Začínáme s korálkováním #1: Materiál a výbava

Zdravím a vítám Vás u nového článku. Pokud navštěvujete blog již delší dobu, mohli jste si všimnout, že jednou za čas píši články o mé tvorbě z korálků a ukazuji vám některé výrobky. Vzhledem k tomu, že korálkování už za sebou ten největší boom asi má, ale já si přesto myslím, že se jedná o úžasný a uklidňující koníček, rozhodla jsem se rozjet novou sérii, v níž bych vás postupně seznámila se základními technikami právě korálkování. Jedná se o elegantní zálibu, která člověka dokáže uklidnit a zároveň vznikají krásné a mnohdy velmi užitečné výrobky, ať už na okrasu, dárek, nebo šperky a tak dále. 
Přišlo mi jako dobrý nápad zahájit tuto řadu takovým úvodním článkem, kde se můžete dozvědět, co všechno vlastně budete potřebovat, co je dobré mít doma, jak se vyhnout problémům a pár doporučení. 


KORÁLKY
Všechny možné druhy korálku se dají koupit buďto ve výtvarných potřebách, hračkárnách, na internetu nebo ve specializovaných prodejnách. Většinou můžete narazit na 50g sáčky, které stojí okolo 30 Kč. Toto balení je dle mého názoru ideální, protože množství alespoň chvíli vydrží - menší krabičky a baňky, které vidíte na fotce, se dají použít jen na drobné výrobky. 
Dále doporučuji české korálky (např. Preciosa), jelikož vydrží poměrně dlouho. Některé zahraniční korálky mohou na sluníčku měnit barvu nebo se ošoupat, zde se to téměř neděje.

Rokajl
Jak už jsem říkala, korálků existují různé druhy. My budeme používat především Rokajl - malinké kulaté korálky. Ty se prodávají ve velikostech od 2,1 mm až zhruba 3,5 mm. Co se druhů týče, vyrábějí se průhledné i neprůhledné, s leskem i bez lesku, matné i nematné, průhledné s duhovým nádechem, se stříbrným průtahem, perleťové a další různé kombinace. Které použijete záleží čistě na vkusu a na tom, jak dobře se na daný výrobek hodí.

Neprůhledný rokajl s leskem

Neprůhledný rokajl bez lesku a průhledný rokajl se stříbrným průtahem

Sekané korálky a dvoukrátky
Sekané korálky bývají různě dlouhé (někdy) hranaté trubičky, které jsou nasekané. Samotné sekané korálky se dále neupravují, proto se prodávají jen zřídka a dostupné jsou především Dvoukrátky, které mají po úpravě průřez tvaru šestiúhelníku.


Mačkané a broušené korálky
Existuje ještě mnoho další druhů korálků, ale pro nás jsou jako poslední podstatné tyto. Mačkané korálky se vyrábějí mačkáním horké skleněné tyčky, zatímco broušené jsou zkrátka broušené. Na obrázku můžete krom nich vidět ještě i zmiňované upravené sekané korálky.


Údržba korálků
Časem je nezbytné výrobky z korálků opečovávat, aby na ně nesedal prach. Můžeme je opatrně omýt vodou nebo oprášit štětečkem a tak dále. Nikdy ale nepoužívejte ředidlo, benzín a podobné látky!


KOV
Jak další jsou samozřejmě potřebné různé kovové díly, které se používají krom u kytiček především u šperků. Mluvím teď hlavně o různých druzích zapínání, řetízků, karabinkách, jehlách, ale krom kovu i šňůrkách a tak dále.


DRÁTKY A NITĚ
Samozřejmě nesmím opomenout ani drátky. Ve své výbavě je dobré mít drátky s různou délkou, od opěrného drátku (1,00-3,00 mm) až po drátky s průměrem 0,30 mm, 0,35 mm, 0,40 mm nebo 0,50 mm. Tlustší drátky se hodí na lístky, tenčí pak na různé tyčinky atp. 
Barevně doporučuji mít doma určitě zlatý nebo alespoň stříbrný, jelikož tyto barvy jsou univerzální.
Dále se také hodí mít zásobu nití - ať už obyčejných nebo nylonových, různé elastické provázky a případně gumičky.


BAVLNKY
Na omotání různých stonků, větviček, upevnění květů, lístků a tak dále je dobré si pořídit i zásobu bavlnek - hlavně odstíny zelené nebo do hněda, hodí se ale samozřejmě i barevné.


OSTATNÍ
A abychom nezapomněli na úplný základ - neobejdeme se samozřejmě ani bez nůžek, kleští, někdy se hodí i lepidlo nebo tavná pistole.



A to bude pro dnešní článek vše, doufám, že bude někomu užitečný.
A jak jste na tom vy a korálkování? 
Jste tvůrčí typy nebo raději zabrousíte do obchodu?

13 komentářů:

  1. Určitě bych zmínila ještě perličky, veškeré kleštičky, nylonové nitě, nitě a jehly! :)
    Jinak skvělý článek :)
    http://gabux-creativity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perličky jsme nezmiňovala, protože mi přijde, že už to je moc podrobné atp., stejně jako kleštičky, jelikož já si bohatě vystačím s jedním druhem. Jehly jsem zmiňovala a co se týče nití, tak to jsem úplně zapomněla, takže děkuji za připomenutí a půjdu to napravit :)
      A děkuji za pochvalu :)

      Vymazat
  2. Skvělý článek! :) s korálkováním bych chtěla začít, ale ještě na to nějak nemám výbavu.
    http://danuleewrite.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku toho stačí málo, až se potom ustálíš a zjistíš, co tě asi tak nejvíc baví vytvářet, tak si teprve výbavu můžeš rozšířit :) Nůžky a kleště najdeš doma, korálky s drátky jsou pak větší problém, ale zas tak moc draho to většinou nevyjde :)

      Vymazat
  3. Viděla jsem tvé perfektní výrobky v dřívějších článcích, jsou krásné a nezapomenutelné. Obdivuji tu tvou šikovnost a trpělivost. Těším se na pokračování. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě když jsem byla na základce, tak tam jsme měli takovou partičku holek a všechny jsme na korálkování hrozně ujížděly :D. Teď už jsem tuhle činnost neprovozovala poměrně dlouho, ale někdy bych se k tomu mohla zase vrátit :).

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem dělala věci z gumiček, ale už na to nějak nejsem. Už to není takový hit a navíc, jak chodím do práce, tak na to ani nemám během týdne čas. Korálky jsem dělala, ale trochu jinak, než ty. Vyráběla jsem jen obyčejné na silon různě barevné. Taky mě to přešlo. Když už tak tak vyšívám loga hokejových týmů. To je ještě baví, ale jinak už ani ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zase nikdy nelákaly gumičky - a hlavně nevyrábím proto, že by to byl hit, ale chápu, že člověk už později nemá moc času (i já ho mám málo a to do práce ještě rozhodně nechodím) :)

      Vymazat
  6. Toto je super nápad, určite pokračuj... Ja som si pred pár rokmi nakúpila pár korálkov, ale výtvor mi nevyšiel, tak teraz smutne odpočívajú v skrini. Možno ich teda "prevetrám", teším sa na ďalšie články. :)
    Rowena | Feeling Hoppy

    OdpovědětVymazat
  7. já jsem jako malá měla takovou sadu a hrozně mě to v jednu chvíli bavilo :D
    koukej nám pak ukázat výsledky prací! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ehm, já nejsem zrovna moc manuálně zaměřený člověk, nebo aspoň takovéhle to korálkování mi nikdy moc nešlo :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.