5 věcí, co si Smrtelné stroje vypůjčily od Star Wars

Fantasy série z pera Philipa Reevea odehrávající se ve stovky let vzdálené budoucnosti, kde kontrolu nad světem přebrala pohyblivá města, jež se prohánějí zdecimovanou krajinou a přežívají tak, že požírají sama sebe navzájem, za léta od svého vydání téměř zmizela v propadlišti dějin. Snad proto se filmový snímek, který vznikl na motivy prvního dílu, pyšnil takovou propagandou. A jak by taky ne, když se ho ujali tvůrci Pána prstenů a Hobita!
Nicméně ať už Smrtelné stroje slibovaly sebevětší podívanou a akční jízdu prošpikovanou nejmodernějšími efekty, zhlédnutí tohohle snímku ve mně zanechalo dosti rozporuplné pocity. Smrtelné stroje jsou natřískané věcmi, které se opravdu povedly - ať už se jedná o technologie, hudbu nebo herečku v hlavní roli. Jenže pak je tady ta druhá stránka. 

Zdroje: 1, 2

Přestože první polovina filmu mě opravdu bavila, coby fanoušek z dob, kdy to ještě nebylo tolik populární, jsem si nemohla nevšimnout množství motivů, které si Smrtelné stroje až příliš okatě vypůjčily z jiných zdrojů. Jak jsem tak brouzdala internetem, zjistila jsem, že snímků, k nimž si tvůrci zaskočili pro inspiraci, je hned celá řada (jmenovitě například Vodní svět nebo třeba Titanic). Já sama však vidím nejvíc spojistostí s legendárními Hvězdnými válkami - a snad právě proto, že v dnešní době zná hlavní myšlenku a tóninu, v níž se line jejich zápletka, téměř každý, nepřestává mě to fascinovat a udivovat.
Jestli se jedná o záměrné vykrádání a doufání, že si tohoto zlo/počinu nikdo nevšimne, nebo to všechno vzniklo jednoduše náhodou, se můžeme jenom dohadovat. Mně to ale přece jen nedalo a vybrala jsem 5 nejpodstatnějších detailů, které si Smrtelné stroje vypůjčily u Star Wars.

Předpokládám, že jsme všichni dost inteligentní na to, abychom si odvodili, že následující odstavce budou obsahovat spoilery. Protože bych se ale ráda vyvarovala případným stížnostem, ty méně bystré z vás na to přece jenom upozorním.

1. HVĚZDA SMRTI NEBO MEDÚZA? NECHTĚLA BYCH ČELIT ANI JEDNÉ!
Proč nezačít rovnou od konce, že? Ať už ve Star Wars nebo ve Smrtelných strojích se příběh postupně stáčí k tomu, že je skupina hlavních hrdinů bojujících proti neúprosnému režimu nucena čelit ničivé zbrani s nepředstavitelnou silou, kterou je dle všeho nemožné porazit.
V případě Star Wars se jedná o slavnou Hvězdu smrti, zatímco Smrtelné stroje si vymyslely vynález s názvem Medúza. To by samo o sobě ještě nebylo zas tak okaté vzhledem k tomu, že v dnešní době už byly prakticky všechny scénáře použity a my se tak můžeme snažit jen o jejich zamaskování a pokud možno originální pojetí. Problém je, že na obě dvě nezničitelné zbraně útočí flotila povstalců. A obě dvě zbraně jsou následně zničeny, když se jedna z lodí - jedna jediná, kterou pilotuje hlavní hrdina - dostane až k reaktoru (nebo tak něčemu), který dobře mířenou střelou vyhodí do povětří, čímž odstartuje řetězovou reakci. Bum! Nezničitelná zbraň zneškodněna! Že by náhoda?

Těžko říct, jestli je děsivější Medúza nebo Hvězda smrti (zdroje: 1, 2)

2. MULTIKULTURNÍ POVSTALCI
Tento motiv Smrtelnými strojům nejspíš příliš vyčítat nemůžeme. Spíše než oni za to může dnešní společnost, která si umanula, že do všech filmů musí nastrkat zástupce všech možných ras a národností, aby tvůrci nemohli být nařknuti z rasismu či diskriminace všech možných druhů. Nikdo už ale nemyslí na to, že ne vždy to působí úplně přirozeně. Ta myšlenka je sice hezká, ale všeho s mírou. Proč se ale zaobírat rušivými elementy, důležité je, že všichni vypadají cool! V případě obou filmů se pak jedná o skupinky povstalců - protože kam jinam napasovat rasový mišmaš než mezi rebely?

Povstalci ze Smrtelných strojů jsou stejně pestří jako ti z Rogue One (zdroje: 1, 2)

3. VŽDYCKY JSEM CHTĚL BÝT PILOT
Pamětná věta Luka Skywalkera, který se chtěl stát pilotem po vzoru svého otce. Toto přání ho dovedlo až do čela povstalecké flotily a zvítězil v nejedné vesmírné bitvě proti Impériu. Tom, jedna z hlavních postav Smrtelných strojů, má překvapivě úplně stejný sen a podobně jako Luke se i on v závěru filmu vydává zničit smrtonosnou zbraň.
Šablonu a rysy hlavní postavy však tvůrcům nemůžeme mít zas tak za zlé - i po letech je totiž stále atraktivní a kombinace obyčejného kluka, z něhož se stane hrdina a v uvozovkách zachránce celého světa, diváky prostě baví, i když se s ní v různých variantách setkali už tolikrát. Vizuální podobu Toma a Hana Sola pak snad ani nemusím zmiňovat (hlavně co se týče scény, která je vystižena na následující fotce).

Luke začínal na farmě. Tom sbíral šrot. Oba dva to uměli se šroubovákem. A oba dva snili o tom, že se jednou stanou pilotem. (zdroje: 1, 2)

4. MĚSTO V OBLACÍCH
Oblačné město nacházející se na oběžné dráze Bespinu, turistické středisko a zároveň zařízení na těžbu tibannového plynu prosperující pod křídly Landa Calrissiana, je jedním z nejikoničtějších míst ze Star Wars universa vůbec. Smrtelné stroje však se svým vzdušným přístavem nezůstávají pozadu. Ve Smrtelných strojích sice město nesehrálo tak zásadní roli jako ve Star Wars, přesto se beze sporu jedná o jednu z dominant. Avšak - kam až sahají její kořeny? Kdo jako první vymyslel město v oblacích - a zajímá nás to vůbec? Vždyť žít mezi mraky by chtěl každý!

Po životě v oblacích touží všude! (zdroje: 1, 2)

5. JSEM TVŮJ OTEC!
Tuhle legendární scénu, kterou zná snad i ten, co Hvězdné války v životě neviděl, jsem si pochopitelně nemohla odpustit. Pokud bych měla říct jeden jediný moment, který je v celé sáze nejzlomovější, nejikoničtější, nejemotivnější... je to jednoznačně tenhle.
Jak už ale správně hádáte, Luke Skywalker není jediný, kdo se musí poprat se zjištěním, že jeho otec je zároveň jeho úhlavním nepřítelem. Hester Shawová je na tom totiž dost podobně. Budiž jí k dobru, že se s tím poprala trochu jinak, přestože se ji její ďábelský rodič snažil přetáhnout na "temnou stranu síly" stejně jako Luka.

Své rodiče si nevybíráme. Nikdo by o tom nemohl vyprávět líp než Luke a Hester. (zdroje: 1, 2)

Jak si to tedy přebrat? Skutečně si Smrtelné stroje zaskočily do předaleké galaxie a vrátily se nazpět s několika ověřenými motivy, nebo je to všechno jen náhoda způsobená tím, že v dnešní době je prakticky nemožné vymyslet něco, co tu nikdy předtím nebylo? Netuším - ale myslím, že bude lepší, když to ani nikdy nezjistím!


A jaký je váš názor na Smrtelné stroje a motivy, které si vypůjčily?

7 komentářů:

  1. Naprosto skvělý článek :) Na Smrtelné stroje se právě plánuji podívat,takže jsem si ho ráda přečetla :) Jsem zvědavá, jak se mi bude film líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem ráda :) Určitě pak dej vědět, jak se Smrtelné stroje líbily tobě :)

      Vymazat
  2. No vzhledem k tomu, že jsem Star Wars neviděla ani jedny a na Smrtelné stroje se asi nechystám (i když, třeba bych na to zlákala přítele), nemůžu soudit. Ale takových podobností, jaké uvádíš mezi těmihle dvěma fenomény, by se dala najít spousta i u jiných děl. Někdy jsem ráda, protože je to třeba můj oblíbený prvek, ale spíš mě to často trochu štve. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala, ono dá dneska vážně práci vymyslet něco, co tu ještě nebylo - protože už jsme tu měli doslova všechno. Takže nám pak nezbývá, než se na to dívat s nadhledem :)

      Vymazat
  3. No náhody a podoby jsou to pěkné. Já si myslím, že témata jsou celkově dost vyčerpaná, takže originalita se hledá docela špatně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš naprostou pravdu - ale tohle bylo tak okaté, že mi to prostě nedalo :D

      Vymazat
  4. Zaujímavé zhrnutie, zo začiatku som si hovoril, že okay náhodičky, ale je toho podobného naozaj dosť. Samozrejme ak človek chce, podobnosti nájde, ale I am your father časť ma presvedčila, že si asi naozaj čo to požičali :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.