5 seriálů na letní večery

Nevím, jak vy, ale když se řekne léto, představím si pod tím pojmem kromě horkého slunce, průzračné vody, koktejlů s ledem, zmrzliny s melounem a výletů také čas strávený s rodinou, s přáteli, zkrátka s lidmi, které mám ráda. A protože ne vždy se počasí vydaří na jedničku, protože ne každý den má člověk náladu se pařit a opalovat na sluníčku a konečně - je tu nepřeberné množství teplých večerů, které přímo vybízejí k tomu, aby je někdo strávil na terase se sklenkou v ruce a posléze zachumlaný v dece u televize s dobrým filmem nebo seriálem.


Jenže jak v tom dnešním kinematografickém oceánu narazit na nějaký kousek, který vás bude bavit a u něhož s radostí strávíte celé léto? Co když už nemáte náladu na všechny ty omílané klasiky, jako je Hra o trůny, Teorie velkého třesku, Simpsonovi nebo The Walking Dead? Právě s tím vám možná pomůže tento článek, v němž jsem tentokrát dala dohromady pět seriálů, které svět poněkud neomaleně přehlíží, přestože jsou právě pro tuto příležitost jako dělané.

5. CENA ZA LIDSKOST | BEING HUMAN
Zdroje: zde, zde a zde
Komedie / Drama / Fantasy / Horor
Velká Británie, 2008 - 2013
37x60 min
Umíte si představit, že byste jednoho dne zazvonili u cizích dveří a otevřít by vám přišel duch bok po boku s upírem a vlkodlakem? Přesně takovou domácnost se rozhodli vést tito tři mladí spolubydlící, kteří se za každou cenu snaží žít jako lidé. Těžko však uvěřit, že sympatickému Georgeovi, který přes den pracuje v nemocnici a za úplňku se mění v zuřivou bestii, pohlednému svůdníkovi žen Mitchellovi, jenž ve skutečnosti spíše než po jejich srdci touží po jejich krvi a upovídané Annie, které chybí sebevědomí a neustále si stýská po snoubenci, kterého si před svou smrtí měla vzít, se to bůhvíjak nedaří...
O Being Human vím především díky Aidanu Turnerovi, který ztvárnil roli šarmantního upíra Mitchella a můžete ho znát například jako Killiho z Hobita nebo ze seriálu Poldark. Naše prvotní setkání bylo tedy vesměs dílem náhody, protože seriál jako takový v našich končinách příliš známý není, což je ovšem obrovská škoda. V zahraničí je tomu přitom docela jinak - tento televizní počin se dočkal hned dvou verzí a to britské vznikající od roku 2008 a americké, jejíž natáčení se rozjelo po dalších třech letech. Osobně dávám přednost určitě té od BBC, která vám mimo jiné nabídne i mnohem sympatičtější hlavní postavy. Co se příběhu týče, stručná anotace, kterou jsem sepsala v předchozím odstavci, podle mého mluví za všechno. Co k tomu tedy ještě dodat? Rozhodně je to jízda plná nadpřirozena a humoru, který vás nenechá vlažným. Místy se na Being Human musíte sice dívat s trochou nadsázky, ale zároveň s tím se kdesi na pozadí vynořuje hluboká myšlenka. Herci v hlavních rolích, tedy Leonora Crichlow a Russell Tovey v čele se zmiňovaným Aidanem Turnerem podávají skvělé výkony a velmi rychle si je oblíbíte.
Sečteno podtrženo, Being Human je skvělé odreagování na letní večery, ale i kdykoliv jindy, kdy za okny třeba prší.


4. TAJEMSTVÍ PRAVDY | LEGEND OF THE SEEKER
Zdroje: zde, zde a zde
Drama / Fantasy / Komedie
USA, 2008 - 2010
44x42 min
Richard si v poklidu žije v Hartlandu, malém městečku v Západozemí, aniž by tušil, že za hranicemi zuří líté boje proti krutovládci Darken Rahlovi. To všechno se však změní v den, kdy Richard potká krásnou Zpovědnici Kahlan, která má za úkol chránit Hlídače, hrdinu, jenž pomocí svého mocného Meče pravdy bojuje proti zlu. Richard se doslova po hlavě vrhá do světa zmítaného krutovládou a magií, protože on je ten jediný, kdo dle prastarého proroctví dokáže tuhle pohromu zastavit... nebo snad ne?
Legend of the Seeker neboli česky Tajemství pravdy je klasické fantasy plné kouzel, mečů a krásek v nesnázích. Seriál začal vznikat roku 2008 a to podle knižní ságy Meč pravdy, kterou nemůže mít na svědomí nikdo menší než Terry Goodkind. Příběh je poutavý, i když poměrně jednoduchý, jednotlivé díly bývají uzavřené, takže se jedná o ideální jednohubky, když zrovna nemáte co dělat. I tentokrát se ale musíte na děj občas dívat trochu s nadhledem a nepřemýšlet o něm moc do hloubky - některé díly jsou skvělé, jiné jednoduše už tolik ne. Efekty jsou spíše staršího ražení, ale to vám dozajista vynahradí velké množství různorodých soubojů a fascinující záběry krajin. Herecké výkony Craig Hornera, Bridget Regan nebo Bruce Spence jsou taktéž chválihodné.
Nejedná se o seriál, který byste hltali a každý den zhlédli pět dílů, spíše je to taková oddechovka, u které se dobře odpočívá.


3. TĚLO JAKO DŮKAZ | BODY OF PROOF
Zdroje: zde, zde a zde
Krimi / Drama
USA, 2011 - 2013
42x42 min
Megan Huntová bývala vynikajícím neurochirurgem, dokud neměla autonehodu, kvůli níž přišla o cit v rukou. Jenže Megan je temperamentní a odhodlaná žena, která se jen tak nevzdá, a tak zahájí svou novou kariéru coby soudní lékařka. A že je v tom zatraceně dobrá - z mrtvých těl, které se jí ocitnou na stole, dokáže vyčíst nejen stopy po vražedných zbraních, ale skládá dohromady i jejich zapeklité životní příběhy, které jí nakonec pomohou odhalit vrahy na místech, kde byste to v žádném případě nečekali...
Tentokrát tu máme něco z trochu jiného soudku, než je fantasy - tudíž detektivku. Přiznám se, že na tento žánr obvykle moc nejsem, ale Tělo jako důkaz mě dostalo už po prvním dílu. Sympatické a především skvěle zahrané postavy, vtipné momenty, u nichž se neubráníte upřímnému úsměvu a zapeklité vraždy, u kterých do posledních chvil netušíte, kdo je vrah a žasnete nad způsobem, jakým ho Megan dokázala usvědčit. Hvězdně zde zazářily například Dana Delany, Geoffrey Arend, Jeri Ryan nebo Sonja Sohn.
Rozhodně se jedná o jeden z nejlepších seriálů, které jsem doposud viděla a určitě pak o nejlepší krimi, přestože na našich serverech nesklidila příliš vysoká hodnocení a český divák nemá mnoho příležitostí, jak se o Tělu jako důkaz dozvědět.


2. MRTVÍ JAKO JÁ | DEAD LIKE ME
Zdroje: zde, zde a zde
Komedie / Fantasy / Drama 
USA / Kanada, 2003 - 2004
29x42 min
Georgia nikdy neposlouchala své rodiče, mladší sestra jí pila krev a jako každý správný teenager byla naprosto otrávená svým nudným životem. To všechno se ovšem změní v okamžiku, kdy George zabije záchodové prkýnko ze sovětské vesmírné stanice. Jenomže ani tím to pro ni nekončí. Z věčně nabroušené puberťačky se totiž stává smrtka, jejímž úkolem je sbírat duše na smrt odsouzeným ubožákům. Avšak ustát svého otravného šéfa, najít společnou řeč s ostatními smrťáky, kteří mezi světy uvízli možná až příliš dlouho, a smířit se se svou vlastní smrtí, není v žádném případě hračka.
Na seriál Mrtví jako já jsem narazila čirou náhodou. Jedná se o poměrně starý a neznámý kousek, který má v sobě však obrovský potenciál, a pokud by mu byl dán na televizních obrazovkách větší prostor, zcela jistě by se to vyplatilo. Sám příběh se odehrává v originálně postaveném prostředí, pojednává o trablech, průšvizích a trapasech, do kterých se George spolu s ostatními smrtonoši neustále zaplétá. Temperamentní hlavní hrdinka s nevymáchanou pusou v podání Ellen Muth vás dokáže zaujmout během pár minut. I ostatní postavy jsou jedinečné a herecké výkony nadmíru uspokojivé. Nechybí akce, kontroverzní témata a hlavně černý humor, a přestože právě humor zde hraje velikou roli, seriálu nechybí vážná linka a jakýsi filozofický podtext, který diváka donutí zamyslet se nad svým životem a položit si otázku: Co kdyby? Co kdyby to tak skutečně bylo?
Už dlouho jsem se u žádného seriálu tak nezasmála, a i když člověk občas musí přivřít oči nad tím, jak je to morbidní, neumím si představit lepší způsob, jak strávit prázdninový večer, než s úsměvem na rtech.


1. TŘI MUŠKETÝŘI | THE MUSKETEERS
Zdroje: zde, zde a zde
Drama / Historický / Dobrodružný
Velká Británie, 2014 - 2016
30x60 min
Kdo by neslyšel o Třech mušketýrech? Po čase se na televizní obrazovky opět vracejí nové verze d'Artagnana, Athose, Aramise a Porthose, kteří oddaně slouží králi a své vlasti. Ale nepředbíhejme - jak se tihle tři, vlastně čtyři mušketýři, vůbec potkali? Co všechno bok po boku prožili a jak to ovlivnilo Francii? A konečně - jak to s nimi všemi nakonec dopadne?
Společnost BBC je tu s novou verzí Mušketýrů a bezpochyby je to pecka. Každého z nich jsem si rychle oblíbila, a když se dnes řekne Tři mušketýři, vytane mi na mysli obraz právě těchhle čtyř. Příběh je originální, poutavý, zábavný, plný zvratů a nikde se nevleče. Hlavní postavy skvěle ztvárnili Luke Pasqualino, Tom Burke, Santiago Cabrera a Howard Charles - lepší herce do těchto legendárních rolí ani dosadit nemohli. Čeká vás samozřejmě také spousta akce, soubojů, vtipné momenty, ale v pozdějších sériích i dojemné okamžiky. Další zajímavostí je i to, že většina seriálu je natáčena v České republice, díky čemuž má český divák k těmhle mušketýrům ještě blíž.
Seriál jako dělaný na léto, kde je klasika spojena s něčím naprosto novým, známé prostředí spolu s obrazem Francie sedmnáctého století. Naprosto ideální na chvilky, které jste se spolu s rodinou rozhodli trávit u televize.

>> Podívejte se na trailer!


Co vy a seriály?
Zhlédli jste už některý z těchto pěti? A co byste doporučili mě?

16 komentářů:

  1. Páni, neznám ani jeden. Mám co dohánět ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neznám ani jeden, moc na seriály nekoukám, ale zaujal mě Tajemství pravdy a Mrtví jako já. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Neznám ani jeden, a to jsem si říkala, že díky Netflixu mám trošku přehled. :D Jedině Mušketýři mi něco říkají, totiž, četla jsem knížku (dávno, ale přece). Jenomže jsem viděla několik filmových adaptací a mám zkušenost, že ty nové nejsou nic moc. Takže bych se trošku bála, že seriál budu srovnávat s knižní předlohou... Ale trailer vypadá dobře, to zas jo. :)

    Já koukám na Doctora Who (teda, teď mám pauzu, ale pak se chci podívat na nové i starší série), na Sherlocka (zbývá mi poslední díl poslední série, ale čekám, až se sejdeme s kamarádkou a budeme koukat spolu) a to je vlastně asi z těch aktuálních všechno. Mám strašnou chuť dát si někdy repete prvních (úžasných!) sérií Once upon a time, občas nostalgicky koukám na Průměrňákovi a Scrubs a.. samozřejmě! Cizinka! To si ale musím počkat, až vyjde třetí díl, až ho přečtu a tou dobou už určitě na Netflixu bude i kompletní třetí série, takže se budu moct zavřít v pokoji a den dva v kuse čučet na Cizinku. :D ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se Mušketýru týče, porovnávání s předlohou se určitě vyvaruj - jakmile to uděláš, zamiluješ si je :)
      Na Cizinku se už chystám taky strašně dlouho, ale ještě jsem se nerozhodla, jestli nejdřív sáhnu po knížce nebo seriálu.

      Vymazat
  4. Já neznám ani jeden, takže určitě kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Sice na seriály moc nejsem, já raději filmy, ale třeba takové "Tajemství pravdy" nevypadá vůbec špatně, možná mu dám šanci.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Neznám je až na Mušketýry, kteří jsou boží. :-)
    www.fantasyalatriel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna jsem si říkala, že bych mohla zkusit nějaký nový seriál a Cena za lidskost mě oslovila :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nejvíce mě zaujal seriál Tělo jako důkaz, takže díky za tip :-)
    Www.siraelxy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Výborný článek a tipy na seriály :) Hodně mě zaujali Mrtví jako já a Tajemství pravdy :) Mušketýri jsem sledovala a opravdu mě bavili :) V létě mám konečně čas na seriály tak doháním Hru o trůny, pátou sérii a práv ujíždím na seriálu Bílá královna :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Hře o trůny jsem se zasekla někde tuším u 3. série a dál to nějak... prostě nejde.
      Na Bílou královnu jsem ale hodně zvědavá :)

      Vymazat
  10. Ani jeden seriál nepoznám! Moc ma zaujal ten prvý! Teraz pozerám Black MIRROR a som z toho veľkom dosť mimo takze keď skončím určite sa naň vrhnem!
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  11. O několika z těchto seriálů jsem už něco zaslechla, nicméně se ani jeden zatím nedostal na můj to-watch list, což se tímto úspěšně změnilo. :))
    Já momentálně dokoukávám Hannibala, od něhož jsem si poslední dobou dávala trochu pauzu, a musím říct, že se jedná o vynikající počin s pořádnou dávkou nepředvídatelnosti a šílenosti.
    Druhý seriál, který sleduji, se jmenuje The Bold Type a upřímně bych nikdy neřekla, s jakým potěšením budu sledovat osudy tří kamarádek, pracujících v redakci časopisu pro moderní ženy. Je to vážně skvělá oddechovka.
    Mezi můj nejlepší objev letošního léta však patří The Gay and Wondrous Life of Caleb Gallo. Jedná se o pětidílný sitcom volně dostupný na YouTube, v němž se ale za rekordně malý počet epizod nashromáždilo tolik vynikajících hlášek a neuvěřitelných situací, že jsem se na to musela podívat dokonce dvakrát.

    OdpovědětVymazat
  12. Legend of the Seeker bol úžasný seriál, videla som všetky časti. Na môj vkus to ešte mohlo trochu pokračovať, ale tak nevadí námet to bol skvelý, vydarený film. Zaujal ma seriál o mušketieroch, keďže ide jeseň tak sa naň idem pozrieť, aspoň zabijem čas. Mne sa ešte páčil seriál Revenge a do istého času aj Once Upon a time, no ten sa mi už zdá príliš prešpekulovaný a zbytočne dlhý.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
  13. Sice léto už není, ale aspoň mám inspiraci na seriály, na které se musím podívat, protože neznám ani jeden. :D
    Čím asi začnu? Dead like me vypadá zajímavě...

    OdpovědětVymazat
  14. Mušketierov zbožňujem. Videla som ich v origináli, so slovenským aj českým dabingom (aj keď tieto dve verzie trochu rezali uši :D) a stále je to jeden z mojich najobľúbenejších seriálov. Seriály z historického prostredia mám asi najradšej. Being Human som nevidela, ale Aidana som si v Poldarkovi strašne obľúbila, takže na tento seriál určite mrknem :-) a

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.