Štěstí ve stínech | Válka se blíží

Zdroj
Originální název: Luck in the Shadows
Díl: 1. (v sérii Noční běžci)
Autor: Lynn Flewelling
Nakladatelství: Fantom Print
Rok vydání: originál 1996, v ČR 2011
Žánr: Fantasy
Počet stran: 400
Prostředí: Skala, Mycena a další fantasy země
Úryvek: zde
Anotace: Bude válka. Vše nasvědčuje tomu, že po dlouhé době míru Plenimar připravuje mohutné válečné tažení proti svým sousedům - Skale a Myceně. Kdysi spojenci sjednocení pod vládou hierofantů, nyní nepřátelé znesváření bojem o půdu a moc. Plenimarští touží po vítězství ve válce tak silně, že jsou ochotni spolčit se s mocnostmi, vyvolanými tou nejtemnější magií! Jenže stane se něco, s čím ve svých plánech nepočítali... Když je Alek z Kerry uvězněn za zločin, který nespáchal, očekává jistou smrt. To však netuší, že od tohoto okamžiku bude ve svém životě hledět smrti do očí ještě mnohokrát... Také ovšem netuší, že jeho spoluvězněm bude Seregil z Rhíminee, muž tajemného původu i minulosti, muž mnoha tváří - tulák, špeh, bard, zloděj i šlechtic. Alek se stává Seregilovým učedníkem. Brzy cestuje po krajích, o nichž ani nevěděl, že existují, vstříc válce, o jejíž hrozbě neměl ani tušení. Netrvá dlouho a se Seregilem se zapletou do zlověstného spiknutí, které sahá hlouběji, než si dovedou představit, a které je, pokud selžou, může stát mnohem víc než jen jejich životy. Ale osud je stejně nepředvídatelný jako Alekův nový učitel, a tentokrát by je mohlo potkat... štěstí ve stínech! 
(zdroj: databazeknih.cz)

Fantasy námět pojatý originálním způsobem v neokoukaném prostředím a s při nejmenším zajímavými postavami. Jakou další podívanou nám nabídne první díl ze série Nočních běžců? Co je zač tajemný Seregil a odkud se berou všechny podivné věci, které naše Pozorovatele pronásledují?


Závěrečný útěk
Jan Patrik Krásný - Zdroj obrázku
Příběh knihy začíná pěkně zostra, nikde se netoulá a jde rovnou k věci. Snad už od první stránky se čtenáři začnou v hlavě vytvářet zárodky otázek, kterých během celé knihy bude jedině přibývat. Jak už jsem naznačila v předešlém odstavci, již podle obálky není těžké rozpoznat, že se jedná o zcela klasickou fantasy knihu. Milým překvapením je ale skutečnost, že se nacházíme v novém a neokoukaném prostředí, plném magie, tajemna a na první pohled nevysvětlitelných věcí, zároveň zde ale stereotypně nevykukuje na každém rohu ušatý elf. Děj je naprosto nepředvídatelný, plný soubojů, léček, pastí a překvapení. Originální je potom i samotná zápletka. Osobně jsem snad nenarazila na místo, u něhož bych se vyloženě nudila nebo se musela do čtení nutit, i když lehce odlišný styl psaní, než na který jsem byla doposud zvyklá, mi ze začátku dělal menší problémy. 
Abych ale pořád jen nechválila, kniha má bohužel i své zápory. V neustále se nabalujícím přívalu lidských jmen, titulů, národů, územních názvů a i historických faktů jsem se velmi často ztrácela. Stejně tak se příběh místy zdál až příliš komplikovaný a kvůli obtížné stavbě některých souvětí jsem se musela vracet a předčítat si je znovu.

Musím být já ten, kdo vidí konec?

Dalším milým překvapením jsou potom i postavy, které jsou vymyšlené přesně tak, aby se čtenáři nemohli nudit. Každá má jiný a osobitý charakter, přesto je mnoho věcí spojuje. Některé budete mít chuť profackovat, jiné si pro jejich chování zamilujete.

Alek a Seregil, zdroj obrázku
V knize se můžete setkat s Alekem z Kerry - světa neznalý šestnáctiletý chlapec bez rodičů, ovšem se skvělými lučištnickými schopnostmi; se záhadným Seregilem, u něhož si nikdy nemůžete být jistí, s čím přijde příště a když už si myslíte, že vás tenhle sarkastický podivín ničím nepřekvapí, spadne vám na další stránce čelist; hlavní trojici potom uzavírá všestranný člověk a skvělý šermíř Micum Cavish. Hlavní trojku jsem si velmi rychle oblíbila především pro jedinečnost každé z postav a jejich vystupování. Nesmím ovšem opomenout ani záhadného čaroděje Nysandera, jeho méně sympatického učedníka Thera nebo Micumovu nejstarší dceru Beku.

Co se stylu psaní týče, už jsem se zmiňovala, že je drobet odlišný od většiny jiných knih, které jsem doposud četla. Autorka se neštítí sáhnout po silnějších výrazech, děj nikterak nenatahuje, ale zároveň dokáže situaci popsat více než barvitě. Lynn Flewelling nepatří mezi bestsellerové autory, přesto její jméno právem není úplně neznámé a čtenáře si umí na svou stranu hravě získat.

Abych tedy nějak shrnula celkový dojem - Štěstí ve stínech má neokoukaný námět z fantasy prostředí plný akce, zvratů a skvěle vymyšlených postav. Děj je občas až příliš komplikovaný a čtenář se může ztratit ve velkém množství neznámých pojmů, ale i přesto si ho nakonec autorka dokáže naklonit na svou stranu osobitým stylem psaní. Pokud se podíváme na vizuální stránku, prvotní obálka knihy není špatná, ale tato nová si mě získala okamžitě. Sice mám jisté výhrady k písmu, které v obrázku tak trochu bije do očí, ale to už je maličkost.
První knihu série Noční běžci vám tedy mohu vřele doporučit, sice není pro úplně slabé povahy a má své mouchy, i přesto se ale jedná o velmi vydařený kousek.


80%

4 komentáře:

  1. Mám docela chuť na nějakou klasickou fantasy! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Výborná recenze :) Knížka mi hned padla do oka, mám teď chuť na pořádnou fantasy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)
      Určitě jí vyzkoušej, vážně stojí za přečtení - a druhý díl je ještě mnohem lepší :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.