Finální říše | Vždycky je ještě nějaké další tajemství

zdroj: neoluxor.cz
Originální název: The Final Empire
Díl: 1. (v sérii Mistborn)
Autor: Brandon Sanderson
Nakladatelství: Talpress
Rok: 2008, vydání originálu 2006 
Žánr: sci-fi a fantasy
Počet stran: 592
Prostředí: Finální říše, Luthadel
Úryvek: k přečtení zde 
Anotace: Už přes tisíc let padá z oblohy popel a nekvetou květiny. Už přes tisíc let žijí skaatové v nelidských podmínkách a v trvalém strachu pod krutou absolutní vládou nesmrtelného Pána Vládce. Nadějí na únik z tohoto pekla se stává až Kelsier, který v sobě objeví schopnost allomancie, příslušející pouze mistbornům, schopnost „spalovat“ kovy a získávat tím krátkodobě mimořádné schopnosti – sílu, předvídavost, možnost ovlivňovat druhé. Obklopen elitou podsvětí chystá útok proti Pánu Vládci. Ten by však nebyl uskutečnitelný, kdyby se Kelsier náhodou nesetkal s dívkou jménem Vin, sirotkem z ulice, zvyklým nečekat od lidí nic než zradu. Odhalí u ní také mimořádné schopnosti mistbornů a naučí ji využívat je. Prostřednictvím Vin infiltruje okolí Pána Vládce. Kelsierův plán se ovšem začíná vyvíjet nečekaným směrem a míří k tragickému vyústění… Příběh je plný napětí, intrik, překážek, nečekaných zvratů i vtipu.
(zdroj: databazeknih.cz)

Finální říše je první díl ze série Mistborn pocházející z pera Brandona Sandersona, což je bezesporu člověk, který se řadí mezi mágy fantasy literatury. Kniha o kruté nadvládě nesmrtelného vládce, tajemných mistbornech a dalších stvořeních sklidila doslova celosvětový úspěch.

Jestli bude někdo číst tato slova, nechť ví, že moc je obrovské břemeno. Snažte se nenechat spoutat jejími okovy. Terrisské proroctví tvrdí, že já budu mít moc spasit svět. Ale taky je v nich náznak, že budu mít i moc jej zničit.

Kelsier a Vin (zdroj)
Samotný příběh Finální říše začíná pozvolně, ale zároveň čtenáře rovnou uvádí přímo doprostřed zpustošeného prostředí. Abych tak nějak uvedla věci na pravou váhu, celou první polovinu knihy se děj odvíjí mírně a zahrnuje hlavně a především plánování, což je výhodou i nevýhodou zároveň. Fascinující je skutečnost, že čtenář díky tomu může přemýšlet společně s postavami, avšak nutno podotknout, že vyprávění se v těchto částech může jevit jednotvárné a tak nějak nemastné neslané. Z tohoto faktu jsem byla poměrně zmatená, jelikož na Finální říši je ze všech stran slyšet jen samá chvála. Jakmile se ale příběh přehoupl do druhé poloviny, konečně jsem mohla začít rapidně měnit názor. Drobné náznaky a detaily do sebe začínají postupně zapadat, z jednoduché zápletky se začíná formovat něco velkolepého a čtenáři tak nakonec nezbývá nic jiného, než Finální říši doslova hltat stranu za stranou.
Příběh je krom promyšlených a originálních fantasy prvků a prostředí okořeněn také pořádnou porcí akce, napětí, soubojů, tajemství, intrik, ale je zpestřen dokonce i občasnými vtipy. Ovšem snad naprosto nejvýraznější roli v něm hraje grandiózní zápletka, která s každou další stránkou nabírá na nových závitech. Nesmím samozřejmě opomenout ani nespočet zvratů, která přicházejí na scénu pokaždé tehdy, když je budete nejméně čekat a pořádně zamíchají s rozdanými kartami.

Hrdina věků samozřejmě nebude člověk, ale síla. Nebude si na něho dělat nárok žádný národ ani žádná žena, nezabije ho žádný král. Nebude patřit nikomu, dokonce ani sám sobě.

Mám-li se zmiňovat o postavách, nemohu o nich mluvit jinak než v dobrém slova smyslu. Snad každý jednotlivec je důkladně promyšlený, má svou minulost, svá tajemství a samozřejmě pak osobitou povahu a charakteristické znaky.
Vin (zdroj)
Oblíbit si hlavní postavy mi tedy nedělalo žádný problém. Věčně optimistický Kelsier, jenž na někoho může na první pohled působit lehce sobeckým či arogantním dojmem, si mě získal hned ze začátku ať už pro svůj přístup k životu nebo samotnému chování a pokud mám být upřímná, čím více jsem toho o něm věděla, tím více jsem ho obdivovala. O nic hůře na tom nebyla ani Vin, která ze všech postav prošla během knihy asi nejvýraznějším vývojem. Silná, tvrdohlavá, zvídavá a přesto pořád jen křehká dívka nesoucí na bedrech obrovské břemeno, to je přesně postava, kterou nemůžete mít neradi. Můj respekt si ale získal i Dockson, Ham, Breez, Špuk, Sazed, Marsh a samozřejmě jsem si mezi své oblíbence připsala i knihomola Elenda Ventura.  

Brandon Sanderson je svého času velice uznávaný spisovatel, někdy označován dokonce jako mág současné fantasy literatury a já osobně mohu jedině potvrdit, že toto přízvisko mu přísluší plným právem. Pokud si vás totiž nezískají jeho grandiózní zápletky, zcela jistě vás do sebe vtáhne barvitý styl psaní, díky kterému si dokážete udělat perfektní obrázek o prostředí, atmosféře i hrdinech jeho knih.

Příběh Finální říše je sice zpočátku pozvolný, ale postupně graduje v úchvatnou fantasy knihu, které nechybí originální prostředí a fantasy prvky, tajemství, akce, napětí, intriky i vtipy a hlavně pozoruhodná zápletka a velké množství zvratů. Postavy jsou jednotlivě důkladně promyšleny a autor jim propůjčil nanejvýš osobité povahy. Nutno tedy poznamenat, že navzdory mírně utahanému začátku je díky barvitému stylu psaní Brandona Sandersona kniha velmi čtivá. Co se týče grafické stránky, uměla bych si nejspíše představit výstižnější obálku, ale i tato se mi moc líbí.


90%

Finální říše vás pohltí, a jestliže se tak nestane, při nejmenším se do ní zamilujete. Já mohu dát jedině palec nahoru a tento kousek vřele doporučit k četbě.

6 komentářů:

  1. Tak tohle vypadá sakra zajímavě. :D Nejspíš se po ní ještě podívám.. super recenze. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tvá recenze je úžasná a velmi propracovaná, včetně popisku osob. Velmi hezky se to čte a to je pro mne prozatím vše, protože já fantasy literatuře neholduji. Mám ráda skutečné příběhy ze života.
    K minulým vychytávkám.: Jsou bezesporu užitečné, ale já nemám bloger.

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to vypadá fakt dobře, díky za typ! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem četla alespoň pětkrát a musím říct, že je stále stejně úžasná ^^ Moc povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.