Jak se slaví u ostatních? #2

Zdravím a tímto vás vítám u nového článku, tentokrát se bude jednat o druhou část série "Jak se slaví u ostatních?", ve které se můžete dozvědět, že Vánoce zdaleka nejsou jen svátky pohody a klidu, ale taktéž nespočtu šíleností, tradicí, zvyků a překvapujících faktů. Jak už jsem slíbila, dnes se můžete těšit kupříkladu na Vánoce ve Španělsku nebo v Argentině. 
Jste tedy zvědaví, jak si užívají Vánoce v dalších cizích státech? V tom případě určitě neváhejte a pokračujte ve čtení!

Zdroj podkladové obrázku

Řecko a Vánoce bez stromečku?
Řecké Vánoce na rozdíl od těch našich začínají již s 40 denním předstihem. V tomto období se pojídá tradiční chléb christopsomo (boží chléb). Na Štědrý den děti obcházejí domy a zpívají vánoční píseň, tzv. Kalandu. Stejně jako u nás koledníci dostávají sladkosti a drobnou výslužku. 
Vánočně ozdobená řecká loď (Zdroj)
Co je ale zvláštní a od nás naprosto odlišné, jeden z nejtypičtějších vánočních motivů zde ještě před několika desetiletími vůbec neznali - stromeček. Dnes už si ale ani řecké děti nedokáží tyto svátky bez něj představit a Athény se dokonce chlubí jedním z vůbec největší venkovních stromů na světě. Nutno ovšem podotknout, že zdejší Vánoce ale ani zdaleka nejsou jen klidné: klid zde totiž narušují Killantzaroiové - skřítci, kteří do domu přicházejí komínem, přinášejí neštěstí, dusí ohně, zacuchávají koním žíně na ocasech a dokonce prý kvůli nim kysne mléko.

S plným břichem v Dánsku
Pokud na Vánoce zavítáte to Dánska, rozhodně nebudete hlady - je zde totiž známo kolem 300 druhů cukroví, jejichž recepty se dědí z generace na generaci. Na Štědrý večer není nic neobvyklého, když se v domě objeví dánská vlajka - ba dokonce je to taková povinnost. Vzhledem k tomu, že si na ní Dánové zakládají, občas se malými vlaječkami zdobí dokonce i stromeček.
Tradiční pochutinou, na kterou můžete narazit na štědrovečerním stole, je rýžový puding s jednou velkou mandlí. Kdo najde mandli, dostane ještě jeden malý dáreček navíc (většinou se jedná o marcipánové prasátko). Dále se podává kupříkladu krocan nebo husa, druhý den ráno pak rýžová kaše. Po večeři se tančí kolem stromečku a Dánové jsou nejspíše hodně trpěliví, poněvadž dárky se rozdávají až kolem desáté hodiny večerní.

Horké Vánoce v Argentině
Santa Claus sice nepochází z Argentiny,
ale zdejší Vánoce tato fotografie vystihuje naprosto dokonale.
(Zdroj)
Jak je známo, Argentina je zemí na druhé straně polokoule, proto když se řekne Vánoce, zdejším lidem se automaticky vybaví léto. Je zde dokonce takové horko, že lidé věší na vánoční stromečky bílé chomáčky bavlny, které mají připomínat sníh. Večere se nejčastěji konzumuje na zahradě a krom pečeného selete můžeme narazit dokonce i na exotickou pochoutku - pečeného páva, jehož peřím je někdy ozdobena i vánoční tabule. Můžete se setkat i s dalším tradičním jídlem tzv. ninos envuettas - pochoutka z plátků masa i masa mletého, cibule a vajec. 
Večer 6. ledna děti dávají pod stromek nebo vedle postele vyčištěné boty (podobně jako ve Francii, o níž jste si mohli přečíst v minulém díle) a před dům seno a misku s vodou. Podle pověr je to proto, aby jakýsi kůň Magi měl dost jídla a pití na pouť do Betléma. Právě Magi je totiž tím, kdo nosí dárky.

Dvojitá dávka dárků ve Španělsku
Jak ale vychází najevo, Španělé jsou ještě o něco trpělivější než zmiňovaní Dánové - zde se totiž okolo desáté hodiny teprve začíná jíst a hoduje se až pozdě do noci. Španělské jesličky ale bývají do půlnoci Štědrého dne prázdné - až právě o půlnoci totiž nejmladší z rodiny vkládá dovnitř Ježíška. Tradiční chození na půlnoční mše už zde není tak běžné jako dříve, proto není nic neobvyklého, když rodiny tráví Vánoce u televize, kde pojídají cukroví s nugátem atd. a popíjejí Cavu, což je zdejší obdoba šampaňského.
Štědrým dnem ale radosti zdaleka nekončí, ve Španělsku je poměrně důležitý i 6. leden, kdy chodí Tři králové a nosí další dárky.

V závěrečném díle se můžete těšit na Vánoce v Itálii nebo Austrálii. Pokud jste nečetli díl předešlý, určitě si přečtěte o francouzských nebo kupříkladu amerických Vánocích.

<<Předešlý díl                                                 Následující díl>>


7 komentářů:

  1. Je to fakt zajímavé, jak různé národy slaví Vánoce. Nejvíce mě zaujaly Vánoce v Argentině za velkého horka.☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. Ta osvětlená lodˇ je krásná :) ten Santa nemá chybu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nejvíce mě lákají dánské Vánoce. Líbí se mi, jak i na Štědrý den dávají najevo své vlastenectví v podobě vlajek. Škoda, že se něco podobného (zatím) neuchytilo u nás!

    OdpovědětVymazat
  4. Lory chci ti popřát krásné a hlavně pohodové vánoce :)

    OdpovědětVymazat
  5. Je zajímavé, jak dokážou být Vánoce rozdílné v různých zemích :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.