Po prawdě o zdrawí a strawě

Originální název: OpRAWme se
Autor: Stanislav Skřička
Nakladatelství: Stanislav Skřička
Rok: 2017
Žánr: Naučná literatura, Zdraví
Počet stran: 379
Úryvek: k přečtení zde
Anotace: Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu.
Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdravné procesy. Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Sporné věci a mýty ve stravě se řeší návštěvou pravěku, kde se vždy nachází ta správná odpověď.
V knize se odhalí se spousta mýtů „zdravé stravy“, například: Proč jsou nezdravé himalájské soli, klíčky, vláknina, svačinky jablko s mrkví či mladá vojtěška alfa-alfa. Proč se zběsilým běháním většinou nehubne, proč moc nefungují ořechové tyčinky pro sportovce…

Než jsem se pustila do čtení Oprawme se od Stanislava Skřičky, měla jsem trošku obavy z formy a co si budeme nalhávat, svým způsobem mě děsilo i téma jako takové. Jsem totiž člověk, který si na žádné diety nebo pravidla zdravého stravování příliš nepotrpí a jím jednoduše to, na co mám zrovna chuť. Doteď jsem se řídila jen jedním pravidlem: "Všeho s mírou." Změnila na tom tahle kniha něco?

Náš kameraman Jakob dával každou chvíli do placu nějakou historku z natáčení. A tato se sem báječně hodí: Jeho kolega letěl do Afriky natáčet humanitární akci vedenou nadací manželky významného politika. Jako pomoc proti hladomoru tam poslali kontejner sušeného mléka. Když s televizním štábem přiletěl natáčet před hladem zachráněné vesničany, oněměli údivem. Stále hladoví vesničané totiž rozmíchali sušené mléko ve vodě na hustou kaši a natřeli si s ní chatrče. Na otázku, proč to udělali, jejich náčelník odpověděl: „Co jiného se dá dělat s mlékem?“
- str. 48

Knížka Oprawme se mě ale docela mile překvapila - ať už formou nebo celkovým vyzněním. Autor čtenáře uvádí do dané tématiky poměrně nenásilným, přestože účinným způsobem a neštítí se uvést věci na pravou váhu. Vše je podáno a vysvětleno srozumitelně a na lidové úrovni, takže i naprostý lajk v tomto oboru pochopí, o čem je řeč.
Jednotlivé kapitoly jsou přehledně seřazeny a logicky na sebe navazují, přestože - jak tvrdí i sám autor - se vzájemně prolínají a všechno souvisí se vší. Prvním bodem knihy je seznámení s autorem a tím, jak se on sám dostal k tomuto způsobu života a stravy. Následuje stručné a výstižné zasvěcení do problematiky aneb co to vlastně ta enzymatická strava je a co jí předchází, jak důležitá je detoxikace a jak se poprat s očistou střeva, regenerací mozku a nervové soustavy.


Všechny tyto teoretické poznatky je bezesporu důležité znát a pochopit, ale nám, obyčejným smrtelníkům, by nic z toho nebylo příliš užitečné, kdybychom nevěděli, jak s tím naložit v praxi. Proto jsou následující části věnované právě praktickému využití aneb kde všude - a že to je opravdu všude - se s tím setkáme v životě.
Při čtení jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí a na povrch vyplulo i nejedno šokující odhalení, jako třeba to, proč vláknina není vůbec tak zdravá, jak se traduje, že mezi pětici bílých jedů patří i rýže nebo že meloun by se měl v ideálním případě konzumovat spíše teplejší než rovnou vytažený z lednice. Dále také, že na můj věčný problém - křupání kloubů - je prý nejlepší syrové zelí a med. No kdo by to řekl? Překvapivá může být i skutečnost, že se stravováním a zdravotními problémy s tím spojenými mohou mít co do činění i věci, jež s nimi zdánlivě vůbec nesouvisí. Ať už jsou to zvuky, prostředí a dům, ve kterém bydlíme, kosmetika nebo spánek.


Teď už víme, co to je, kde to je a jak to je. Neméně důležité jsou ale i doporučené konkrétní prvky zdravého jídelníčku a způsob, jakým naše tělo dokáží spravit a vyléčit. Jestliže čtenáře tato tématika vtáhla natolik, že by si rád sám něco z toho vyzkoušel doma, ovšem pokud možno nenásilným způsobem, může se prolistovat na část věnovanou receptům.

Rýže jako taková obsahuje i antinutriční látky, jako jsou například inhibitor trypsinu (trávicí enzym), kyselina fytová (brzdí příjem minerálů), antinutriční lektiny či rychle žluknoucí polynenasycené tuky. Některé z těchto látek se zničí vařením. Stejně tak se ale zničí i vitamíny a organické formy minerálů. Tady je trošku problém s arzenem, který je běžnou součástí rýže. Tento polokov je v trávicím systému výtečný pomocník. Bohužel jen u ptáků a hlodavců. Pro nás se z něj uvařením stává anorganický jed, prostě „arzén“.
- str. 263

Pokud by vás slova autora přece jen nepřesvědčila nebo jste jim snad nevěřili, závěr knihy je věnovaný skutečným případům - zkušenostem a referencím klientů. A to hned šedesáti!

Za zmínku určitě stojí i grafická stránka knihy. Obálka je podle mě moc podařená a své mají na svědomí i vydařené a především výstižné ilustrace, které rozbíjí místy složitý a zdlouhavý text.


Je vidět, že autor zmiňované problematice skutečně rozumí. Vyjadřuje se stručně, neotřele a hlavně vše podává poutavým způsobem, který knihu odlišuje od klasických učebnic biologie. Milým zpestřením jsou i časté historky z natáčení dokumentu nebo z autorova života. Pochopitelně nejsem vědec ani medik, a tak se mohu jen domýšlet, zda je všechno z toho vážně pravda. Pokud by to ale byla třeba jenom polovina, ba klidně i méně, čtenáře to donutí zamyslet se nad sebou a svým životním stylem.

I když jsem už na začátku zmiňovala, že tohle není tak úplně můj šálek kávy a ačkoliv jsem měla po dočtení tak trochu dojem, že kdybych se měla řídit všemi těmito pravidly zdravého stravování, nemohla bych jíst prakticky skoro nic z toho, co jím teď, určitě jsem ráda, že jsem se do knihy pustila a zaručeně ve mě něco zanechala na oplátku. Rozhodně jsem změnila svůj postoj k mléku, některým potravinám, pitnému režimu a vodě jako takové. Na druhou stranu se jedná o dost vyčerpávající čtení, a tak by lidé jako já neměli počítat s tím, že ji přelouskají za dva večery.


80%

V každém případě jsem ráda, že mám knížku Oprawme se doma a jsem si jistá, že pro spoustu lidí představuje vítaného pomocníka a rádce nejen v domácnosti.


Za poskytnutí recenzního výtisku tímto mockrát děkuji:



6 komentářů:

  1. Tak tuhle knížku bych docela potřebovala. :D

    Ono je sice takového čtiva hodně, každý radí, co dělat a jak, aby to bylo účinné, ale nejdůležitější je vlastní motivace. A tu já, musím se přiznat, získávám skoro výhradně z knížek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě ti tenhle kousek určitě doporučuju :)

      Vymazat
  2. Knížka vypadá hodně zajímavě, ale jsem si jistá že po přečtení bych na tom byla stejně jako ty. :D
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  3. O knize už jsem slyšela, tak jsem ráda,že si mohu přečíst i rečenzi na ni :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak túto knižku teraz vidím takmer na každom kroku a už konečne viem, o čom je. O zdravom stravovaní!
    Páni, tak tento titul radšej čítať až po Vianociach, lebo by som si sviatky vôbec neužila :D Musím povedať, že si recenziu napísala výborne, mám teraz vďaka tebe o tomto diele skvelú predstavu. Avšak, pravdepodobne sa ku mne nikdy nedostane, lebo sa nechcem stresovať ešte aj tým, ako mám jesť, aj keď to nie je na škodu, ale nie, ďakujem...nedokázala by som to! Ale dobre vedieť, že takáto kniha existuje...maj sa krásne ;)

    OdpovědětVymazat
  5. S touto knihou jsem také měla tu čest, opravdu povedená!
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.