KINO: Fantastická zvířata a kde je najít

zdroj posteru
Originální název: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Žánr: Fantasy / Dobrodružný
Vydání: Velká Británie / USA, 2016
Délka: 133 min
Režie a scénář: David Yates, J. K. Rowling
Předloha: J. K. Rowling (kniha)
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Eddie Redmayne, Dan Fogler, Colin Farrell, Ron Perlman, Katherine Waterston, Alison Sudol, Ezra Miller a další

Anotace: Newt (Mlok) Scamander přichází do New Yorku se svým záhadným kufříkem, ve kterém se nachází obrovská sbírka vzácných magických tvorů z jeho cest kolem světa. Co se může stát, když se nadaný britský kouzelník vydá do Ameriky a jeho zvířata (některá i trochu nebezpečná) uniknou z kufříku?
(Freeman Ent.)

Kdo by neslyšel o Fantastických zvířatech? Tato dlouho očekávaná a mnoha názory opěvovaná novinka z dílny J. K. Rowlingové totiž teprve před necelým týdnem vtrhla na plátna kin a vtáhla tak diváky do zbrusu nové éry skrytého kouzelnického světa hemžícího se všelijakými tvory i netvory a v neposlední řadě skrytými nepřáteli. Nutno tedy připustit, že vnadidla byla vskutku velkolepá, není proto divu, že jsem těmto svodům nakonec podlehla i já - protože kdo by nebyl zvědavý na nového Harry Pottera bez Harry Pottera?

Ožívá nová éra kouzelnického světa.
Jak už sám název napovídá, příběh by se měl točit hlavně a především kolem fantastických zvířat., což splněno bylo i nebylo. Leckdo se k této skutečnosti postaví rozdílně, avšak já sama jsem jedině přivítala fakt, že hlavní zápletka pojednává o čemsi tajemnějším, hlubším. To se ovšem ukázalo až u samotného závěru, jelikož po naprostou většinu filmu má divák dojem, že přesně tuší, kam všechny události směřují a jak vyvrcholí. Na první pohled se to může jevit jako pochybení a značné uvolnění ze strany scénáristů, naštěstí se ale ukázalo, že ve skutečnosti právě tohle byl celý záměr - zmást diváka a nechat ho, aby si byl natolik jistý, že ho finální odhalení jednoduše posadí na zadek. I přes toto úsilí vzdáleně připomínající zapeklitost Harryho Pottera musím říci, že v porovnání právě s touto zmiňovanou sérií se zápletka Fantastických zvířat pohybuje asi jen na 60%. Správně, celých 40% by potřebovalo doladit, dorozvinout, vylepšit - což je ovšem něco, čeho se už nedočkáme.

http://www.hdwallpapers.in/
Aby tento prohřešek Rowlingová fanouškům dostatečně vynahradila, naservírovala na zlatém podnosu mnoho toho, co milují - kouzelnický svět plný fantastických tvorů i intrik, legendární humorné scénky, hlášky i vtípky, velkou porci energičnosti, napětí i kouzelnických hůlek v akci a v neposlední řadě romantiku, což je další problém. Romantika je totiž něco, na co nejsme u Rowlingové v takovéto míře zvyklí, právě proto nabíral závěr filmu skluz ke klišé doslova bijícího do očí.
Nemůžete si také nevšimnout znatelné změny prostředí a času, která snímku jedině prospěla - na rozdíl od Harryho si Newt odskočil na dovolenou do New Yorku a to ještě pěkných pár let před tím, než se slavný kouzelník s jizvou na čele vůbec narodil - přesněji v roce 1926.
Co se vizuálního provedení týče, bezesporu bylo na co se dívat, to se nevylučuje, jenže počítačové efekty, jež se v dnešní době staly jedním z největších lákadel, nejsou ani zdaleka všechno. Značně pokulhávala také hudba, která postrádala jakýkoliv význačný motiv. Se všemi těmito zmiňovanými chybami a zavádějícími drobnostmi stojí jedno jediné slovo: komerčnost, jejíž přítomnost je, leč ne každý je ochoten si to připustit, v tomto případě nevyhnutelná.
Kouzelníci žijí mezi námi.
https://www.warnerbros.co.uk/
Hlavní čtveřice hrdinů, jak už to tak bývá, jsou tak trochu podivíni, kterým se patálie a maléry doslova lepí na paty. Jenže bylo by to bez toho ono? Ani náhodou!
Hlavní hrdina vyměnil brýle za kufřík a Newt "Mlok" Scamander v podání Eddieho Redmayna je na světě. Upřímně řečeno i tahle změna byla dobrý tah - Newt byl skvělý a především úplně jiný než Harry. Hlavně pak musí vyzdvihnout herecký um Eddieho Redmayna, v některých scénách a kouscích, které prováděl, si skutečně získal můj obdiv. Úžasná byla i Queenie Goldstein v podání Alison Sudol nebo Jacob Kowalski zahraný Danem Foglerem. Jediný, kdo mi z hlavní čtveřice příliš nesedl a zdál se mi spíše bezcharakterní, byla Porpentina Goldstein, kterou ztvárnila Katherine Waterston. Dále musím zmínit ale i Colina Farrella coby Percivala Gravese nebo Ezru Millera, který si skvěle pohrál s postavou Credence. Jakousi pomyslnou třešničkou na závěr se stal příchod Gellerta Grindelwalda v podání Johnnyho Deppa. Tohoto herce od dětských let obdivuji, nicméně nejsem si tak úplně jistá, jestli byl dobrý tah představitele tak dobře známého jako Jacka Sparrowa nebo Kloboučníka umístit do světa kouzelníků.
Není to Harry Potter - ale možná je to dobře.

http://67.media.tumblr.com/1d1a3072e665c246017930e826a43e29/tumblr_nzecspK6Ss1s6z4zdo4_500.gif

Fantastická zvířata a kde je najít je skvělá jednohubka, ke které se nenáročný divák bude milerád vracet. Nicméně je na ní znatelná příměs komerčnosti, nevyváženosti a nedoladěnosti i drobných zavádějících detailů, na které nejsme ve spojení s J. K. Rowlingovou tak úplně zvyklí. I když recenze může působit z velké části negativně, mně se film jako celek hodně líbil - ať už kvůli skvělým hereckým výkonům, akci nebo hláškám a oceňuji také skutečnosti, že leč je název znatelně zavádějící, hlavní zápletka se přímo fantastických tvorů netýká - ačkoliv převážná část děje se točí právě kolem nich. Pochopitelně se také ve filmu vyskytovaly jisté příznaky i náznaky, ale prozatím nemám moc velkou představu o tom, jak by měly vypadat další díly, kterých má být údajně celkem pět. Ale zvědavá jsem, to nelze popřít.


85%

Pro větší objektivnost ještě závěrem dodám, že snímek hodnotím na základě zhlédnutí 3D verze v originálním znění s titulky.

15 komentářů:

  1. Taky jsem na tom byla v kině ve 3D s titulky, hned ve čtvrtek v podvečer. A naprosto s tvou recenzí souhlasím. Totiž - ten konec, jak se tam všichni spárovali, byl dost klišoidní. Respektive Mlok s Queeine (určitě se to takhle nepíše :D), těm dvěma moc nefandím. Efektů tam bylo opravdu hodně a bylo to pěkné, ale asi to opravdu nevyvážilo tu dějovou linku. Na druhou stranu - knižní předloha obsahuje pouze popisy jednotlivých zvířat, takže samotnou zápletkou by mělo být už jen to, že jsou tam ta zvířata ukázaná a popsaná. :D

    Asi bych to hodnotila tak na 75%, protože to pro mě mělo velkou nostalgickou hodnotu, ale jinak průměrný pěkný film. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten klišé konec mi na celém filmu nesedl a vadil snad nejvíc, abych pravdu řekla. S tou předlohou máš pravdu, vzhledem k tomu se to všechno vlastně dost vyvedlo :)

      Vymazat
  2. Mam docela obavu na to jit, protoze nechci byt zklamana. Harry je moje srdcovka a nechci si to pokazit...

    OdpovědětVymazat
  3. Komerčnost je něco co za tímto filmem vidím už od začátku, a to jsem ho ještě ani neviděla. K tomu samozřejmě ještě vede prodlužování filmové série, což se ne vždy vyplácí viz. Hobit.
    Na film se docela těším, i když vím, že to nebude zrovna nejlepší. Díky za recenzi, alespoň tak nějak vím, co čekat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V dnešní době to bez ní snad ani nejde a je naprostá pravda, že většinou se její přítomnost moc nevyplácí. Já sama za sebe nemůžu říct, že by Hobit byl špatný - mně se ta série vlastně líbila, ale jen do té doby, než jsem začala hlouběji přemýšlet nad dějem... takže už nad ním radši nepřemýšlím.
      Zrovna nejlepší ne, ale hodně dobré - takže se toho neboj :)

      Vymazat
  4. Z Fantastických zvířat jsem měla nejdříve docela strach, že to zkrátka už nebude ono, ale přece jen jsem se na to rozhodla jít do kina už na půlnoční premiéru (což byl mimochodem skvělý zážitek). Byla jsem však nadšená - už jen to, že se filmu povedlo, udržet mě plně vzhůru do tří do rána považuji za dobré znamení. Kouzelnický New York ve 20. letech minulého století mě jaksepatří okouzlil, ale nejvíce jsem si zamilovala zvířecí obyvatele Newtova kufru. Newt samotný byl přesně ten typ mírně šíleného biologa, kterým bych se ráda sama stala, a z některých jeho kousků mi fakt spadla čelist. Bylo vidět, že si Eddie Redmayne hraní skutečně užíval.
    Temná linka s Grindelwaldem, Credencem (když poprvé zaznělo jeho jméno, jako jediná v kině jsem se smála jako blb, protože prostě kredenc, že jo) a Obscury mě také velmi zaujala a její konečné rozuzlení mě nemohlo překvapit víc. Taky by mě zajímalo, co se bude dít dál a mám spoustu otázek, jejichž odpovědi se asi hned tak nedozvím.
    Abych svůj názor nějak shrnula, tak kdybych nebyla úplně švorc, šla bych na to ještě jednou. A možná ještě jednou. :D
    Super recence! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za rozvinutý názor :)
      Já jsem na tom byla docela podobně a jak může vidět v recenzi, vlastně pořád jsem. A ne - nebyla jsi jediná, já jsem se taky smála :D
      Já bych do kina nejspíš znovu nešla, ale jakmile půjde tenhle snímek někde splašit na netu, okamžitě stahuju :)

      Vymazat
  5. Včera jsem na filmu byla a musím říct, že můj názor se doslova a do písmene shoduje s tím tvým :) Skvěle sepsáno, takhle má vypadat opravdu kvalitní recenze :)
    Měj se krásně, Lory

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkná filmová recenze :) Na Fantastických zvířatech jsem byla o víkendu a film se mi líbil :) Herci sympatičtí, hlavně Mlok, spousta podivných zvířátek, jen ta zápletka nebyla úplně to pravé. Skvělé pokoukání a návrta do kouzelnického světa :) Ale nemůžu si pomoct, Dr. Strange kterého jsem viděla předtím mě bavil ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Já bych neřekla, že zápletka nebyla to pravé, jen byla zkrátka taková... nedotažená.
      Na Dr. Strange se taky chystám a jsem hodně zvědavá :)

      Vymazat
  7. Harry Potter mě nikdy moc nebral, ale filmy se mi líbily. Nicméně pokud do hlavní role dosadí Eddieho, který je mi vyloženě nesympatický, rozhodně nemám chuť se na snímek kouknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě Eddie v hlavní roli hrozně líbil. Sice chápu, že jestli je ti vyloženě nesympatický, nejspíš se ti do toho moc nechce, ale podle mě si určitě zaslouží alespoň šanci :)

      Vymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.