Recept na spokojený život

Asi každý známe ten pocit, kdy se nám pečlivě vybudovaný domeček z karet začne bortit před očima. Máme špatné nálady nebo v horším případě upadáme rovnou do depresí. Bývají to ty dny, kdy přestože svítí slunce a je horko, uvnitř nás mrze až praští a nebe se nad hlavou zcela zatáhlo černými mraky. Jakákoliv myšlenka na to, že by se snad jednou mohly roztrhat, nám v ten okamžik připadá tak vzdálená a naprosto nereálná. 
Všichni se snažíme najít ten svůj způsob, jak se těmto situacím vyvarovat nebo jak je nejlépe překonat. Hledáme svůj recept na spokojený život. Zklamání se ovšem dostavuje tehdy, když si člověk uvědomí, že žádný takový předepsaný recept neexistuje. Ale i přesto jsou tu jisté věci, maličkosti, jež usnadňují nalézt rovnováhu a pokoj v duši. Každý z nás lidí se něčím liší od těch ostatních a právě proto, jak jsme rozdílní, každému jednotlivci vyhovuje něco úplně jiného. Co to ale je? Na to musí přijít postupem času sám. Zde je takový můj malý recept, jak se udržet víc v pohodě. Něco možná bude znít trochu naivně, něco dalšího zase ne, ale věřte mi - obětujte trochu času na vyzkoušení. Nic z toho není tak úplně nadarmo.



Zahoďte stereotyp
Smutek častokrát podtrhávají věci s danými záležitostmi spojené, proto je potřeba se jich zbavit. Nemusíte se měnit celí, to ani náhodou. Naopak stačí úplně malé a pro někoho zcela nepodstatné věci. Nebojte se experimentovat! Zkoušejte nová jídla, ochutnávejte jiné příchutě zmrzliny, než jaké si obyčejně dáváte. Já si odmalička kupovala vždy čokoládovou, ale tohle léto jsem už ochutnala přes jahodovou, citrónovou, meruňkovou, jogurtovou až po mangovou. A je to vážně fajn. Zkoušejte nové pití. Za prázdniny jsem se naučila pít kávu, která mi nikdy před tím nechutnala a musím říct, že mi vážně kolikrát pomohla se pořádně probudit (tím nechci nikomu nutit, aby zkoušel návykové látky jako je kofein, doufám, že jste snad pochopili, že takto jsem to nemyslela).
S novými objevy přichází i nová jiskra do života a možná o sobě zjistíte něco, co jste před tím vůbec netušili. 

Doporučené množství: 3 špetky

Matka příroda poradí
Vyrazte si na čerstvý vzduch nebo na krátkou procházku. Čistý vzduch má kolikrát přímo blahodárné účinky, až byste tomu ani nevěřili. Rozvíří negativní myšlenky a ty, jež nás tížily, častokrát promění v peříčka a odfoukne. Prázdná hlava je občas k nezaplacení a snáze vymýšlí řešení problémů. Nehledě pak na to, že neznečištěné přírodní ovzduší má i dobré účinky na naše zdraví.

 Doporučené množství: 2 čajové lžičky

Rozvíjejte se 
Pracujte na sobě ať už psychicky nebo fyzicky. Pravidelně sportujte. Nemusíte být špičkoví sportovci, stačí si jít na půl hoďky zaběhat, vytáhnout kolo, zaplavat si nebo zaskákat přes švihadlo. Při takovýchto počinech často posilujete nejen vaší fyzickou, ale i duševní stránku. Věnujte se více svým zájmům a koníčkům, které vás baví. Rozvíjejte věci, v nichž jste dobří, je přeci škoda to zahazovat. Navíc se můžete odreagovat, to znám z vlastních zkušeností. V neposledním bodě pak nikomu neuškodí, když si jednou za čas pořádně uklidí - tím myslím nejen v pokoji, nebo bytě, případně domě, ale i v hlavě. A i když se vám to některým zajisté příčí, tak i obyčejné učení přináší své výhody. 

Doporučené množství: 4 kapky

Myslete pozitivně  a všímejte si maličkostí
Zdaleka nejednou jsem narazila na tvrzení, že lidé, kteří shlíží na svět optimisticky, vedou mnohem jednodušší život, než pesimisté. Osobně si nemyslím, že by to byla tak úplně pravda, ale něco na tom určitě je. Podle mého si život sice nezjednoduší, ale rozhodně pak bude veselejší. Když se budete usmívat na své okolí, i ono se bude usmívat na vás - je to takový odraz v zrcadle. Všímejte si maličkostí, hledejte v nich krásu. Rozkvetlá květina, barevný motýl, dobrý oběd nebo pěkná známka. Vším tímhle si činíte život rozvernější a barvitější. A to za to přeci stojí, ne? Vždyť přece už dávno víme, že není jen černobílý!

Doporučené množství: 5 polévkových lžic

Dbejte na zdraví
V neposlední řadě tu pak máme ještě tuto přísadu, zdaleka však ne nejméně významnou, ba naopak. Zdraví je tou nejdůležitější věcí, která nám byla v životě darována, proto je na místě o ni patřičně dbát. Jezte zeleninu a ovoce, neomezujte se na mastná a tučná jídla. Tím nemyslím to, abyste nezdravá, ovšem častokrát dobrá jídla, ze svého jídelníčku úplně vyškrtli, ale nemusíte je jíst nepřetržitě. Dodržujte také správný pitný režim a nelijte do sebe neustále jen přeslazené limonády - vždyť  voda je darem božím! Jak už jsem zmiňovala v jednom z předchozích bodů, důležitý je pro nás také pohyb. Proto se udržujte v kondici a v rámci možností sportujte.

Doporučené množství: 4 naběračky 


Věnujte se životu, protože to je něco, co už znovu nedostaneme, pokud si ho pokazíme. Neseďte neustále za monitorem a vyrazte mezi lidi! 

Toto je můj skromný recept na spokojený život. A jaký je ten váš?


9 komentářů:

  1. Děkuju moc! :) To mě to dříve také vystačilo, nějak jsem o tom nepřemýšlela v širším slova smyslu a moc nevěděla o tom, jaké jsou možnosti, ale přemíra Youtube videí a různých blogů mě donutila experimentovat. Ne první byly zrovna pěkné, ale bavilo mě to a stále se snažím zlepšit. Navíc je docela fajn tomu dát šanci, i když je šance, že nápad skončí z 90 procent špatně. :D:)

    Jinak je článek krásně napsaný. :) Občas jsem v takové situaci, nemůžu se soustředit v podstatě na nic jiného než to, z čeho se budu stresovat dřív, v tuhle chvíli člověk na tyto věci dost zapomíná, přitom jsou tak prosté a změní život a náladu, že se nestíhá divit. Já jsem teď delší dobu na tom špatně se zdravím a je to v tomhle období těžší být pozitivní, už jenom si všímat těch maličkostí dělá divy. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji ti hrozně moc! Takový komentář mě vždycky neskutečně potěší a malinko mi na chvíli zvedne moje fotografické sebevědomí! Opravdu moc děkuji! :)

    Tvůj článek je úžasně inspirativní a takové články mám ráda. Vždy mě to přesvědčí, abych se zvedla a šla si zacvičit nebo podobně. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jojo, moc hezky napsané k tomu nemám co dodat :) todle by si měl přečíst každej, aby veděl, zač je toho loket... ale je třeba, aby si každej prošel svým, protože až pak zjistí, co opravdu chce a co ne :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Krásny článok. Nejde mi nič iné, iba súhlasiť.
    Pri športe sa vyplavujú endorfíny a to sú tie najlepšie drogy na ktorých človek môže by závislý. Kedykoľvek si zacvičím, svet sa stane krajším miestom. (Dobre, to znelo divne). Ale ten pocit je na nezaplatenie.
    Ja som donedávna kupovala iba citrónovú zmrzlinu. Raz som si vzala čokoládovú a musím priznať, že to bola vážne príjemná zmena. Nikto mi nepovedal, že je taká úžasná.
    A tiež si myslím, že je dôležité si plniť sny :)

    OdpovědětVymazat
  5. Krásná, pocitová úvaha. Pozorně jsem ji četla a s celou tou životní filozofií souhlasím. Musíme si vážit toho, co máme a být rádi, že jsme rádi. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  6. naprosto souhlasím s tím stereotypem, to je nejhorší pro život :D hlavně u mě zkoušení nových jídel zabírá vždycky naprosto perfektně :D
    a určitě i s těma dvouma posledníma bodama :D bejt hlavně pozitivní a zdraví :D prostě ta rovnováha života :D

    OdpovědětVymazat
  7. Celý článek jsem nečetla, ale to dávkování mě úplně dostalo :D já budu mít spokojený život až půjdou starší synovec s neteří zas do školy!!! Máš moooc krásný nový záhlaví :)

    OdpovědětVymazat
  8. krásně napsané :) a nejlepší je to dávkování :D v hodně věcech s tebou souhlasím :) myslím, že optimista má podstatně jednodušší život, je třeba rozvíjet se - dělat to, co nás baví a jsme v tom dobří, procházka přírodou nebo třeba i jen parkem je neuvěřitelný nabíječ pozitivní náladou :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.