Noragami | Nechť se naše osudy propletou

Zdroj
Žánr: Akční/Fantasy/Komedie
Vydání: Japonsko, 2014
Počet dílů: 12
Anotace: Na hranici mezi touto sférou a další, žije osm milionů bohů, mrtvé duše, které bohům slouží a další rozmanití duchové, kteří pomáhají a pletou se do záležitostí lidí. Yato je malý bůh, který touží po uznání a byť i jen po jediné svatyni. Za účelem vybudování vlastní svatyně načmárá své číslo na zeď veřejných záchodků, kde píše, že lidem pomůže za výměnu 5 yenů a stává se z něj samozvaný „doručovací bůh“. Hiyori, dcera vážené rodiny, je téměř usmrcena při dopravní nehodě, jen aby zachránila Yata. To způsobí, že se její duše snadno dokáže oddělit od jejího těla. A tak společně začnou spolupracovat. Později se Yato také setká s duší mrtvého chlapce Yukina, který se stane jeho „boží zbraní“, které mohou být využívány bohy. Všichni tři společně bojují proti někomu, kdo přináší lidem různé potíže a problémy a postupem času se odhaluje skrytá minulost Yaty. (zdroj: akihabara.cz)

Noragami nepatří mezi klasiky ani vyloženě známá anime, což ovšem neznamená, že jeho kvalita nějak upadá. O co tedy půjde tentokrát? Podaří se Hiyori opět získat své staré já? Co se skrývá v Yatově minulosti? Co jsou zač tajemné Nory? A co říkám na celé anime já?


Děj
Příběh Noragami začíná pozvolna a nenuceně, naštěstí ovšem nepatří mezi anime, jejichž úvod se omílá pořád dokolečka. Lehce se začíná zasvěcovat do hlavních problémů a nejdůležitějších záležitostí sfér, ve kterých se nacházíme. Ze začátku může působit lehce s nadhledem - se kterým je nakonec vytvořen celý seriál - ale později divák přijde na to, že i přes tuto dalo by se říci roušku, se v ději skrývá něco víc než jen to.
Zdroj
Dějství nepostrádá značnou dávku tajemna, které ve všem teprve konečně zamíchá karty. Na povrch vycházejí utajené pravdy a stálé neznámé zápletky. Nechybí ani souboje, jež jsou ovšem pojaté velmi decentně. To ale v tomto případě vůbec nevadí, jelikož potoky rudé se do této atmosféry opravdu nehodí. Jak už jsem zmiňovala, zápletky a tajemno jsou samozřejmou součástí, stejně jako ale i akce, humor a pár životních mouder.
Závěr byl byť předvídatelný, za to ale milý. Zjednodušeně řečeno Noragami je takové odlehčující anime, které nikoho neurazí. Pomůže to člověku urovnat si hlavu a odpočívat. Není potřeba zas tak moc přemýšlet, aby si divák dal dvě a dvě dohromady, zároveň se ale rozhodně nenudí. Mě anime moc bavilo a už se těším, až se vrhnu na druhou sérii, která momentálně vychází. Nerada mám ale díly od sebe roztahané, a tak poněvadž první série nám zakončila hezky a celistvě, nejspíš si mezi to hodím ještě tak jedno dvě jiné anime a počkám si, až druhá řada vyjde celá, nebo alespoň větší část.

| I když je život těžký a tvrdý, lidé by si měli vážit toho, že jsou vůbec naživu. |

Postavy
Vedlejší postavy a i ty hlavní jsou povětšinou jednoduché, což ovšem nutně neznamená, že nemají osobitou povahu se zajímavým charakterem.
Zdroj
Yato, malý a tak trochu přehlížený bůh, na první pohled zaslepený svou vidinou úspěchu a vlastním blahem, doslova zásobník na vtipné scénky. Ze začátku na mě působil až příliš lehkovážně, ale postupem času, když se začala objevovat jeho minulost a bylo možné ho lépe poznat, jsem si ho  opravdu oblíbila. Hiyori na mne působila po celou dobu jako taková neutrální postava. Nikoho neurazí, nikoho nezaujme, ale má zde své neodmyslitelné místo. Yukine mi sem tam lezl na nervy a sem tam jsem ho měla vážně ráda. Jedná se opět o případ, který se člověku musí delší dobu vyjasňovat, aby ho mohl pochopit. Co se týče vedlejších postav, jako byla Kofuku, Bishamon, Rabou, Nora a tak dále, i ty se mi zdály milé a osobité.

Celkové zhodnocení
Noragami, anime nikterak věhlasně známé, ovšem velice vydařené. Jedná se celkově o odlehčený kousek, který nikoho neurazí. Děj je plný zápletek, akce a taktéž i humoru. Postavy jsou jednoduché, ale dobře vymyšlené a zapadající do prostředí. Grafické ztvárnění je jemné a moc pěkné, opening s hudbou pak nádherné.
Noragami mě osobně moc bavilo a jsem ráda, že jsem do něj investovala čas. I přes svou poměrnou jednoduchost a klasické téma bohů s démony jsem si ho zamilovala. Už se moc těším na další sérii. Jedná se o milé a pěkně udělané anime. Proto za mě má jedině plus a velké doporučení.


90%


11 komentářů:

  1. Určitě se podívám. Díky moc za recenzi :)

    http://gabux-creativity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Mne sa Noragami veľmi páčilo. Som rada, že má aj druhú sériu :3

    ♡ G I V E A W A Y ♡

    OdpovědětVymazat
  3. Umíš tvořit perfektní recenze, takže vím, co mohu očekávat. Ale anime miluji vždy a všude, to jsem už psala. Velmi chválím tvůj jasný a popisný styl. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. Upřímně, ážně netušim jak tohle okomentovat zase :D na anime nekoukám.. no :D
    za to musím ale říct, že tvé recenze se čtou fakt krásně :) strašně superově vypracovaný :)) moc se ti povedla :))

    Silluety, silluety.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Ja neviem čo si ty za človeka najpv ma na tvoj blog dostala recenzia na tokyo ghoul. Povedal som si Ok to bude náhoda, že som toto anime dodíval pred nedávnom. Dnes som prišiel na tvoj blog lebo som sa nudil a vedel som, že tu najdem nejaký nový článok. Keď som si prečítal nadpis, tak som onemel, lebo presne toto anime som dopozerál cca pred týždňom. Nevime kto si, ale záčínam mať pocit, že si mimozemšťan, ktorý ma sleduje.

    K anime musím, len povedať, že malo sakra dobre vymyslené postavy.
    Tvoj verný čítateľ Jajo :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, povím ti, že už mě lidi nazvali všelijak, ale mimozemšťanem ještě ne xD
      Jinak s postavami ti musím dát za pravdu, já jsem kupříkladu Yata oblíbila neskutečně moc, je to skvěle vymyšlená postava ať už se týče jeho minulosti nebo smyslu pro humor :)

      Vymazat
  6. ten popis zní dost dobře :O
    vůbec bych neřekla že to bude na odlehčení, znělo mi to spíš jako fakt mega příběh, kde nepřestaneš přemejšlet :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono tady jde hlavně o to, že děj působí tak nějak odlehčeně díky velké várce humoru - ale jinak máš pravdu, příběh je skvělý a promyšlený, ale nijak extrémně přemýšlet u toho nemusíš, nebo aspoň já jsem nemusela :)

      Vymazat
  7. O zkouknutí tohoto anime už nějakou chvíli uvažuju. Teď už jenom přetrpět konec Angel Beats, sesmolit na to nějakou negativní recenzi a hurá na Noragami! :D Hezká recenze mimochodem :)

    OdpovědětVymazat
  8. Zpětně jsem si všimla, že jsem si dovolila neokomentovat tuhle recenzi, takže to nyní napravuji :D
    Mne se Noragami opravdu velmi líbilo, jak jsi psala, je to skvělé anime, když si člověk potřebuje odpočinout a rozhodně pobaví :) Já druhou sérii sleduju teda ongoing a musím říct, že kvalita rozhodně neupadá ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to nevydržela a taky mám druhou řadu rozkoukanou - upřímně mě baví ještě víc než řada první, je skvělá <3

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.