Fullmetal Alchemist | Není možné cokoli získat, aniž byste něco obětovali

Zdroj
Žánr: Akční/Dobrodružný/ Drama/Fantasy
Vydání: Japonsko, 2003
Počet dílů: 51
Anotace: Není možné cokoli získat, aniž byste něco obětovali. Abyste něco získali, musíte dát věc stejné hodnoty. To je princip rovného obchodu v alchymii… Příběh o bratrech Elricových, Edwardu a Alphonsovi, kterým právě zemřel jediný rodič - matka. Alchymie je mocná věda a Ed s Alem se rozhodnou s její pomocí maminku oživit. Lidská transmutace je však v alchymii největší tabu. A bratry stojí porušení tohoto tabu vysokou cenu. Al ztrácí tělo a jeho duše je přichycena ke starému brnění, Ed zase ruku a nohu, které nahrazují kovové protézy. A maminka stále neožívá. Bratři se zapřisáhnou, že získají svá těla zpět. Věří, že jim k tomu pomůže legendární kámen mudrců. Ale kde ho hledat? A protože nejlepší informace má vojsko, je Ed nucen vstoupit do nenáviděné armády. Ještě bude možná třeba překročit mnohá další tabu, alchymistická i morální. A co víc - bratři nejsou jediní, kdo po kameni mudrců touží. (zdroj: shirai.cz)

Fullmetal Alchemist, nadčasová klasika, která si diváka získá od prvního dílu až do konce. Příběh plný emocí, zápletek a napětí. Jak jsem ho tedy zhodnotila já? Pokračujte ve čtení a dozvíte se!


Děj
Příběh Ocelového alchymisty začíná pomalu a nenápadně, přestože se nebojí chodit okolo horké kaše. Prvních pár dílů je sice smutných, ale svým ztvárněním neškodných a jedná se o něco, o čem divák vzhledem k anotaci už dávno věděl. Jenže jakmile si člověk pustí první díl, něco ho ponouká zapnout i druhý a třetí a najednou se z toho strhne hotová kalamita. Bez denní dávky dílů jsem posledních pár týdnů nemohla vůbec žít.
Zdroj
Nenarazila jsme na jediné slabé místo, v němž bych se nudila. Snad každý díl objasňuje nějakou další zápletku nebo poodhalení, pokaždé se objevilo něco nového, co děj pomáhalo rozvíjet. Ten byl plný akce, napětí a opravdu veliké spousty promyšlených zápletek. Smekám klobouk před tvůrci, že dokázali stvořit něco tak geniálního a propracovaného. Snad každé, i zpočátku zcela nenápadné slovo, mělo v příběhu nějakou roli a to častokrát mnohem větší, než se zprvu zdálo. Ovšem i vzhledem ke své závažnosti a obrovské hloubce je opepřen značnou dávku humoru. Ačkoliv by se dalo říci, že se místy jedná o drobet nesolidní humor, často jsem se doslova řezala smíchy.
Zdroj
Vyvrcholení bylo taktéž naprosto parádní. Jeden by vůbec neřekl, kam až se věci mohou vyvinout. Nejvíce šokující pro mě asi bylo zjištění toho, co se nachází za bránou. Nějak mě vůbec nenapadlo přemýšlet hlouběji o prostředí, v němž se při sledování nacházíme. Zkrátka smyšlený svět. Byl by nejspíš hodně velký spoiler, pokud bych to zde zmínila, každopádně mi ale věřte, že je to naprosto famózní. Docela by mě zajímalo, jestli třeba něco podobného není skutečné, jen my o tom ještě nevíme.
Celých jednapadesát dílů jsem lačně hltala další a další. Dějství si mě úplně celou získalo. Nejvíc paradoxní mi ale přišel konec. Přiznám se, že tohle se mi snad ještě nikdy nestalo. Ano, u Tokyo Ghoul jsem brečela. Ano, u Titanicu jsem brečela. Ale ten pocit, který doprovázel můj pláč u závěrečného dílu, jsem snad ještě nikdy nezažila. Kdybych nevěděla, že mě ještě čeká Dobyvatel Shambally, tak bych někoho za tenhle rozevřený konec nejspíš prohodila oknem - byl to famózní konec - když já zkrátka nerada pláču.

| Jeden je všechno a všechno je jeden. |

+ The Conqueror of Shamballa
Zdroj
Dobyvatel Shambally je film z roku 2005, navazující na původní seriál. Děj začíná dva roky po událostech FMA a jak už bylo řečeno, přesně na něj navazuje. Proto je nutné před ním vidět seriál, jinak divák nemá sebemenší šanci spojit si dohromady souvislosti a dějství řádně pochopit.
Myslím si, že se jednalo o takové solidní zakončení, ale abych pravdu řekla, už to nebylo tak nějak ono. Propojení dvou světů bylo jasné, ale styl, jakým se film ubíral, mi připadal jakoby z jiného soudku, než ze kterého jsme čerpali v základním Ocelovém alchymistovi. Spojování reálných událostí po první světové válce se světem alchymie... každopádně zvláštní. Místy jsem ale byla trochu na vážkách, co se brány týkalo. Buďto mi pár věcí unikalo, nebo byly drobet nelogické. Co mi ale vadilo opravdu hodně, byl fakt že... Edův plášť měl na sobě místo Eda Al! 
Byl to ale každopádně pěkný comeback, postavy byly skvělé a děj se pěkně dovyvinul. Tvůrcům se nás konečně zželelo, a tak byl závěr konečně jednou v uvozovkách šťastný. Sice se dal předpovídat, ale nechceme přeci končit paradoxem, jako tomu bylo u seriálu - proto se mi to líbilo.

Postavy
Ani u postav nebudu chválou nikterak šetřit. Všechny byly skutečně hluboce promyšlené se zajímavými kořeny a charakterem.
Zdroj
První z hlavních postav, Edward Elric, mi místy neskutečně připomínal mě a možná proto jsem si ho tak zamilovala. Cholerická povaha a neustálé narážky na jeho malý vzrůst. I přesto ale přemýšlivý, chytrý a jednoduše řečeno, člověk si ho velmi rychle oblíbí. Je to opravdu HODNĚ dobrá postava. O Alphonsovi Elricovi, druhého z bratrů, jsem občas nesouhlasila s jeho chováním, bylo tam znát, že je mladší. I tak ale sympatický a milý, dobře promyšlený. To samé si myslím i u Roye Mustanga, má další oblíbená postava. Je trochu tvrdší oříšek, člověk mu musí přijít na kloub. Abych ale všude neopakovala ta stejná přízviska, ať už se tedy jedná o kladné postavy, jako byla Winry, Izumi, Hughes, Riza nebo i u záporáků, kteří kolikrát nečekaně měnili strany, jako kupříkladu má oblíbená Lust, Scar, Envy, Danta nebo třeba Wrath, všechno to byly skvěle vymyšlené postavy.

| Za pravdou se skrývá skutečná pravda. |

Celkové zhodnocení
Abych to tedy konečně nějak shrnula: od Fullmetal Alchemist jsem čekala hodně, ale bylo toho ještě mnohem víc. Děj si vás získá od samého začátku a už vás nepustí. Je plný napětí, originálních zápletek a zvratů, zároveň ale i humoru. To všechno nese s sebou obrovskou hloubku. Grafické ztvárnění je moc pěkné, drobet starší než to, které je v dnešním anime světě takovou tou klasikou, ale upřímně se mi to líbí víc. Český dabing stojí za houby, ale ten japonský je úžasný - úplně jinak to vyzní. Hudba je nádherná, perfektně podbarvující atmosféru. Openingy jsou obstojné, mě osobně se nejspíš líbil asi ten druhý a poslední.

Zdroj

FMA vám tedy mohu jedině doporučit. Je to prozatím to nejlepší anime, které jsem kdy viděla. Doslova a do písmene jsem se do něj zamilovala. Věřte mi, že se opravdu vyplatí do něj investovat čas - nebudete litovat!



99%

5 komentářů:

  1. Super recenze :) Fullmetal Alchemist jsem neviděla, zato jsem viděla asi polovinu FMA: Brotherhood. Musím to někdy dodívat, ale bohužel jsem skončila u 29. dílu, díky mojí špatné angličtině a vadnému mobilu :D (v podstatě šlo o to, že se mi v mobilu přeházelo pořadí dílu, já jsem jich asi 5 viděla v jiném pořadí než jsem měla a totálně jsem se v ději ztratila :D)
    Jestli se někdy podívám na normální FMA nevím, přecejen, Brotherhood je podle mangy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc :)
      Já jsme si ze začátku, co jsem sledovala FMA, myslela, že Brotherhood je druhá řada, až asi v polovině anime mi to došlo. Mám v plánu se na něj určitě podívat, podle všeho se obyč FMA od mangy odklonilo opravdu dost, takže jsme zvědavá, Teď to nechávám trochu odležet, až dokoukám Guilty Crown, vrhnu se na to :)

      Vymazat
  2. Já mám anime moc ráda kdykoliv a kdekoliv. Mají velké, půvabné kouzlo. Mně se také víc líbí starší provenience grafického zpracování. Tu recenzi jsi vypracovala brilantně. 51 dílů, to je už čtenářská nadílka. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Ten název je 100% pravdivý a máš moooc hezký nový design :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tohle anime se chystám už hodně dlouho. Viděla jsem pouze FMA Brotherhood a lepší anime jsem snad nikdy neviděla:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.