ŘÍM: město, v němž ožívá historie

Bezpochyby je pravda, že Itálie je zemí nespočtu možností: v jeden den můžete zdolávat příkré horské stezky, druhý den se koupat u moře a ani historická města a kulturní stránka věci zde nezůstávají pozadu. I samotné hlavní město Řím nebo renesanční Florencie pak bezesporu patří mezi místa, která by každý správný Evropan měl alespoň jednou za život navštívit. A jak už můžete sami vytušit, po letech doufání se nakonec poštěstilo na tato významná a jedinečná zákoutí světa zavítat i mně.

 

Pohybovat se po Římě můžete mnoha způsoby, ovšem vzhledem k rozsáhlosti města se pěší turistika na velké vzdálenosti příliš nedoporučuje, proto k přepravě do historického centra většina turistů využívá hromadnou dopravu. Při vstupu do metra si člověk připadá jako v jakémkoliv jiném velkoměstě - spousta lidí, posprejované vagóny a v současnosti také hlídkující vojáci. Jakmile ale vystoupíte z metra ven, historická atmosféra na vás doslova dýchne plnými doušky a v prvních okamžicích máte skoro pocit, jako kdyby jste měli jednoduše halucinace a velkolepé Koloseum přímo před vámi představovalo pouhý přelud. 
Koloseum jedna z největších, ne-li dokonce největší dominanta celého Říma a věřte nebo ne, ačkoliv na pohlednicích působí monumentálně, ve skutečnosti je ještě mnohem majestátnější. Jakmile pak vstoupíte i dovnitř, jen stěží budete podruhé v životě hledat způsob, jak zažít podobný pocit. Zdejší atmosféra je zkrátka nepopsatelná. Před lety se zde konaly ukrutné gladiátorské zápasy, po nichž lidé lačněli. Dnes se tu už zbraněmi nikdo neohání (leda tak selfie tyčemi a fotoaparáty), ale nadšení publika sklízí tento amfiteátr dodnes - a jen těžko se dá říct, ve kterém časovém období sklízel více slávy.

Dříve se zde gladiátoři oháněli zbraněmi - dnes je vystřídali turisté s fotoaparáty.

Jestliže už jste se rajonu obávaných gladiátorů nabažili dosyta, můžete pokračovat dál k jednomu ze čtyř vítězných oblouků, konkrétněji potom ke Konstantinovu, který postává doslova co by kamenem dohodil. 

O další kus dál na návštěvníky čeká i legendární náměstí Forum Romanum. Co je pravda, nejspíš byste neuhodli, že se dříve jednalo o náměstí, jistou vznešenost tohle místo ale zajisté má - ať už se o to postaraly stovky let staré trosky nebo do nebe se tyčící pinie dodávající prachovým cestičkám stín nepostradatelný za parných letních dnů.
Posléze se můžete konečně vydat k slibovanému Kapitolu, na nějž je ze shora opravdu skvostný pohled, který toho řekne mnohem víc než tisíc slov. Podle starověkých bájí bylo město Řím kdysi dávno založeno dětmi boha války Marta a pozemské ženy Rhei Silvie - Romulem a Remem, dvojčaty, které na Palatinském pahorku vychovávala vlčice. Ať už bájím věříte na půl ucha nebo vůbec, právě Palatinský pahorek představuje místo, které po příjezdu do Říma za žádných okolností nesmíte vynechat.
Na jeho severním úbočí stojí také známý památník krále Viktora Emanuela II. Další nepostradatelnou zastávkou je taktéž řekněme již symbolický Pantheon s dírou ve střeše, tzv. okulus, který slouží jako jakýsi zdroj přírodního světla - inu, mějte tedy na paměti, že potloukat se zde za deštivého počasí nejspíš není nejlepší volba.

Pahorek Kapitol, místo, kde své dětství strávili bájní Romulus a Remus.

Nesmí vám ujít ani náměstí Piazza Navona západně od Pantheonu. Zde můžete narazit na tři malebné fontány, přičemž nejznámější z nich je asi Berniniho fontána čtyř řek. A když už jsme u těch fontán, určitě nesmíte zapomenout na fontánu di Trevi zbudovanou podle návrhu Nicoli Salviho. O tomto architektonickém úkazu se mezi lidmi tradují zvěsti v tom smyslu, jak maličká ve skutečnosti je, přestože na fotografiích působí masivním dojmem. Nejspíš bych netvrdila, že je vyloženě malá, ale rozhodně se přikláním k tvrzení, že se nachází na drobném náměstí, kde byste ji s největší pravděpodobností vůbec nehledali. Pokud se vám ale přece jen zdá, že fontána sama o sobě není dostatečně velká, vynahradí vám to celodenní davy turistů, kteří si chtějí do vody hodit své tři mince pro štěstí. Za zmínku také určitě stojí Španělské schody, které jsou ale momentálně v rekonstrukci.

Slavná fontána di Trevi, do níž si můžete pravou rukou přes levé rameno hodit tři mince pro štěstí.

V Římě toho na vás samozřejmě čeká ještě mnohem víc, na prvním místě se nabízí kupříkladu stát ve státě, tedy Vatikán. To už je ovšem poměrně velký oříšek, pokud nemáte zrovna dobrý smysl pro orientaci a děsí vás nikde nekončící davy v kombinaci se sochami andělíčků, které škrtí husy a podobné úkazy. 
Řím, jako koneckonců každá evropská metropole, je samozřejmě plná lidí, plná kapsářů a vzato kolem a kolem, i když vás neokradou, slušnou sumu po památkách a obchodech stejně necháte, ale stojí to za to. Já osobně jsem byla celým městem mile překvapena - čekala jsem hodně, ale líbilo se mi tam ještě mnohem víc. Jakmile k tomu tedy bude příležitost, určitě si tento výlet ráda zopakuji.

Pro více fotografií z Říma, ale také Pompejí, Vesuvu, Vatikánu a Florencie pokračujte ve čtení zde.

12 komentářů:

  1. Opět skvělý článek :D Teď mi je líto, že jsem už v Itálii nebyla hroznou dobu...
    Jo a opět bezvadné fotky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý článek, Lory. Řím jsem si neskutečně zamilovala, doufám, že se tam ještě někdy podívám. Ráda bych navštívila také jiná města, Itálie má prostě své kouzlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu.
      Naprosto souhlasím, já osobně mám Itálii taky moc ráda :)

      Vymazat
  3. Nádherný fotky <3 z tebe se stává úplná cestovatelka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Aw, nádherné fotky, povídání, nádherný zážitek. Já chci taky do Říma! :D ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Hodně pěkný :) Tam bych taky jednou chtěla zajet :)
    http://bludicka-vecernice.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. áá, tak tam bych se taky ráda podívala, ty památky tam!

    OdpovědětVymazat
  7. Tak fajn, nechceš mě vzít s sebou? Jela bych hned, Řím je nádherný! :o

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný článek! :) Já jsem v Itálii nikdy nebyla, lákají mě spíš severské státy, ale určitě tam někdy zajedu. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. Heh, kolik lidí má zájem vidět. Nádhera, nedivím se. Antika je také opravdu fascinující hledání krásy a dokonalosti.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.