Strážce ztracených měst

Originální název: Keeper of the Lost Cities
Díl: 1. (v sérii Strážce ztracených měst)
Autor: Shannon Messenger
Nakladatelství: Ocelot
Rok: 2019, vydání originálu 2012
Žánr: Fantasy, literatura pro děti a mládež
Počet stran: 400
Prostředí: lidská města a města elfů
Úryvek: k přečtení zde
Anotace: Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnosti, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.

(převzato z megaknihy.cz)

Sophie byla vždycky jiná. Mezi ostatní děti nikdy nezapadala a to nejenom proto, že byla nadprůměrně chytrá - ale především proto, že v hlavě slyšela všechny ty hlasy. Když potká Fitze, který jí jako jediný rozumí, její život se rázem převrátí vzhůru nohama. Sophie je totiž elfka. Aby toho ale nebylo málo, Sophie není jen tak ledajaká elfka, ale mimořádně nadaná Telepatka, kterou kdosi před dvanácti lety ukryl. A spolu s ní i děsivé tajemství...

„Ale já něco takového neumím,“ namítla a několikrát se zhluboka nadechla, aby si pročistila hlavu.
„Nemáš nejmenší tušení, co všechno dokážeš, když si zamaneš. Jen si vzpomeň, co jsi před několika minutami udělala s tou lampou.
Byl tak přesvědčivý - a téměř jí to přišlo logické.
Ale jak by to mohla být pravda?
A jestli nebyla člověk... co tedy byla?
- str. 17

Strážce ztracených měst, první díl stejnojmenné fantasy série pro děti a mládež od americké spisovatelky Shannon Messenger, jejíž tvorba sice v našich končinách doposud není příliš známá, zato v zahraničí sklízí jeden úspěch za druhým. Když se mi díky MegaKnihám naskytla příležitost tuhle knížku zrecenzovat, neváhala jsem ani chvíli. Fantasy, to je pro mě srdcová záležitost. A kdo by nebyl zvědavý, co je pravdy na tom, že Shannon Messenger je druhá J. K. Rowlingová?


P Ř Í B Ě H
Strážce ztracených měst je první díl fantasy série, která v originále čítá již osm dílů. Navíc se jedná o middle-grade fantasy, tedy četbu vhodnou spíše pro mladší čtenáře (doporučovala bych přibližně těm, kteří jsou ve stejném věku jako Sophie), ale může zaujmout i ty starší.
Jak už jsem se zmiňovala, fantasy Strážce ztracených měst bývá často přirovnávána k Harry PotteroviKouzelnou školou a hlavním hrdinou ukrytým v lidském světě však veškeré podobnosti končí. Přestože i Sophie je vytržena ze světa, který doposud považovala za svůj domov, a vhozena do víru kouzel a fantastických tvorů, o nichž se jí ani nezdálo, prožívá úplně jiný příběh a i zápletka je založená na úplně jiném principu. Vzhledem k romantické lince a hlavní hrdince je Strážce ztracených měst navíc vhodnější spíše pro dívky, přestože i kluci si zde najdou své: ať už se jedná o fantastické bytosti, vynálezy nebo kouzla. Přirovnání k mladému brýlatému kouzelníkovi je tedy poněkud nepatřičné.

V tom musel mít prsty nějaký elf.
A jedině elf to mohl zastavit.
Neměla v úmyslu běžet povědět Radě, k čemu se ji Černá labuť snažila navést, ale ani nemohla dál nečinně sedět. Někdo něco musel udělat.
Alden řekl, že potřebují důkaz, aby mohli vznést obvinění. Tak ten důkaz obstará. Nevěděla jak, ale nějaký způsob najde.
- str. 321

Shannon Messenger vdechla život alternativnímu fantasy světu elfů, z něhož na čtenáře magie téměř dýchá, a přestože v dnešní době je opravdu těžké v souvislosti se školami pro mimořádně nadané či kouzelné bytosti vymyslet ještě něco nového a originálního, autorce se to podařilo. Ztracená města je radost prozkoumávat, jsou tak akorát hravá a řídí se svými zákonitostmi, přestože z mého pohledu působí některé z nich možná až přehnaně naivně.
Děj samotný je poměrově dobře rozdělený do úvodní částí, do úseku, v němž Sophie poznává nový svět, přátele i své schopnosti a vyzbude tak akorát prostoru na to, aby mohlo jít i do tuhého. Kdybych byla o pár let mladší nebo neměla fantasy žánr tak načtený, věřím, že bych tímhle příběhem plným tajemství, nových míst, fantastických tvorů, kouzel a elfích zákonů byla naprosto nadšená. Jediné, co mě trochu více zaráží, jsou některé neuzavřené věci. Protože se jedná o první díl série, je to celkem pochopitelné, přesto jsem čekala, že autorka poodhalí o maličko víc.

Sophie se svými adoptivními rodiči (zdroj:https://shannonmessenger.com/)

P O S T A V Y
Autorka klade poměrně velký důraz na vývoj svých postav a to zejména u Sophie. Té je teprve dvanáct, ale se svým nelehkým údělem se chrabře pere. Po celou dobu je ohromně milá, nebojácná, ale také poctivá, díky čemuž se stává i jakýmsi morálním vzorem pro mladé čtenářky a čtenáře. Nicméně i přesto, že je na svůj věk mimořádně chytrá, se místy stále ještě chová jako dítě. Kupříkladu jí tak nečiní problém zamilovat se do kluka, kterého viděla sotva pět minut. Na rozdíl od YA literatury a klasicky naivních hlavních hrdinek, které v těchto knihách vystupují, jí ale právě proto, kolik jí je let a kolik toho ještě musí poznat, ten ždibec naivity odpouštím. Zaslouží si ho.

„Nebudu se bránit, když mě potrestáte za mé rozhodnutí, ale jsem pevně přesvědčena o tom, že mé rozhodnutí bylo správné. Raději budu potrestána za to, že jsem se rozhodla správně, než abych měla po zbytek života žít s pocitem viny za to, že jsem se rozhodla špatně.“
- str. 384

I ostatní postavy jsou ale sympatické. Každá holka si zaslouží nejlepšího kamaráda a kamarádku, stejně jako o pár let starší kluky, na kterých může oči nechat. Ať už se pak jedná o školu kouzelnou nebo úplně obyčejnou, i zde se vždycky najde někdo, kdo dělá jen naschvály. Ti všichni ve Strážci prokletých měst jsou a ještě mnoho dalších, ať už se jedná o zapšklé profesory nebo adoptivní rodiče s pohnutou minulostí.
Dovolím si ale zmínit drobnost z trochu jiného soudku. Později jsem si sice zvykla, ale ze začátku mě dost bila do očí podobná jména. Jako příklad uvedu Ella, Della, Alden, Edaline. Autorka zřejmě záměrně použila měkká jména, přesto si ale myslím, že jedna z dvojice Ella - Della se mohla jmenovat jinak a neuškodilo by to.

S T Y L  P S A N Í
Shannon Messenger píše jednoduše, srozumitelně, přesto však dostatečně barvitě, aby si čtenář dokázal udělat vlastní obrázek. Plus patří i dialogům, které místy přiměly k úsměvu i mě. Celý příběh tak působí svěžím a svižným dojmem. Autorka navíc velmi dobře pracuje s dynamikou a gradací. A to je přesně to, co by middle grade knize nemělo chybět.


S překlepy a typografickými chybami je na tom Strážce ztracených měst znatelně lépe než Nenechám tě odejít, tedy kniha od nakladatelství Ocelot, která se mi do rukou dostala posledně. Nicméně na formátování a úpravě textu obecně by ještě stálo za to zapracovat. Co se pak týče iniciál na začátku každé kapitoly, které zasahují do textu a dotýkají se okolních písmen... raději se zrdžím komentáře.

G R A F I C K Á  S T R Á N K A
Rozhodně musím dát velký palec nahoru rozhodnutí ponechat původní obálku. Ilustrace na přebalu je totiž úžasná, skvěle vystihuje atmosféru a věřím, že právě díky ní si Strážce ztracených měst získá mnoho mladých nadšených čtenářů. Originální font písma se mi upřímně zamlouval více - trochu mi připomíná Smrtelné stroje - ale i tato varianta dobře poslouží svému účelu.

Hvízdl. „Jsi vážně statečná, víš to?“
Pokrčila rameny. „Někdy nemáme na vybranou.“
- str. 100

S H R N U T Í
Strážce ztracených měst od Shannon Messenger, to je fantasy zákusek, který mě svou chutí opravdu mile překvapil. Vzhledem k tomu, že k cílové skupině už léta nepatřím, bylo pro mě objektivní hodnocení celkem oříšek. Kdybych se ke knize dostala o pár let dříve, věřím, že bych příběhu Sophie a jejích přátel propadla. Takhle se pro mě jedná o moc milé oddechové čtení plné kouzel, tajemství, ale i sympatických postav.



90%

Přízvisko Druhá Rowlingová se zdráhám použít. Shannon Messenger píše opravdu dobře, vymyslela zajímavý magický svět a právě proto mi to vůči ní nepřijde fér. Shannon Messenger je zkrátka Shannon Messenger, přesto se nebudu tajit tím, že jestli na tuhle fantasy knížku narazí nějaký fanoušek Harryho Pottera, určitě by jí měl dát šanci. Rozhodně to stojí za to.


Za mimořádnou nabídku a zaslání recenzního výtisku tímto mockrát děkuji:


Pokud vás kniha zaujala, můžete se po ní poohlédnout zde.

7 komentářů:

  1. Autorka mi vůbec nic neříká, nicméně knihu jsem už u někoho na blogu viděla. Možná jí dám šanci, bude se číst rychle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na tom byla úplně stejně. A rychle se opravdu čte, toho bych se nebála :)

      Vymazat
  2. Tuhle knížku (respektive sérii) bych si určitě ráda někdy přečetla, zní to lákavě a zajímavě. A ještě radši bych ji za pár let dala své mladší sestře, myslím, že právě tam by mohla kniha uspět úplně nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju vyzkoušet oboje, tahle série má vážně potenciál :)

      Vymazat
  3. Zrovna jsem na ni teď dopsala recenzi, kterou se chystám v nejbližší době zveřejnit.. :D Mně se kniha moc líbila, zrovna takové čtivo jsem potřebovala! Rozhodně dobře propracovaný svět i postavy, další díly si ujít nenechám! :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Supr, tak to já se pak na ni určitě mrknu a ráda srovnám názory - i když už teď koukám, že budou nejspíš na podobné vlně :)

      Vymazat
  4. Tuhle knížku te´d vidím všude :) Nejdřív mě nelákala, protžoe je pro děti. Ale nakonec se asi nechám přesvědčit i díky tvojí recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.