5 seriálů (nejen) na letní večery #2

Protože první velká pětka seriálů na dlouhé letní noci a večery, kterou jsem sepsala loni o prázdninách, sklidila nečekaně velký úspěch, nestálo mě příliš sebepřesvědčování, abych se rozhodla po čase vydat i volume 2.


Protentokrát se mi do hledáčku dostaly poněkud známější kousky, přesto si nemyslím, že se jedná o takové šlágry, jako je například Hra o trůny nebo Simpsonovi, a tak bych řekla, že jsem tímhle malým výběrem namíchala celkem zajímavý koktejl inspirace. Takže směle do toho!


5. A Ž  T A M  N E Z B Y L  Ž Á D N Ý
AND THEN THERE WERE NONE

Zdroje: 1, 2, 3
Mysteriózní / Krimi / Drama
Velká Británie, 2015
3x60 min
Deset cizích a naprosto rozdílných lidí. Deset porcelánových figurek. Deset hříchů, jež tiše vyčkávají na vykonání spravedlnosti. Jedna dětská říkanka, jeden ostrov a jeden soudce - jenže kdo z nich to je?

Hlavním předpokladem k tomu, abyste si seriál nebo spíše mini sérii od BBC užili, je nesrovnávat ho s knižní předlohou od Agathy Christie. Seriál se sice drží původního námětu, ale v mnoha ohledech se od originálních Deseti malých černoušků odklání a to často dost zásadně. Přesto pokud máte v plánu knihu číst, radím vám udělat to ještě před sledováním seriálu.
Co se však samotného příběhu týče, výhrady k němu mohu mít pouze v tomto zmiňovaném směru. Tvůrci divákům po vzoru Agathy Christie naservírovali jednu z největších detektivních záhad moderního světa a provedli to brilantním způsobem. Efekty, hudba, záběry, všechno naprosto senzační. Když říkám, že nebudete dýchat až do samotného konce, myslím to naprosto bez nadsázky.
Kromě Agathy Christie mě však lákalo také herecké obsazení, především Aidan Turner, který shodou okolností ztvárnil moji nejoblíbenější postavu z knihy a chopil se toho úkolu se ctí a grácií. Dále ale zazní i jména jako Douglas Booth, Charles Dance, Maeve Dermody, Burn Gorman, Anna Maxwell Martin, Sam Neill nebo Miranda Richardson.
Nejnovější adaptace Deseti malých černoušků je jiná - ale přesto mimořádně povedená a já ji mohu jen vřele doporučit.

4. W E S T W O R L D

Zdroje: 1, 2, 3
Sci-fi / Western / Thriller / Drama
USA, 2016 - ? (2019)
30x cca 55 min
Představte si místo, kde můžete dát průchod i těm nejdivočejším touhám, aniž by vás za to kdokoliv soudil. Můžete pít, smilnit a dokonce i zabíjet - protože ustřelit hlavu robotovi přece není trestné. Vítejte ve Westworldu - v zábavním parku, kde se minulost prolíná s budoucností a kde se splní všechna vaše tajná přání!

Seriálová adaptace čerpá inspiraci od stejnojmenného filmu z roku 1973 z dílny Michaela Crichtona. Na novou verzi však snadno nalákají jména, jako je J. J. Abrams nebo dokonce Anthony Hopkins. Originální je bezesporu i kombinace žánrů science fiction a western, stejně pak i její samotné provedení.
Kromě drsné atmosféry divokého západu a přesně mířících koltů z příběhu sálá i jisté dystopické varování a další důkaz toho, kam až by to mohlo lidstvo se svou zvrhlostí dopracovat - a hlavně na tom vydělat. Jenomže podobně jako valná většina scénářů o technologickém pokroku budoucnosti i v tomto případě to zkrátka musí dopadnout špatně. Nebo je to přesně naopak?
Přehlídka postav ať už lidských nebo se za lidi jenom vydávajících je poměrně pestrá a život jim vdechla jména jako zmiňovaný Anthony Hopkins, Jeffrey Wright, Sidse Babett Knudsen, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton nebo Ed Harris. A ti rozhodně vědí, jak se v tomhle rybníčku pohybovat.
Westworld není pro ořezávátka - ale o to více si ho užijete.

3. A M E R I C A N  H O R R O R  S T O R Y

Zdroje: 1, 2, 3
Horor / Drama / Thriller
USA, 2011 - 2018
104x45 min

Sejde se vrah, démon a jeptiška... Ne, tohle není začátek vtipu, ale American Horror Stories. Vraždící domy, pomstichtivá stvoření z temnot, čarodějnice a prastará prokletí, stvůry a karikatury z těch nejděsivějších představ nebo jen lidé s pohnutou myslí schopní spáchat nepředstavitelná zvěrstva. Jen těžko říct, z koho z nich byste měli mít větší strach. Vítejte na místě, kde se vaše nejhorší noční můry stávají realitou!

Pokud hledáte něco na delší lokte, jsou American Horror Stories přesně pro vás - mají totiž už osm sérií a stále vycházejí další a další - a to už něco svědčí o jejich úspěchu. Před pár lety tento seriál doslova zaplavil svět a nenašel by se snad nikdo, koho by ta zpráva minula. Dnes už největší boom utichl, což ovšem rozhodně neznamená, že není o co stát.
Přestože žánr je znatelně omezený, tématika jednotlivých sérií naopak poměrně pestrá, takže když vám nesedne jeden příběh, můžete zkusit další, případně si je pouštět napřeskáčku. Jistí si můžete být jedním: slůvko "horror" v názvu stojí na svém místě oprávněně a nikdy si nemůžete být jistí... ničím!
Zajímavé je i herecké obsazení, které zůstává ve většině sérií více méně zachované, ačkoliv herci dostali na starost jiné postavy. Mnohé z nich účinkování v American Horror Story značně proslavilo jako kupříkladu Sarah Paulson, Evana Peterse nebo Lily Rabe, zatímco jiní do seriálu už jako hvězdy přišli a ten tak jedině podtrhl jejich lesk, o čemž by mohla vyprávět Jessica Lange nebo Zac Efron.
American Horror Story je výtvor pro otužilé, ale pokud jste se v tomhle žánru našli, určitě nebudete litovat, dáte-li seriálu šanci.



2.  B L A C K  S A I L S

Zdroje: 1, 2, 3
Dobrodružný / Drama
USA, 2014 - 2017
38x50 min
Vrcholí zlatý věk pirátství. Hladiny oceánů se ve stínu černých vlajek se zkříženými hnáty zbarvily doruda. Světové mocnosti a zákony všech zemí piráty oficiálně prohlašují za hostis humani generis, nepřátele lidstva. A drancíři moří, ti na to reagují pohotově - vyhlašují válku celému světu!

Black Sails diváka uvádí přímo do středu událostí, jež o celých dvacet let předchází slavnému románu Ostrov pokladů od Roberta Louise Stevensona. A co jiného by mohlo být hlavní zápletkou příběhu o pirátech, než loď napěchovaná horami zlata? Jedním z lákadel je kromě drsného pirátského života plného pokladů, vína a neřestí zřejmě také výkonný producent, jímž nemůže být nikdo menší než sám Michael Bay - ano, přesně ten Michael Bay, který režíroval například Transformers. 
Děj samotný slibuje velkou porci akce v podobě bitek, přepadení, plaveb či prachsprostého hýření, stejně jako množství nečekaných zvratů s přiměřenou příměsí záhadna i odlehčených vtipných momentů, díky čemuž divák vydrží napnutý. Nutno ovšem počítat s tím, že seriál se s ničím příliš nemazlí a nebere si žádné ohledy v servírování násilností a podobných záležitostí. Drsnou atmosféru podtrhává také vydařená hudba.
Další zajímavostí je, že se v seriálu objevují čistě fiktivní charaktery, jako je slavný kapitán Flint nebo Jack Silver, na druhou stranu se mezi hlavními hrdiny minou i skutečné historické osobnosti počínaje Charlesem Vanem, Jackem Rackhamem nebo pirátkou Anne Bonny. Hereckým výkonům, o něž se v hlavních rolích postarali Toby Stephens, Luke Arnold, Clara Paget, Mark Ryan, Hakeem Kae-Kazim, Jessica Parker Kennedy, Patrick Lyster nebo Hannah New, patří bezesporu palec nahoru.
Sečteno podtrženo, Black Sails je ideální letní volbou, ať už se chystáte k moři nebo ne - jen počítejte s tím, že pirátský život není vhodný pro slabší povahy a citlivé duše.



1. P Ř Í B Ě H  S L U Ž E B N I C E
THE HANDMAID'S TALE

Zdroje: 1, 2, 3
Drama / Sci-fi / Dystopie
USA, 2017 - ? (2019)
23x50-60min
Gileád, totalitní republika na území bývalých Spojených států, se kromě ekologických katastrof snaží zvráceným fundamentalistickým režimem řešit rozrůstající se problém lidské neplodnosti. Offred je jako jedna z mála žen, které jsou ještě schopné rodit děti, přidělena do rodiny Velitele s úkolem odnosit a  následně odevzdat dítě úplně cizím lidem. Aby toho nebylo málo, Gileád je zamořen špehy a za každou výtržnost se platí krví. Offred má jasno v jediném: za každou cenu musí přežít a najít svoji dceru.

Příběh služebnice, mnoha cenami ověnčená seriálová adaptace stejnojmenného románu Margaret Atwood, která za něj dokonce získala Nobelovu cenu, se letos dočkala už druhé série v řadě a příští rok se můžeme těšit na další pokračování. V seriálovém světě se jedná o poměrnou novinku, která si ovšem okamžitě získala a podmanila tisíce diváků. 
Pochmurná atmosféra a děsivá realističnost celého příběhu vás totiž chytí a až do konce nepustí. Jednomu běhá mráz po zádech, když si uvědomí, čeho všeho jsou lidé schopni. Samotný děj povětšinou není nijak zvlášť akční, ale postupné odhalování zásad a intrik probíhajících na pozadí tohoto děsupůného systému i bezpočet šokujících zvratů udrží diváka neustále napnutého. A aby toho nebylo málo, efekty a kamera jsou zkrátka perfektní, navíc doplněné o hudbu, která vzniklou atmosféru ještě více zdůrazňuje.
Ani herecká jména nejsou úplně neznámá, ať už se jedná o Yvonne Strahovski, Alexis Bledel nebo Josepha Fiennese. V hlavní roli pak září herečka Elisabeth Moss, která je naprosto senzační a za svůj výkon sklidila už nejedno ocenění.
Příběh služebnice je tvrdá lekce, kterou sotjí za to podstoupit. Jakmile tomuhle seriálu jednou propadnete, už jednoduše není cesty zpátky.



A jaké seriály byste mi doporučili vy?

7 komentářů:

  1. Zajímavé tipy :) Koukám na Příběh služebnice a je hrozně návykový :) Myslela jsem si, že to vůbec nebude seriál pro mě a vida, hrozně mě chytl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nemůžu nesouhlasit, já jsem tomu taky úplně propadla, i když jsem to ze začátku spíš odsuzovala k nezdaru :)

      Vymazat
  2. Já momentálně sleduji Stranger Things,takže to vřele doporučuji. Zprvu je to takový zvláštní seriál, ale zamilovala jsem si ho. Dokonce na něj koukám v němčině. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem si nedávno taky připisovala na seznam. Jé, ale to je super nápad, já už dlouho přemýšlím nad tím, na co bych koukla v němčině, aby to stálo za to! :)

      Vymazat
  3. I know only THE HANDMAID'S TALE and I have to admit that the new season has let me down a bit :( Regards:*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I can't deny the first season was a bit better. But it's still one of my favorites :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.