Mrtví a neklidní | Studené ruce, vřelé srdce

zdroj: zde
Originální název: Warm Bodies
Žánr: Komedie/Horor/Romantický 
Vydání: USA / Kanada, 2013
Délka: 97 min
Režie a scénář: Jonathan Levine 
Předloha: Isaac Marion (kniha) 
Hudba: Marco Beltrami 
Hrají: Nicholas Hoult, Teresa Palmer, John Malkovich, Dave Franco, Rob Corddry, Analeigh Tipton a další

Anotace: Neobyčejný milostný příběh krásné dívky a nečekaně citlivého nemrtvého rozpoutá řetězec událostí, které mohou změnit celý svět. 
(oficiální text distributora)

Mrtví a neklidní v původním znění Warm Bodies je úspěšný post-apokalyptický snímek inspirovaný stejnojmenným románem z pera Isaaca Mariona vyprávějící o na první pohled naprosto nemístné lásce mezi zombie a člověkem. Co když ale ve skutečnosti nejsou věci takové, jak vypadají? A co když právě láska je lék, jenž lidstvo tak zoufale postrádá?

Na samotný příběh Mrtvých a neklidných můžete narazit v souvislosti s připodobněním k Romeu a Julii od Williama Shakespeara, k čemuž nahrává i fakt, že hlavní hrdinové se skutečně jmenují R a Julie. Děj je tedy vzhledem k této skutečnosti poměrně předvídatelný, ale to mu rozhodně neubírá na poutavosti, ba dokonce naopak. Jeho obrovskou výhodou je totiž ohromně vydařené zpracování snímku celkově. 

R a Julie (zdroj)
Tento film vám může nabídnout nejenom originální pojetí apokalypsy z pohledu zombíka, stejně tak ale i spoustu akce, napětí, milou zápletku a hlavně nesmíme opomenout, že Mrtví a neklidní jsou z větší části také komedie, což s sebou přináší i rozsáhlou škálu vtipů, kterým se divák může opravdu od srdce zasmát. Nechybí zde samozřejmě ani porce romantiky, nutno ovšem poznamenat, že v tomto případě se nejedná o tu vynucenou romantiku, s níž se v moderních filmech bohužel až příliš často setkáváme. Jediné mínus zde vyvstává pro diváky se slabším žaludkem, jelikož ani přízvisko horor zde není tak úplně na okrasu, a tak na vás čeká občasné pojídání mozků, stejně jako i kostnaté stvůry. Zakončení příběhu je dojemné, milé a dle mého osobního názoru jednoduše krásné

Byl zevnitř mrtvý, dokud nepotkal ji.

Co se týče hereckých výkonů a postav, i ty tentokrát mohu jedině vychvalovat. Hlavního hrdinu, až nadmíru citlivého a místy nanejvýš podivného zombíka R, jsem si v podání Nicholase Houlta naprosto zamilovala. Neumím si představit, že by tuto roli někdo dokázal zahrát ještě lépe. Sympatická se mi jevila i tvrdohlavá Julie, kterou ztvárnila herečka Teresa Palmer. Vzato kolem a kolem většina herců odvedla dobrou práci a postavy jako takové nepostrádaly svůj osobitý charakter, ať už se jednalo o Grigio v podání Johna Malkoviche nebo za zmínku stojí kupříkladu také Nora coby Analeigh Tipton a M alias Rob Corddry. Snad jediná postava, jež jsem od začátku neměla příliš v lásce, je Perry, jehož ztvárnil Dave Franco.


Zaměřím-li se na vizuální stránku, kamera má ode mě jedině velký palec nahoru. Ani o efektech nemohu říci jediné křivé slovo. Nejedná se totiž o žádný přetechnizovaný snímek, ale efekty jsou poměrně jednoduché a přitom naprosto výstižné. Když se dostanu i k filmové hudbě, dokázala skvěle vyzdvihnout napínavé úseky, stejně jako i ty, co dostaly za úkol diváka dojmout.

Všechno, co vidíš, možná vidíš naposledy.

Můj celkový názor na tento snímek, jak už jste možná vytušili, je tedy především kladný. Mrtví a neklidní jsou neobyčejně pojatý, milý a skvěle ztvárněný film se sympatickými hlavními hrdiny, nemalou porcí akce, napětí, ale i romantiky a velkou spoustou upřímných vtipů. Po stránce vizuální mohu i efekty s hudbou a kamerou jedině chválit.


90%

Mrtví a neklidní jsou rozhodně velice vydařený snímek a bezesporu se vyplatí si na něj udělat čas.

7 komentářů:

  1. To je originální námět, to jsem ještě nečetla, ani neviděla. Zajímavé bude i zakončení, snad happy end. Když narazím na knížku, tak si ji určitě vypůjčím. Já preferuji napřed knihu, pak film. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tohle v knižním zpracování moc nezaujalo, ale lidé hodně tvrdí i to, že film byl lepší. Každopádně nečetla jsem, takže to nemusí být pravda, ale film je vážně skvělý :)

      Vymazat
  2. Nejspíš se na něj podívám.. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Když přítel přišel s tím, že se na to podíváme, tak jsem si říkala, že to bude hrozná blbost, ale byla jsme fakt mile překvapená. /plně něco jiného než známe.)

    OdpovědětVymazat
  4. Skoro se vším, o zmiňuješ, souhlasím, ale přesto mi u tohoto filmu chybělo něco víc a samotný příběh mi neměl až tak moc co nabídnout :/ Já ho hodnotila více průměrně. Ale mám ráda Nicholase Houlta a v roli zombíka byl super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zmiňovala, že příběh je poměrně jednoduchý a předvídatelný, ale na mě tenhle film jako celek působil hrozně mile, a právě proto se mi nejspíš tak moc líbil :)

      Vymazat
  5. O tomto som ešte nepočula. Hoci nemám rada milostné príbehy, vyzerá to veľmi zaujímavo a netradične, asi to skuknem :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.