Death Note | Kdo bude další?

Zdroj obrázku
Žánr: Drama/Krimi/Mysteriózní/
Psychologický/Thriller
Vydání: Japonsko, rok 2006
Počet dílů: 37
Anotace: Nadprůměrný student Light Yagami nalezne černý sešit s nápisem Death Note - Zápisník smrti. V něm je na první stránce podivný návod, který vysvětluje, že stačí napsat jméno osoby a pomyslet na jeho tvář - a dotyčný zemře. Racionální Light nevěří, ale po pár experimentech zjistí, že zápisník opravdu funguje. Light si uvědomí, že by mohl být mnohem víc než dalším géniem, že by mohl být Bohem. Jako první si vezme na mušku zločince všeho druhu a začne je systematicky zabíjet, což vyvolá velkou pozornost. Policie všech států začínají hledat viníka. Na vystopování Lighta je nasazen tajemný L, supermozek, který vyniká nadprůměrnou inteligencí a dedukcí. Začíná souboj intelektů. Do hry se zapojuje i sarkastický majitel Zápisníku smrti, Ryuk, který doprovází Lighta a komentuje jeho pokusy o to stát se bohem spravedlnosti i smrti... (zdroj: csfd.cz)

Abych byla upřímná, nikdy jsem nemohla pochopit všechny ty lidi okolo, co vlastně na anime vidí. Sama jsem tehdy viděla jen pár prvních dílů Naruta, kterého jsem shledala jako nudnou hloupost (bez urážky) a tak jsem se domnívala, že u ostatních to bude podobně. Šeredně jsem se ovšem spletla. Na Death Note jsem narazila čistě náhodou, sama už ani nevím jak. Každopádně jsem tehdy něměla zrovna co na práci a rozhodla jsem se, že to zkusím. Jaké ale bylo moje překvapení, když jsem se na Zápisníku smrti stala naprosto závislá, to si snad nikdo nedokáže ani představit.

Děj
Osobně jsme typ člověka, který má rád zapeklité příběhy, když všechno zapadá v souvislostech do sebe společně se zamotanou psychikou. A tohle všechno, včetně drtivého bezpočtu otázek, jež vás nutí ustavičně pouštět další díly, toto anime obsahuje.
Po prvním dílu jsme si říkala něco ve smyslu, ano dobře, přesně tohle bylo v anotace a nebyla jsem překvapená. Jenže když si uvědomíte, že vám pak zbývá ještě šestatřicet dílů, začne vás hryzat zvědavost, co se tam asi stane. A věřte mi, že to, kam se děj vyvinul, jsem vůbec nečekala. Má to úžasnou myšlenku, kterou se podařilo dobře rozkouskovat, aby diváka zaujala. V každém díle se stane něco nového, něco nečekaného, přičemž se zbortí všechny vaše dlouho budované představy a předpoklady toho, co by se mohlo v další epizodě stát. Kolikrát jsem byla úplně zmatená a nerozuměla tomu, co se děje před mýma očima, ale nakonec, když se všechno vysvětlilo, jsem žasla nad tvůrcovou genialitou - jinak to snad ani říct nejde.
Zdroj obrázku
Další úžasnou věcí, ne-li zcela nejlepší, je fakt, že po celou dobu je člověk na vážkách, jelikož neví, na jakou stranu se má přidat. Hodně dlouhou dobu jsem fandila oběma, což se mezi sebou vzájemně vylučovalo a logicky jsem z toho byla celá bez sebe. Asi v polovině jsem se ale přidala na stranu psychopata - ano, fandila jsem Kirovi. Je těžké ho odsoudit, ale zároveň i neodsoudit. V očích kriminalistů je to vrah, takovýto přístup chápu. Jenže zároveň vím to, že jeho úmysly jsou vymýtit zločin a to mi přijde správné, i když trochu brutálním způsobem, ačkoliv v dnešní době asi nezbytným, abych řekla pravdu.
Když děj vystoupal do vrcholného bodu, už jsme se pomalu bála i dýchat. Umírali lidé, o kterých jsem si myslela, že jsou v bezpečí a naopak žili ti, jež jsme chtěla zabít. Kupříkladu jsme věděla, že L bude muset zemřít, ale když k tomu došlo, najednou mi to přišlo tak nefér, že tak to být prostě nemělo. Stejně jako Rem. Tehdy jsme se ztrácela v předávání zápisníku a na závěr se ukázalo, že jsem nebyla jediná. Když došlo na poslední díl, upřímně jsme se strašně bála a byla jsem nervózní. Teď se rozhodne, teď vyhraje jen jeden. Byla jsem ale naprosto v šoku, když jsem zjistila, kdo to bude. Je pravda, že skončit to mohlo jen takhle, aby se vše ukončilo a vyvrcholilo. Jenže mě to prostě přišlo nemožné. Tak moc jsme věřila, že Light vyhrál a tak strašně mi bylo líto, když jsme zjistila, že ne. Vlastně jsme měla slzy na krajíčku.

Stvořím nový svět. Já jsem spravedlnost. Já jsem Bůh.

Chyby
Samozřejmě, chybám se nevyvaruje žádné dílo. Zde jich sice byla pomálu, ale i tak se nějaké ukázali. Nechci prozrazovat příliš spoilerů, ale pro ty z vás, kteří anime viděli, nejspíš bude jasné co myslím tím, když zmíním pojem "osudový zlom". A od té doby, chtějte nebo ne, se celková atmosféra nějak změnila. Už to nebylo úplně ono. Jako dalším problémovým bodem mi připadaly některé události právě po tomto zlomu - přišly mi možná až přespříliš natahané, ale to se naštěstí později zmírnilo.

Postavy
Charaktery jsou dle mého poměrně rozverné a osobně si myslím, že každý si najde svého oblíbence a zároveň i někoho, koho nebude mít příliš v lásce. Jsou skvěle vymyšlení, jejich psychické stránky jsou u každého rozdílné a zajímavé.
Zdroj obrázku
U Lighta Yagamiho jsem ze začátku váhala, jestli ho mít ráda nebo ne, ale nakonec jsem se do tohoto geniálního psychopata doslova zamilovala. Jeho myšlenkové pochody jsou fascinující, věci, které vymýšlí mi připadají takřka nemožné, aby někdo vymyslet dokázal. Je znát zajímavý vývoj ze středoškoláka Lighta, obyčejného kluka, který zastává názor, že svět je zkažený, v zabijáka a někdejšího Boha Kiru. Jeho charakter jsem měla ráda, mrzí mě, jak to s ním dopadlo. Co je ale ještě více pozoruhodné je fakt, jak neuvěřitelně jsou si s L-em podobní a zároveň úplně jiní. L mi připadal také jako postava se zajímavou povahou, bohužel dopadl, tak jak dopadl. Co se jeho nástupců týče, ty jsme ráda neměla. Neara jsem dokonce chvílemi přímo nesnášela, hlavně pak na úplném konci. Dále tu jsou samozřejmě další, jako například Misa Amane, abych nekřivdila dívkám. Misu jsem od začátku ale neměla příliš ráda, přišla mi až moc dětinská a svým způsobem mnohem šílenější, než zmiňovaní géniové.

Celkový názor
Abych to tedy zhodnotila nějak definitivně. Death Note mě velice mile překvapil, je to nejlepší anime, které jsem doposud viděla - ono jich sice moc nebylo, ale i tak. Děj je geniální, v postavách si taktéž každý najde to svoje. Podání není nijak extrémně sadistické, ale přesto je ukázáno vše, co je třeba. Vše je dle mého moc dobře graficky zpracováno a doprovázeno krásnou hudbou. Jediné, co k tomuto můžu říci, je mé srdceryvné doporučení. Není to žánr pro každého, ale ten, komu sedne, určitě nebude litovat, to mi věřte. 

Zdroj obrázku


97%

9 komentářů:

  1. Jej, ďakujem. Aspoň budem vedieť, čo sledovať po SAO alebo Attack of Titans.
    Inu Naruto ani poriadne anime nie je, to už pripomína telenovelu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to koukám, že máme na věc úplně stejný názor. Předtím mě to označení nenapadl, ale telenovela je vážně výstižná! xD

      Vymazat
  2. Skvělá recenze, opravdu propracovaná. Já mysteriózní žánr moc nemusím, ale anime jako takové v grafice miluji. Velice se mi líbí tvůj výstižný výraz srdceryvné doporučení. To si budu pamatovat.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze, ale já moc anime filmům nedávám, i když jsou určitě skvělé :) ale recenze se ti opravdu povedla :)

    OdpovědětVymazat
  4. asi to zkusím :) anime si občas pustím, když mám data a vyloženě chuť, většinou ale sama nic nehledám a jen se dívám na ty, co mi někdo doporučí a proto toto přidám do seznamu - zaujalo mě to :) máš krásně zpracovanou recenzi ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Vítej v sektě, muhaha!
    Fajn, to je možná trochu přehnaný, ale... jakmile jednou začneš, není cesty zpět. Ke konci jsem fandila... Ryukovi. Takhle to možná vypadá, že to nedává smysl, ale... u něho jsem měla jistotu, že neodejde (i když... Rem... ale to je jedno). Z ženských postav se mi líbila asi akorát Naomi a ta tam byla neskutečně krátce.
    Ten soundtrack *-*

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přivítání!
      Já si nemyslím, že by to bylo přehnaný, naopak je to dost výstižný. Od té doby, co jsem dokoukala DN, pořád koukám na další a další anime, vážně je to jako droga xD Ryuk je bezva, já ho měla taky ráda. Já si ženské postavy obecně nijak neoblíbila a jo, máš úplnou pravdu, hudba naprosto úžasná <3

      Vymazat
  6. Tak tohle jsem také často mívala, kolekce asi 20 různých barev, ale stejně jsem sáhla jen po černé. :D Ale zase když se to jednou zkusí, tak to není zas tak dramatická změna. :D

    Na tenhle seriál jsem dříve koukala a asi mě to na nějakou dobu natáhlo i na anime. Občas je fakt těžký najít něco, co fakt zaujme a nedá tomu člověku si pustit další díl. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Death Note bylo jedno z prvních anime, které jsem viděla. A souhlasím s tebou, že je geniální. I když pravda, že po jednadvacátém díle už to nebylo ono.
    Já jsem ze začátku taky "fandila" oběma.. i když později jsem se tedy přidala na stranu L-a....:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.