Připravte se na UPGRADE!

Originální název: Upgrade
Žánr: Sci-Fi / Akční / Thriller
Vydání: Austrálie, 2018
Délka: 100 min 
Režie a scénář: Leigh Whannell
Kamera: Stefan Duscio
Hudba: Jed Palmer
Hrají: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Christopher Kirby, Clayton Jacobson, Melanie Vallejo a další 

Anotace: Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce.
(CinemArt)

Nedaleká budoucnost, lidstvo závislé na umělé inteligenci a hlavní hrdina, který se mstí za vraždu své manželky. Na první pohled to vypadá jako klišé, které jsme tady měli už snad tisíckrát. Jenže to by se do toho nesměl přimotat Stem.
Už když jsem na australský snímek Upgrade narazila poprvé, bylo mi jasné, že si ho rozhodně nemůžu nechat ujít. Jednou z předních věcí, která mě na filmu zaujala, byl poměrně netradiční koktej žánrů sci-fi, thriller, akční trhák, ždibec hororu, ale třeba také špetka dobře zamíchané černé komedie.


Ději jako takovému trvá přibližně čtyřicet minut, než se přehoupne přes úvodní oplétačky. To vše však jen proto, aby těch zbylých šedesát mohlo být doslova napěchovaných k prasknutí akcí, akcí a další akcí. Kromě efektních soubojů a přestřelek nechybí ani pořádná honička v autech. Díky zmiňované příměsi černého humoru navíc divák není ochuzen ani o příval vtipných scén a hlášek či trefných poznámek. Zpočátku jednosměrně působící příběh navíc vyústí v nečekaný komplex, jež vodí diváka v kruzích. Překvapením může být i logičnost, kterou v dnešní době hafo akčních filmů tak zoufale postrádá, stejně jako důmyslné propracování detailů, jež se v závěru snímku ukáží jako zásadní. Šokující rozuzlení i děsivá předzvěst jsou pak jen třešničkou na dortu.
Celkové vyznění snímku a autentickou atmosféru pak potrhuje i skutečnost, že v případě Upgradu se nekoná žádný klasický happy end, jako má ve zvyku většina amerických akčňáků. 

You now have full control again, Grey.

Styl, jakým je Upgrade natočen, je také přinejmenším působivý. Což se ovšem dalo čekat - vzhledem k tomu, že tvůrci mají na svědomí například legendární řadu hororů Očista, Paranormal Activity a Sinister, jednohubku Všechno nejhorší nebo třeba žhavou novinku Vadí nevadí. Tvůrci se s ničím nepárají a snad i proto, že mají bohaté zkušenosti s drsným hororovým žánrem v tom pravém slova smyslu, neostýchají se zavadit o pár drastických záběrů. Upgrade zkrátka není nic pro ořezávátka. O to větší je to však jízda.


Místy děsivou a převážně ponurou atmosféru, kterou se částečně snaží odlehčit prvky černého humoru, podtrhává a umocňuje úchvatná hudba z dílny Jeda Palmera. To je mimochodem jméno nikterak známé, ale osobně se domnívám, že o něm ještě uslyšíme. Velký palec nahoru patří i efektům. Nejedná se totiž o žádné výstřelky moderních technologií, které připomínají spíše videohru. V případě Upgradu naopak působí dost umírněně, zároveň však ne lacině. V popředí totiž zůstává realita a divák se tak dokáže do příběhu snáze vžít.

A fake world is a lot less painful than the real one.

Co se postav týče, v podstatě proti nim nemůžu říct křivé slovo. Sice se mezi nimi naleznou klasicky černobílé charaktery, ale bez těch už to dnes asi ani nejde. Většina z nich je však důmyslně promyšlená a u hlavních postav pak do naprostých detailů.
Grey Trace není žádný superhrdina, nestudoval na akademii bojových umění, ani není hacker. Popravdě toho ani o jedné z těch věcí moc neví. Grey Trace je vlastně... docela obyčejný. A to je na tom celém možná nejděsivější. Na Logana Marshall-Greena v hlavní roli jsem si zpočátku musela zvyknout, za což mohl pravděpodobně i jeho hlas. Už v polovině filmu mi však bylo jasné, že bych si Greye Trace nedokázala představit v jiném provedením a doposud nikterak význačnému australskému herci tahle postava opravdu sedla.
Druhou hlavní postavou je Stem. A Stem je pořádně badass. Počítačový program, kterému propůjčil hlas Simon Maiden, jsem si zamilovala hned od začátku. Srší vtipnými hláškami - i když to sám možná úplně nezamýšlí - a umí pořádně nakopat zadek.



Ve snímku se pochopitelně mihne mnohem více postav. Většina z nich však tvoří jen doplňkový komparz. Upgrade totiž stojí na hlavních charakterech, mapuje jejich vývoj - a to vzestup i pád. Kromě technofoba Greye nebo geniálního Stema vám snímek naservíruje ale i detektivy, vynálezce, partičku nájemných grázlů a další podivíny. Na jejich ztvárnění se podílela jména jako Harrison Gilbertson, Betty Gabriel, Melanie Vallejo nebo Benedict Hardie. A ti vědí, jak uchopit své řemeslo.

I introduce you into my race. You're better than everyone else now.
Upgraded.

Upgrade je akční pecka, která by rozhodně neměla ujít žádnému správnému filmovému fajnšmekrovi. V tomhle australském snímku se objevuje snad úplně všechno: akce, napětí, nečekané zvraty, ale i plastické postavy a černý humor.
V dnešní době je celkem oříšek narazit na sci-fi, které by zpracovalo téma, které tu ještě nebylo. O to se koneckonců nesnaží ani Upgrade - jenže v tomhle případě to tvůrci pojali úplně jinak a to se jim rozhodně vyplatilo. Ať se snažím, jak se snažím, nejsem schopna na tenhle snímek vyhrabat nějakou špínu. Od Upgradu jsem měla vysoká očekávání a výsledek byl snad ještě lepší. Lory nadšeně tleská a udílí 5 z 5 hvězdiček.


100%

Pro větší objektivitu dodám, že film hodnotím na základě zhlédnutí 2D verze v originálním znění. Dabing jsem sháněla - čistě pro srovnání - ale nesehnala. Nicméně si myslím, že originálnímu znění nemá šanci konkurovat.

5 komentářů:

  1. Ty jo, tak o tomhle filmu musím stoprocentně říct Modrému, ten bude slintat. Díky za tip! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač :) Pak dej určitě vědět, jak se Upgrade líbil :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Film jsem nějak nezaregistrovala, ale ted jsi mě celkem dost nalákala :) Asi zajdu do kina :) I když jsem tam ted o víkendu byla na Venomovi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! To je velká škoda, určitě si pozornost zaslouží :)
      Na Venom se taky těším, zatím jsem slyšela vesměs kladné ohlasy, tak to snad bude stát za to :)

      Vymazat
  3. To je film pro mě! Děkuju moc za super clanek :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.