7 důvodů, proč (ne)vidět: Robin Hood (2018)

Doufám, že tahle forma článků bude v lecčem atraktivnější než klasické recenze a také o něco méně usedlá. Spousta lidí zapomíná, že jsme pořád ještě blogeři - více či méně amatérští a naše tvorba by měla mít k lidem blízko, měla by být uvolněná a odproštěná od pravidel a osnov, kterých se musí držet profíci. Netvrdím, že spousta z nás nepíše profesionální recenze a ani já se od jejich zajeté formy nebudu nijak distancovat, ale pevně věřím, že tenhle způsob by pro leckoho mohl být stravitelnější a přitom předat podobné informace, jen trošku jinak.
Název rubriky je zavádějící a to zcela záměrně. Nechci se totiž zaobírat jen filmy, případně seriály, které mi vzaly dech v dobrém slova smyslu. To bych totiž dost pravděpodobně brzy neměla o čem psát. Mám v plánu věnovat svoji pozornost jak těm nadmíru dobrým, tak těm, které se naopak zas tak moc nevyvedly.

Chtěla jsem tuhle sérii zahájit optimisticky (dokonce jsem měla i rozepsaný článek na jednu opravdu velkou seriálovou bombu), jenže pak jsem se rozhodla, že se podívám na zoubek nejnovější verzi Robina Hooda. A to jsem (možná) neměla dělat. Absurdita tohoto snímku mě totiž přivádí k naprostému šílenství. Vypravěč sice diváky hned v prvních minutách upozorňuje na to, aby zapomněli na všechno, co o Robinu Hoodovi ví, protože tenhle příběh je jiný, ale... Inu, věřte nevěřte, já jsem to v některých chvílích samou hrůzou skutečně pozapomněla. Pojďme se tedy podívat na sedm (pro mě) hlavních důvodů, proč tomu tak je.

zdroj: https://www.moviezone.cz/

Akční / Dobrodružný
USA, 2018
117 min
Bohatým bral a chudým dával. Kdo by neznal příběh Robina z Locksley, který se spolu se svým maurským přítelem vrací z křížových výprav, jen aby našel život, který doma zanechal, v troskách? Zkorumpovaná anglická vláda v čele s šerifem z Nottinghamu, krásná lady Marian a zbojníci skrývající se v lesích. Je potřeba ještě něco dodávat?

1. NECHUTNĚ MODERNÍ
Během několika prvních minut pochopíte, že v tomhle světě něco nehraje. Tvůrci se snažili příběh přiblížit moderní generaci, ale uchopili to za úplně špatný konec. Nespočítám na prstech, kolik věcí, co se ve filmu objevuje, bylo vynalezeno až o desítky - ne-li stovky - let později.
A to už vůbec nemluvím o oblečení, které mě průběžně rozesmívalo a rozplakávalo po celé dvě hodiny. To si opravdu myslíte, že tenkrát nosili saka a prošívané péřové bundičky? Jako lady Mariana by se navíc v té době stydily oblékat snad i nevěstky a Šerif z Nottinghamu pro změnu vypadá, jako kdyby právě vystoupil ze stíhačky Tie. Všechno je to zkrátka nechutně přetechnizované a vůbec nespadá do rámce, v němž se má příběh odehrávat. Takže moderní pojetí? Možná tak pěst na oko.
Dnešní děti, které jsou na tom se všeobecným přehledem už tak dost bledě, si po zhlédnutí tohohle nímku budou myslet, že ve středověku měli snad i kalašnikov. Můžeme jim to ale pak mít za zlé?

2. PŘEPIXELOVÁNO
Díky technickému pokroku mají filmová studia v rukou přímo nepředstavitelné možnosti a nástroje, jimiž je možné dosáhnout prakticky čehokoliv. Ale... a tím nenápadným "ale" to teprve začíná.
Od efektivní scény je totiž příliš snadné skloznout k něčemu, co až podezřele připomíná videohru - a věřte tomu, že divácké oko to snadno rozpozná a jak už je tento smyslový orgán od matičky přírody vymakaný, zařídí, aby mozek tomu, co vidí, jednoduše nevěřil. Navíc ve videohrách, jak je známo, je možné snad úplně všechno. Robin Hood nikdy nemine, i když se to má teprve naučit! Kromě lukostřelby ovládá i parkour a nejspíš i několik bojových umění zároveň!
Nepochybuji, že prťata to bude bavit, protože nedají dopustit na akci a je jim už úplně jedno, jestli celá ta bitka, případně i válka, má nějaký smysl.

https://www.moviezone.cz/

3. NEVÝRAZNÝ ROBIN HOOD
Nevýrazný není to pravé slovo. Spíše pochybný. Pochybný z hlediska morálních hodnot, názorů i vystupování. Tvůrci vsadili na to, že si diváky získá v akčních scénách, které jsem zkritizovala v předešlém bodě. Co se ale týče přirozené autority nebo slovních přestřelek, při každé sebemenší příležitosti ho setře Malý John v podání Jamieho Foxxe, a tak se Robin Hood, legenda, stává jen loutkou, za jejíž provázky tahá tu ten, tu zase támhle ten.
Taron Egerton sice zářil v Kingsmanech, na Robina Hooda ale postrádá jednu zásadní věc. Říká se tomu charisma.

4. NEJTUCTOVĚJŠÍ MARIANA V DĚJINÁCH
Jestli je na tom hlavní postava špatně, nevím, jak bych popsala Marianu v podání Eve Hewson. Ta je totiž... tragická. Její oddanost se pohybuje přibližně někde pod bodem mrazu, bez obtíží odkopne jednoho muže, jen aby mohla vzápětí poslat k šípku i jeho a bez výčitek svědomí se vrátit k tomu prvnímu. Tady někdo nepochopil základní charakterový rys lady Marian!
Opravdu mě nenapadá jediný moment, kdy by mi nelezla na nervy a nepila krev zároveň. Příliš se mi do zmiňované role nehodí ani z hlediska vizuálního, zkrátka na to nemá lidově řečeno "ten správnej ksicht". Anebo jsem možná jako divák jen moc náročná...

https://i.kinja-img.com/

5. CHUDÝM BRAL A BOHATÝM... ?
Abych snímku z roku 2018 úplně nekřivdila, peníze a krádeže v něm hrají poměrně velkou roli. Průšvih je, že i zde je původní záměr převrácen přímo diametrálně.
Robin Hood se snaží proplatit si cestičku, kam jen může a peníze rozhazuje jen občas a jen proto, že mu to někdo řekl. Připomínalo mi to spíš Loupež po italsku v novém kabátku a v jiné době. 

6. UŽ ZASE TA REVOLUCE
Na revoluci nevidím nic špatného. Revoluce je fajn. To věděl i Robin Hood. Když jsem se však dívala na tohohle Robina Hooda, průběžně se mi stávalo, že jsem si nebyla jistá, jestli se mi neporouchal počítač a omylem nepřehrává scény z Hunger Games nebo třeba Divergence. Já bych ten rozdíl nepoznala, opravdu ne.
V konečné fázi tak celý film sklouzává ke klišé a diváci mají dojem, že právě sledují něco, co už viděli desetkrát předtím.

https://filmeonlinehd.biz/

7. KAM SE PODĚLA LEGENDA?
Na začátku je sice zmíněno, že tohle podání Robina Hooda je jiné, ale... Z původního příběhu zůstalo tak strašlivě málo a to, co je přece jen zachováno, je převráceno vzhůru nohama a překrouceno do takové míry, že by možná stála za zvážení změna názvu
Kde jsou zbojníci? Kde je ten příběh o lásce a loajalitě? Oddanosti? Proč tolik nelogičností? A co ta příšerná míra naivity? Pokud bych původní znění neznala, nejspíš bych měla v ději pěkný guláš.
Jediná věc, které se tvůrcům podařilo dosáhnout, je totiž to, že vyznění umírá. Hloubka, kterou legenda o Robinu Hoodovi má, byla zcela zasypána.


>> <<
SUMA SUMÁRUM:
Propadák na n-tou. A jestli nevěříte mně, naznačuje tomu i obrovská ztráta peněz.
Pusťte si radši Costnera, to je Hood, jak se patří!

10 komentářů:

  1. Ahoj! :)

    No...tak na Robina Hooda jsem se těšil, až si ho někdy pustím na počítači (dokud ještě nefunguje článek 13 :-D ). No a tedy, jsem v šoku, jak moc se Ti film nelíbil. Je ale pravda, že bych jako historik trošku trpěl, kdybych viděl ty zbraně, které by byly vyrobeny až o stovky let později. A jestli tam bylo náhodou něco (teď jestli jsem to nepochopil špatně), co připomínalo nápadně Kalašnikov, tak ten film asi fakt nechci vidět. Ten film měl zůstat takový, jako byl ten s Costnerem, ale líbil se mi i ten, v němž se mihnul v mini-roli David Beckham! Tuším, že ten snímek byl z roku 2009, ale jistý si úplně nejsem. Plete se mi to asi se Sherlockem Holmesem, který byl natočen stejným režisérem. Film je tedy sice akční, ale má i příjemné postavy... :)


    Každopádně se mi moc líbí Tvůj blog a dal jsem si k němu odběr, stejně jako sleduji Tvé stránky na FB :) Jsem zvědavý, jak se bude Tvá tvorba vyvíjet! :)


    Aleš z www.alesotava.cz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 100 lidí, 100 chutí.
      Já jsem se na tenhle film dívala cíleně s tím, že v něm budu pokud možno co nejvíc šťourat, takže pokud nejsi tak náročný divák jako já, třeba by se tvůj názor lišil. Četla jsem i recenze, které ho vychvalují :) A kalašnikov tam naštěstí nebyl, to bylo jen přirovnání, abych lépe vyjádřila to, co myslím - ale upřímně bych se v některých chvílích snad ani nedivila :D
      Z roku 2009 nevím, ale určitě existuje verze z roku 2010 - tu jsem ještě neviděla, ale mám to v plánu :)

      Díky moc za důvěru, budu se snažit - a třeba se příště dočkáme i nějaké pozitivněji laděné recenze :)

      Vymazat
    2. Jej, to zní jako skvělý tip na večerní film :D Občas trochu "cringe" přijde vhod, člověk se pak cítí líp, když se na to dívá s nadhledem :D

      Vymazat
    3. Tak tak - pokud se chceš pobavit trochu jiným způsobem :D

      Vymazat
  2. Film jsem neviděla, vlastně jsem ani nevěděla, že byl natočený, moc tohle nesleduji. A dobře dělám. Robina Hooda v různých filmových variacích mám ráda, ale nerada bych si ten dojem zkazila tímhle. Asi by tam na mě bylo opravdu moc akce, moc počítačových efektů, moc tuctových postav... Je to zvláštní, ale když jde o filmy, čím d.ál častěji si radši pouštím nějaké staré, ze sedmdesátek a osmdesátek, protože umí být stejně dobré, ne-li lepší, protože dialogy a obecně režisér odvádí dostatečně dobrou práci, a tak se nemusí nadužívat počítač. Proti kterému nic nemám, ale co je moc...

    OdpovědětVymazat
  3. Jo, jo, a ještě jednou jo!
    Skvělý článek, který úplně přesně vystihuje moje pocity z filmu. :D
    Přemodernizované, odporná herečka do hlavní role, Will Scaret v podání Jamieho Dornana, no raději bez komentáře, a šerif z Notthinghamu? Jako vážně neexistuje jiný herec než tenhle dick Sorrento z RPO? :D
    Já jsem Kingsmana neviděla, byla to pro mě premiéra s Taronem, a co jsem četla, fakt se nadřel na to, aby uměl střílet z luku či takhle skákat. :D Neberu mu to, ale prostě do téhle éry, což asi bylo 15. století fakt nesedí. A pokud vím, tak i ta církev měla v předchozích filmech a příbězích větší autoritu. Tady, tady vůbec nebyla vidět. :D
    Neznám Jamieho Foxxe - teda, viděla jsem Baby Driver - ale do tohoto filmu, s tím, co měl na obličeji, to asi utekl z jiné doby ne? :D
    Nedivím se, že původně ten film nešel do českých kin, byl to propadák předurčen k tomuhle cíli. Ani to, že na sobě herec Robina zamakal nepomohlo. :D
    Film s Costnerem také doporučuji, je to sice let, co jsem ho viděla, ale souhlasím, že je to nejlepší, co kdy Amerika s Robinem Hoodem nabídla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráda slyším, že v tom nejsem sama! :D
      Tak na hereckém obsazení se jednohlasně shodneme. Mně třeba Taron v Kingsmanech přišel naprosto senzační, jenže to je úplně jiným druh role. To jsem četla taky - tak třeba se mu ta lukostřelba ještě někdy hodí :D No samozřejmě, to mě teď samotnou štve, že jsem na tenhle bod v článku zapomněla, protože církev by to správně měla mít pod palcem mnohem víc a úplně jinak.
      Já ho znám jen podle jména. Ono pozor, Morgan Freeman ve filmu z roku 91 měl coby Maur na tváři stejné "obrazce", takže v tom bych historicky problém neviděla. Tady je ale průšvih, že v osobě Jamieho Foxxe se mísí více původních postav - tak jsem to tedy alespoň pochopila, ale já už jsem z toho upřímně totálně zmatená :D
      Neměl? To jsem ani nevěděla, ale taky se nedivím :D
      To rozhodně! Za mě jeden z nejlepších filmů vůbec :)

      Vymazat
  4. Skvělý článek, ten se povedl :) Náramně jsem se u toho pobavila :D Film mě zajímal už předtím a ani teď jsi mě neodradila, pořád ho chci vidět. Jen je mi jasné, že to bude spíše ze zvědavosti, jak moc je hrozný, než z natěšenosti. To oblečení mě dostalo, stejně tak jako jestli tam je vážně něco jako kalašnikov :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.