Lásky čas aneb co možná nevíte

Jak jistě mnohým z vás neuniklo, píše se dvojmístné datum v měsíci únoru, které naznačuje, že se blíží Valentýn. Úvodem by nejspíš nebylo tak úplně od věci zmínit fakt, že já osobně nemám na tento svátek nikterak kladný názor. Účel tohoto článku ale není vnutit vám svůj postoj či názor, to rozhodně ne. Ráda bych zmínila pár základních a vcelku i zajímavých faktů a údajů týkající se této události, navíc vzhledem k tomu, jak se z ní dnes stala především komerční záležitost, lidé už možná pozapomněli, na čem je vlastně původně založena. Dále vás obeznámím s několika jednoduchými body, které vám pomohou srovnat si věci okolo této události srovnat v hlavě, nebo na ní případně nahlédnout z trochu jiného úhlu, než jak tomu bylo doposud a pak pár možná bláznivých nebo překvapivých zajímavostí.


Kde se vzal, tu se vzal
Svátek svatého Valentýna, jak jistě všichni víte, se slaví každoročně 14. února, původně tomu tak ale bylo jen v anglosaských zemích a to až od 20. století, do Evropy se pak svátek rozšířil z velké míry právě kvůli již zmiňované výnosné komerční stránce. Podle nejznámější legendy Den svatého Valentýna vznikl díky knězi stejného jména. Tehdy vládce Říma Claudius II. zakazoval sňatky svých vojáků - a to z poměrně praktických důvodů, bál se totiž, že vojáci budou chtít posléze zůstat doma s rodinami, místo toho aby narukovali do armády - a právě kněz Valentýn je údajně potají oddával. Nevěděli bychom ale o něm, kdyby nebyl přistižen a právě 14. února jako mučedník popraven. 

Srdce sem, srdce tam
Když jdete po městě a do cesty se vám postaví most, prohlédněte si pořádně jeho zábradlí. Jistě se vám už někdy stalo, že jste narazili na připnuté zámečky se jmény zamilovaných. Postupem času se z tohoto zvyku stala jedna z Valentýnských tradic, podobně jako posílání přáníček Valentýnek a tak podobně, zajímavé ale je, že visací zámky původně s tímto svátkem neměly vůbec nic společného.

Půl století staré přání a dvoudenní polibek
Zdroj obrázku
Zajímavostí je, že rozšíření svátku jak ho známe v dnešní podobě nemá ani tak na svědomí samotný kněz, jako jakýsi americký podnikatel Walter Scott, který svou firmu na vánoční přáníčka obohatil i o ta valentýnská a tehdy se prý odstartovala nová éra tohoto svátku. Že se ale přáníčka posílala už mnohem dříve nasvědčuje i fakt, že nejstarší zachovaná Valentýnka je z 14. února 1477 od jakési Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi a nyní je uchována v Britské knihovně. 
A pokud patříte mezi lidi, kteří stále ještě tak úplně nepochopili kouzlo polibků, jistě vás na chvíli uzemní skutečnost, že nejdelší polibek na světě trval neuvěřitelných 46 hodin 24 minut a 9 sekund a pocházel z "dílny" jednoho thajského páru. Pokud nevěříte, nakoukněte do Guinessovy knihy rekordů.

Tam letí štěstí!
Jak tomu pak bývá u velké spousty svátků, i tento má pár svých pověr. Mě zaujal tento malý výčet, který tvrdí, že podle toho, jaký druh ptactva dívka zahlédne na obloze, takového muže jí bude dopřáno - i když ne že bych tomu věřila a vzhledem k bodu s farářem také odhaduji, že zmiňovaná rčení jsou už značně zastaralá. 

× sýkorka – Tvá láska připluje po moři, čekej námořníka 
× stehlík – strávíš život plný bohatství v náručí boháče 
× holubice – čeká tě láska po boku dobrého partnera 
× modřinka – tento ptáček Ti dopřeje velmi šťastného člověka 
× kos – pokud uvidíš kosa, budeš sdílet život s farářem

(Lidé v té době asi hodně věřili ve šťastný život, a tak taková vrána nebo krkavec, co by s sebou mohli přinést kupříkladu rozvod, je příliš nezajímali.)

Zdroj fotografie

Proč si s Valentýnem nelámat hlavu?:
  1. My v Čechách máme své vlastní kouzelné a zamilované datum - 1. květen, lásky čas. Nemáme zapotřebí přebírat zvyky někoho jiného.
  2. Když se dva lidé mají rádi, měl by dle mého názoru jeden druhého milovat stejně po celý rok a nejen jeden den v roce.
  3. A nakonec - pokud jste nezadaní, je naprosto zbytečné v tento den věšet hlavu kvůli tomu, že nemáte s kým slavit. Existuje přeci mnoho výhod, které ve společném životě nejsou možné: rozhodujete jenom sami za sebe; můžete vrhat pohledy po pohledných kolemjdoucích, aniž bys vám to někdo vyčítal a tak dále. 
  4. Nehledě na to, jak je otravné v tento den číst na internetu všechny ty depresivní fotky a žvásty třináctiletých holek - zatraceně, život vám neuteče, vždyť jste ještě děti!

Takže pokud nemáte na Valentýn stejný názor jako já - tedy především bod číslo 2 v předešlém odstavci - zapamatujte si alespoň to, že dostat jednou za rok čokoládu za dvacet korun ze supermarketu není v životě ani zdaleka to nejdůležitější.

A jak jste na tom Vy? 
Slavíte cizí svátky nebo se vás to vůbec netýká?

8 komentářů:

  1. Já jsem Valentýna nikdy neslavila, protože jsem hlavně neměla s kým. A jak jsi psala, pokud se dva mají rádi, tak proč to projevovat nejvíc na Valentýna? Naprosto souhlasím s tím, že láska se vyjadřuje po dobu vztahu / zamilovanosti ne jen 14. února. Cizí svátky jsem nikdy extra neslavila

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně jsi popsala tu historickou skutečnost, kdo to byl kněz Valentýn.
    Při vší úctě k němu, tento zvyk ignoruji, protože je to cizí, násilně importovaná kultura, která nemá českou tradici. Máme přece své hezké svátky, tak proč se stále někomu podbízet. Lásku a pozornost můžeme projevovat po celý rok. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Valentín mi príde ako zbytočný sviatok. A vôbec nejde o to, či ho mám s kým oslavovať alebo nemám. Okrem toho, že neznášam romantické gestá, Valentín je aj napriek svojej histórii (ktorú si krásne vysvetlila) hlavne marketingový ťah. A úplne súhlasím s bodom č. 2.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Což o to, já jsem někdy romantička až je to k pláči, ale k tomuhle svátku mám zkrátka takový názor, jaký mám.

      Vymazat
  4. Tú poslednú vetu si vystihla perfektne. Určite zaujímavý článok, aspoň to stavia tento sviatok na celkom inú úroveň.
    Ja mám pocit, že každý jeden rok je Valentín o tom istom:
    Zamilované páry ho oslavujú,
    potom sú tu ľudia, ktorým lezie na nervy a nadávajú na to, že sú sami
    a nakoniec tí, ktorým je to úplne jedno.
    Niektoré tie smutné meme ohľadom valentína na facebooku ma vytrhávajú z mojej apatie, no ale čo už.
    A nesmiem zabudnúť na tú pieseň od LP, ktorá so sebou nesie úplne iný význam, ale mám z nej zimomriavky

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem se ze začátku bránila cizím svátkům, ale tedˇ je beru s humorem a jako dobrou změnu od našich zajetých českých :) já jsem dneska viděla asi Sýkorku, tak možná potkám námořníka :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mě každoročně zasype na Valentýna rodina čokoládkama, lentilkama, oplatkama a dalšíma sladkýma věcma, kvůli tomu "abych nebyla smutná, když kamarádky dostanou něco od svých přítelů a já nikoho nemám" lol :D I když pokaždé říkám, že nic nechci, stejně to příjde... takže ostatním taky dávám hory sladkostí a pak všichni ležíme a brečíme jak nás bolí břicho. :D Well, to jméno by se mělo změnit z Valentýn na Přejeztýn :D
    TUORE BLOG

    OdpovědětVymazat
  7. S přítelem jsme se rozhodli, že Valentýn decentně oslavíme. Nejsme spolu zatím zase tak dlouho a tento Valentýn byl naším prvním společným svátkem zamilovaných. I když je americký :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.