Nurarihyon no Mago | Světlo září díky temnotě

Poster (Zdroj)
Žánr: Dobrodružný/Fantasy
Vydání: Japonsko, 2010
Počet dílů: 24

Anotace: Nura Rikuo, na první pohled obyčejný kluk až na to, že je ze tří čtvrtin člověk a ze zbývající čtvrtiny youkai (démon). Žije spolu se svým dědečkem, vrchním vůdcem youkai (prvním dědicem Nurarihyonem) v domě plném duchů. Rikuo se má stát jeho nástupcem, po čemž jeho lidská část vůbec netouží. 
(zdroj: shirai.cz, upraveno)

Nurarihyon no Mago, známé též pod anglickým názvem Nura: Rise of the Yokai Clan, je poměrně neznámé fantasy anime z propojeného světa lidí a démonů. Od tohoto snímku jsem čekávala především temné fantasy, ale čeho se mi nakonec dostalo? Co může divák od Nurarihyona čekat? A jaký je můj názor?

Jak už jsem se zmiňovala, podle názvu nebo úvodních fotek by se dal očekávat temný fantasy žánr. Právě díky tomuto faktu může být divák ze začátku anime značně zklamán. Příběh sice v každém díle zanechává něco jako stopu čehosi tajemného a vzbuzuje touhu klást si nezodpovězené otázky, ale vzato kolem a kolem se celou první polovinu děj docela táhne. Tvůrci se samozřejmě snažili diváka něčím zaujmout, a tak často mírně odbočovali od hlavního děje, což ale může působit rušivě. K temné atmosféře si pak diváci mohli ze začátku vyloženě jen přičichnout. Jako kdyby vám někdo zamával před nosem lahodným koláčem a pak ho rychle zandal zase zpátky do ledničky. Říká se, že někdy méně je více. Chápu, že některé věci se musí jaksi uležet a asi by nebylo dobré všechna tajemství vybalit najednou, ale o nějaké tři čtyři díly se série klidně zkrátit mohla.
Nura Rikuo ve své démonické a lidské formě (Zdroj)
V druhé polovině už se naštěstí vše obrátilo k mnohem lepšímu. Konečně jsme se dočkali pořádného temna, častějšího výskytu noční formy Rikua, solidního nepřítele a pěkné řádky soubojů. Děj hned rychleji ubíhal a konečně měl dalo by se říci jiskru.
Příběh obecně vzato není nikterak zvláště zamotaný, nemá ani příliš velké množství zápletek, jedná se spíše o oddychovou záležitost, které to ale nijak zvlášť neškodí. Nurarihyon mě bavil, i když místy se zbytečně natahoval. Je to milé anime, které nenáročného diváka zaručeně zaujme a náročného v žádném případě neurazí.

 Světlo září díky temnotě. 


Tentokrát se jedná o anime, v němž máme postav přímo požehnaně. Větší prostor pro poznání je ponechán jen některým jednotlivcům, ale obecně vzato můžeme narazit na průměrné a milé charaktery.
Klan Nura (Zdroj)
Hlavní postava, Rikuo Nura, mi ve své lidské formě lezl ze začátku na nervy. Nic průlomového, nic zvláštního. Později se ale začal vyvíjet a nakonec se mi zdál jako průměrná postava. O jeho démonické polovičce musím tvrdit něco úplně jiného - do té jsem se totiž zamilovala okamžitě. Dále se můžete seznámit například se sympatickou, ačkoliv občas trošku unáhlenou ledovou démonkou Yuki Onnou, vodním démonem Kappou, silným Aotabou, mnichem Kurotabou, bez-krkým Kubinashim  nebo mírně horlivým Gozumarem a Mezumarem. Pokud sáhnu do rejstříku záporných postav, i zde se máte na co těšit, jako kupříkladu na Tamazukiho a jeho bandu démonů ze Shikoku.

Od Nurarihyona jsem očekávala temné fantasy anime, což se splnilo jen z části. V některých úsecích se mi děj zdál až zbytečně utahaný, ale je milý a poutavý. Jedná se především o nenáročné anime. Postavy jsou zajímavě a pestře vymyšlené. Grafické zpracování taktéž moc pěkné, stejně jako i hudba. První opening se mi líbil, druhý taky ušel, ale u endingů se mi zamlouvala jen písnička, jinak hrůza.

Rikuo v démonické podobě (Zdroj)

Abych to shrnula, Nurarihyon no Mago nenáročného diváka určitě zaujme, náročného pak dle mého skromného názoru v žádném případě neurazí. Mě se anime líbilo, i když má své chyby, ale mohu ho s čistým svědomím doporučit.


80%

3 komentáře:

  1. O tomto anime jsem upřímně ještě nikdy neslyšela, každopádně si jej připisuju na svůj pomyslný to-watch seznam, kdybych někdy neměla na co koukat (což se tedy nejspíš nestane :D). Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. škoda, že se to po začátku tak táhne, já sem docela netrpělivá, když se dlouho nic neděje :DD ale jinak to celkově zní dost za přečtení :D ty temnější příběhy, to je moje :3

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám anime moc ráda a děkuji za perfektní recenzi. Ta počáteční zdlouhavost by mi vadila. Ty jsi to vyjádřila skvělou metaforou s tím koláčem. To je výstižné. Postavami se to ve filmu hemží a to mě někdy ruší v jejich poznávání.
    Napsala jsi to opravdu skvěle. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.