevřenou pusou.
Samozřejmě to není tak, že by se nenašly sem tam nějaké nedotaženosti, ale vzato kolem a kolem se nedá říci, že by knize vyloženě ubíraly na kvalitě. Co mi už ovšem vadilo, byl ne zrovna malý počet překlepů. Pochopitelně se nejedná ani tak o nedostatek autora jako spíše o pochybení překladatele, nicméně to nic nemění na skutečnosti, že i tento drobný detail se na celkovém dojmu z knihy značně podepíše.

Poté se usmála s posledním střípkem odvahy, zoufalství a naděje na paprsek nádherné budoucnosti. "Teď zatřeseme samotnými hvězdami."
- str. 539

Manon a Elide
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/

Podobně jako s příběhem i s charaktery postav si autorka opět znamenitě pohrála. Každá osobnost je zcela jiná, má vlastní názory a postoje, stejně jako světlé ale i tmavé stránky, přednosti a nedostatky, díky čemuž působí skutečným lidským dojmem.
Ať už se jedná o paličatou hlavní hrdinku, vražedkyni a ztracenou královnu Aelin Galathinius, vílího prince Jeřába Bělotrna, bývalého kapitána stráže Chaola Westfalla, posedlého a zlomeného korunního prince Doriana Havilliarda, uprchlého generála Aediona Ashryvera, krále vrahů Arobynna Hamela nebo Černozobé čarodějnice v čele s Manon a jejími pobočnicemi Asterin a Lusk. Na scéně se ovšem objevují také dávno zapomenuté postavy jako Kaltain Rompierová, ale i zcela nové, kupříkladu kurtizána Lysandra a její chráněnka Evangeline, nenápadná Elide Lochanová či povstalkyně Nesryn Faliq.

Sarah J. Maas se za několik málo měsíců stala spisovatelkou mého srdce číslo jedna. Zamilovala jsem si ji pro svižný a poutavý styl psaní, barvité a výstižné popisy, díky nimž si čtenář dokáže udělat dokonalý obrázek o prostředí i atmosféře a přitom ho nenudí. Respekt si zaslouží i díky perfektně promyšleným zápletkám a trefným hláškám. Co je na ní ale zdaleka nejlepší - neustále se zdokonaluje a postupně se tak stává hotovou mistryní a královnou svého řemesla.
Vzali se za ruce.
To byl konec světa.
A začátek nového.
- str. 581
Série Skleněný trůn je klenot a perla současné fantasy literatury a to od začátku do konce. Nehledě na to, po které z již přeložených čtyř knih sáhnete, nemůžete být zklamaní pohledem do originálního světa plného magie, zrady, ale i pravého přátelství a lásky. Provádět vás jím budou postavy duševně pramálo odlišné od skutečných lidí, budete se spolu s nimi smát i plakat a nad vygradováním brilantní zápletky vám spadne čelist. Co se pak týče grafické a vizuální stránky knihy, jen stěží bych vymyslela něco krásnějšího - koneckonců jeden z hlavních důvodů, proč jsem si kdysi koupila první díl, byla právě nádherná obálka.


100%

Pokud jste lehce skeptičtí, máte strach, jste líní nebo se jednoduše nemůžete rozhodnout - už neváhejte! Protože Královna stínů vás nemůže v žádném případě zklamat. Ode mě dostává veliký palec nahoru a kdybych mohla, mé hodnocení překročí hranici sta procent.

10 komentářů:

  1. Já se na ni tak těším <3 Už ji mám v knihovně, ale budu si ji na chvíli šetřit, abych pak nemusela dlouho čekat na překlad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na ni strašně dlouho čekala (trvalo to snad šest týdnů, než se pošta uráčila konečně dorazit), takže už jsem to pak prostě déle nevydržela.
      Teď se hrozně těším, až v únoru vyjde Krvavé ostří - jsem na ty novely hrozně zvědavá :)

      Vymazat
    2. Tak jsem se do ní tedy pustila, a tak strašně jsem nadávala. Hlavně tedy nad tím začátkem, kdy se Aelin s Chaolem chovali jak největší puberťáci, škoda, že to trvalo tak 200 stránek. Ale pak jsem si to opět užívala, tak jako všechny autorčiny knihy, jen škoda prostě té vaty ze začátku. Uvidím, jak si poradí dál :)

      Vymazat
  2. Štve mě, že jsem si na tuto sérii stále nenašla čas! :P

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímně se přiznám, že mě tato série opravdu vůbec neláká, ale když čtu Tvojí recenzi, říkám si, zda bych tomu neměla dát šanci... byť je mi fantasy pravdu celkem cizí. Je ale pravdou, že jsem teď o Vánocích četla Illuminae a to mě nadchlo, tak třeba neodolám ani Skleněnému trůnu... Díky za nalákání, Lory, a měj se moc krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tenhle žánr není pro každého, já zase moc neholduji románům a podobně, prostě sto lidí, sto chutí. Každopádně tahle série určitě stojí za to - zkus to, tím nic nezkazíš :)
      Nemáš zač a i ty se měj krásně :)

      Vymazat
  4. Slýchám tak často, že je série díl od dílu lepší, že se čtvrtého dílu už nemohu dočkat! První dva byly skvělé, ale stále to nebylo úplně perfektní, ale teď se budu pouštět do třetího a věřím, že se konečně pořádně začtu a už to bude jen a jen lepší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, první dva díly byly skvělé, ale jen co se dáš do čtení třetího a čtvrtého, zjistíš, že ty jsou skutečně perfektní :)

      Vymazat
  5. Tahle série mě moc neláká, já se spíš těším na pokračování autorčiny druhé série Dvůr trnů a růží! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se Dvůr trnů a růží líbil, ale abych pravdu řekla, čekala jsem, že to bude o něco lepší - takže na další díly se do budoucna určitě chystám, ale spíše ze zvědavosti než z čirého nadšení, jako je tomu právě u Skleněného trůnu.

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.