Tokyo Ghoul | Kdo to přebývá uvnitř mě?

Zdroj obrázku
Žánr: drama/horor 
Vydání: Japonsko, rok 2014
Počet dílů: 12
Anotace: Vášnivý čtenář Ken Kaneki žije v Tokyu, kde se mezi lidmi potulují i "ghúlové", kteří na první pohled vypadají jako lidi. Kaneki na to doplatí, když se zamiluje do děvčete, které je ghúl, ale on její skutečnou identitu nezná. Odhalí ji až v momentě, kdy ho děvče napadne a pokusí se ho sníst, protože ghúlové se živí lidmi a lidské jídlo jim přijde nechutné. Ale shodou okolností se stane, že to ona v důsledku nepozornosti nepřežije a lékaři se pokusí Kanekimu zachránit život. Aby Kaneki přežil, musí mu voperovat orgány toho děvčete. Operace Kanekiho navždy změní a vyvolá v něm zvláštní reakce - jako například nechuť k lidskému jídlu. (zdroj serialzone.cz)

V prvé řadě by nejspíše nebylo od věci zmínit fakt, že toto anime není pro slabší povahy. Tvůrci se očividně nijak neštítí krve a tak je to zde i patřičně znát. Už od začátku jsem od Tokyo Ghoul očekávala mnoho, i navzdory velké spoustě negativních názorů. Jak se ale ukázalo, jako obvykle mám na věc úplně jiný názor, než-li ostatní.

Děj
U prvního dílu jsme byla mírně řečeno na vážkách. Očekávala jsem nějakou větší akci, trochu vážnosti. Ze začátku to tak sice působilo, ale následnou čtvrt hodinu nikoliv. Naopak jsem se dočkala dětinskosti. Když ale první část dospěla k vyvrcholení, nestačila jsme se divit. Já se na nějaká věková omezení nedívám, prostě mě zaujala anotace, tak jsem si řekla, že si něco pustím. Tolik krve a sadistického chování jsem ale vůbec nečekala, doslova mi to vyrazilo dech. Co mě ale překvapilo ještě víc byl fakt, že se mi to líbí. 
Zdroj obrázku
Dál už jsem se sledováním pokračovala zase jako na drogách, každý den dávku alespoň čtyř dílů a najednou světe div se, ono je to pryč. Připadalo mi přímo fascinující pozorovat vývoj Kenekiho a jeho souboj s oběma částmi svého . Věděla jsem, že se z něj nakonec stane poloviční ghúl, ale ani ve snu by mě nenapadl tento způsob. Geniální! U počátečních dílů jsem poměrně velké množství věcí nechápala, ale díky šikovnosti rozvržení děje a rozčtvrcení myšlenky v tomto anime jsem se postupně zasvěcovala do hlavního centra dění. Je až neuvěřitelné, co něco takového dokáže s člověkem udělat. Jako omámená jsem neustále dychtila po dalším a dalším. Upřímně řečeno se mi moc často nestává, že by mě něco zaujalo natolik, abych se po tom sápala už po probuzení a celou noc se mi zdály sny s touto tématikou - a to se mi v tomto případě skutečně stalo.
Abych ale jen nevychvalovala, chybičky se samozřejmě taky našly. Byly to asi dvě epizody po sobě, co jsem měla pocit, že se Kaneki jen pořád někam vnucuje, ničemu nerozumí a jinak se tam nic neděje - možná tak zemřelo pár lidí, ale to už je vedlejší. Následně ale všechno nabralo rychlý spád. Vlastně jsem až na tuhle maličkost nenarazila na jediné slabé místo. Nejlepší z celé téhle série mi ale připadalo zakončení. Chvílemi jsem z toho byla úplně zoufalá, ale nakonec jsem měla jen sto chutí křičet a výskat radostí, byla jsem naprosto nadšená, kam to vyspělo. Musím říci, že z pohledu tvůrců tohle byl naprosto brilantní tah, jak ukončit první sezónu. Jsem úplně na trní, než se budu moc podívat na tu druhou, bohužel jsem si ale dala předsevzetí, že nejdříve napíšu recenzi na tuto, abych se pak nemohla nechat ovlivňovat.
| Napůl člověk. Napůl ghúl. Ale co je v tomhle zničeném světě správně? |
Postavy
Obecně řečeno postavy zde nejsou sice po psychické stránce úplně dokonalé nebo do podrobností vymyšlené (viz Death Note), ale zato jich je kopa, všechny s výjimečným charakterem a osobitou povahou.
Zdroj obrázku
Po pravdě řečeno hlavní postavu, Kanekiho, jsme ze začátku nuceně nemusela. Připadal mi takový neustále ufňukaný, ale jak se postupem času vyvíjel, zamilovala jsme si ho. Sledovat ten vnitřní boj a vývoj osobnosti, to bylo vážně fascinující. Rize jsem ráda neměla a na první pohled mi bylo jasné, že ani mít nebudu, něco podobného jsem si myslela i o Tuoce, místy mi její tvrdohlavost připadala otravná, ale i ji jsem si nakonec oblíbila. Hide je zase zajímavý svým možno říci drobet dětinským chováním, ale při tom umí brilantně přemýšlet. Dále zmíním kupříkladu ještě Amona a Jasona. Amona jsem nejdřív taky neměla ráda, ale ke konci jsme ho začala chápat - bohužel, stojí na špatné straně. No a Jasen, to je zrůda, jsem ráda, že ho Ken vyřídil.

Chyby
Jak už jsem řekla, tentokrát skutečně nemám moc co dodat, až na pár možná až zbytečně zdlouhavých míst, ale to je opravdu jenom maličkost, která se lehce ztratí v davu.

Celkový názor
Abych to tedy nějak shrnula, za mě jednoznačně obrovský palec nahoru za celý tento výtvor. Úžasný děj, plný akce, napětí, sice i velkého množství morbidnosti (ale to už je pak problém diváka, pokud má slabší žaludek), postupného odhalování spojitostí a částečně i humoru. Grafice nemám taktéž co vytknout, bohužel se mi pod ruce dostala zcenzurovaná verze, takže jsme o něco málo byla připravena, ale do budoucna plánuji sehnat tu normální. Také jsem si úplně a doslova zamilovala opening. Mám pocit, že Tokyo Ghoul v sobě nese docela hezkou myšlenku - dva druhy, dvojí obvinění, přesto jsou ale svým způsobem všichni stejní, jen to nedokážou pochopit. 
Ode mne můžete tedy slyšet jen vřelé doporučení, momentálně se z toho stalo moje srdcová záležitost. Opravdu stojí za to!

Zdroj animace


99%

7 komentářů:

  1. Teda tohle není nic pro mě... Je to na můj vkus moc hororové... Ale věřím, že pro milovníky hororů to může být skvělé :) Je to hlavně hodně dobrý nápad, podle toho, co píšeš... a když tomu nemáš ani co vytknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mého ten žánr horor je tam vcelku neoprávněně. Je to spíš drastické než strašidelné, ale chápu, že každý máme vkus na něco jiného :)

      Vymazat
  2. aaah, tak tohle anime by bylo přesně pro mě :D
    ten příběh se mi hrozně líbí a jestli tam nešetří krví, uu :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tvůj názor na tohle anime chápu. Taky se mi moc líbilo :) Zkusily jsme to s kamarádkou jen tak náhodou a první reakce byla "druhá série tohohle je právě nejlíp hodnocená na shirai?! co na tom všichni vidí?!", ale později jsme se do toho opravdu ponořily. TG je opravdu úžasné, i když mám možná první sérii radši než druhou (i když, posledních pár dílů druhé je opravdu luxusních.... a možná v tom hraje i roli, že první sérii jsem viděla bez cenzury a druhou s ní... ono je to s tou cenzurou takové hrozně divné... )
    Celkově vzato s tvou recenzí naprosto souhlasím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na to taky narazila úplně náhodou. Vzhledem k tomu, že na první sérii jsem byla naprosto závislá, tak mi to vydrželo i do té druhé, ale je pravda, že ta je o dost slabší - i když poslední díly, jak už si řekla, jsou vážně luxusní. Já sehnala jen verzi s cenzurou, do budoucna se musím podívat na tu bez ní, dost mi to s tím vadilo.

      Vymazat
  4. Tohle anime se mi líbilo.. Obě série byli povedené, no ale lepší byla na první.. Opening se mi líbil u první no u druhý série už vůbec,
    přeskakovala jsem ho.. No hrůza..
    Souhlasím s recenzí, ale já bych dala 4 hvězdičky :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Toto anime som asi dopozeral pred týždňom a pol a je úplne úžasne, že som narazil na túto recenziu prostredníctvom FB stránky. Na anime mám úplne rovnaký názor ako ty. A páči sa mi tvoj štýl písania, a preto sa stávam pravidelným čítatelom

    http://mojzivot-tvojzivot.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.