Owari no Seraph | Každý je hříšník

Zdroj
Žánr: Akční/Drama/Fantasy
Vydání: Japonsko, rok 2015
Počet dílů: 12
Anotace: Poté, co se po lidském světě rozšířil virus, který zabil všechny starší 13 let, upíři získali nadvládu nad světem. Všechny děti shromáždili do internačních táborů, aby z nich mohli čerpat krev. Zde se setkáváme s přátelským Mikaelou a Yuuichirem, kteří jsou nerozluční, jako bratři. Oba sní o svobodě a brzy se jim naskytne šance k útěku. Yuuichirovi se povede utéct a zjišťuje, že všichni lidé přeci jen nevymřeli. Přidává se tak k protidémonské armádě, která bojuje proti upírům, aby se mohl pomstít za smrt svých přátel. Brzy je ale postaven před šokující pravdu. (zdroj: akiba.cz)

Owari no Seraph, známé taktéž jako Seraph of the End, je v anime světě poměrnou novinkou. Námět je sice o upírech, ale nenechte se mýlit - děj není ani zdaleka stereotypní upírská slátanina! Co se tedy vlastně stalo s lidmi? Jaké je tajemství protidémonské armády? Dokáže se Yu vyrovnat s pravdou? A jaká z nich je vlastně ta správná?


Děj
Děj mi přišel ze začátku pohodový, rozvíjel se přiměřeně rychle, tak aby na diváka nespěchal a zároveň ho nenudil. Hned z kraje se seznamujeme s výjimečným vztahem mezi Mikaem a Yuem (omluvte mé skloňování), kteří jsou pro sebe navzájem jako bratři. Po nešťastném útěku z upírského věznění se Yu ocitá v rukou příslušníků Démonické armády a jediné, po čem touží, je pomstít svou rodinu a stát se jedním z nich. 
Zdroj
Je ale jeho přesvědčení pravé? Co když se právě tímto skutkem obrací ke své rodině zády? Co když upíři nejsou těmi, kdo jsou zlí? Ze začátku si divák otázky tohoto typu nejspíš pokládat nebude, stejně jako jsem to nedělala ani já, ale jak se děj rozvíjí a plyne dál, nakonec zjistí, že celou dobu jsme byli vláčeni za nos. Dalo by se říci, že většinu dílů jsme nuceni chodit okolo horké kaše, ale ve skutečnosti to není tak úplně pravda. 
Mám ráda zamotaná dějství a na Seraphovi je zvláštní ta věc, že se vám zamotaným vůbec nezdá, i když doopravdy je a to pořádně. Líbí se mi skutečnost, že od samého začátku jsem si utvářela jisté přesvědčení o tom, kdo je a není dobrý, kdo je a není nepřítel. Když se objevil Miko, byla jsem si téměř jistá, že má pouze pomotanou hlavu. V posledních dílech série jsem si ale uvědomila, že všechno je ve skutečnosti možná úplně jinak. Kdo je tedy dobrý? O jaké experimenty se jedná? Kdo je Yu a co jsou vlastně serafové konce zač?
Z tohoto pohledu byl excelentní tah z pohledu tvůrců utnout děj právě ve chvíli, kdy si divák připadá nejvíc zmatený a hlavou mu víří desítky otázek, jejichž odpovědi by chtěl znát a mnoho dalších věcí, které by potřeboval pořádně vysvětlit. Viděla jsem sice i anime, která mě zaujala víc, ale i tak mi Owari no Seraph připadá jako originální a dobře zpracované a moc mě bavilo. Osobně se už moc těším na říjen, kdyby měla krom třetí série Tokyo Ghoul vyjít i druhá řada právě Owari no Seraph. Myslím, že to nakonec bude ještě opravdu zajímavá podívaná a jsem neskutečně zvědavá, kam vše nakonec dospěje.

| Nenávidíš lidi a nenávidíš i upíry. Tak kým nakonec budeš? |

Postavy
Zdroj
Charaktery postav povětšinou nebyly nijak zvláště propracované, ale aspoň hlavní představitelé měli zajímavou minulost a chovali se svým jistým způsobem osobitě.
Hlavní postava Hyakuya Yuuichirou mi připadal sice místy až zbytečně arogantní, ale i přesto jsem ho už od začátku měla ráda a věděla jsem, že se jedná konečně o nějakou silnou osobnost. Hyakuya Mikaela jsem moc nepoznala, jelikož se objevil až v pozdních dílech - jako upír - ale z toho, co jsme vypozorovala, mi připadal taktéž zajímavý, skromný a přemýšlivý. Na Hiiragi Shinou jsem si udělala obrázek jako na vydařenou postavu zastupující ženské pohlaví: milá, působící drobet roztěkaně, přesto ale silná a pevná. Kimizuki mi zpočátku lezl na nervy, ale postupem času jsem ho pochopila a oblíbila si ho taky, stejně jako Yoichiho. To stejné ovšem nemůžu říci o Mitsubě, jelikož tu jsem neměla příliš v oblibě snad nai jednou. Kupodivu i Guren mi vzhledem k jeho "drobet" drsnému přístupu připadal sympatický, i když u konce jsem trochu pozměnila názor - ten bude ale nejspíš hlavně záviset na tom, kam se děj dostane v druhé řadě a jestli se ujasní, jak se věci skutečně mají.

Celkový názor
Owari no Seraph, zajímavá novinka s na první pohled klasickým tématem, které je ovšem pojatou naprostým opakem než je "klasika". Děj je originální, zajímavý, plný napětí, zápletek, neobjasněných záležitostí a taktéž opepřen špetkou humoru. Postavy a jejich vystupování nikoho svou vymyšleností neurazí. Opening se mi moc líbil, stejně jako i soundtracky. Grafické zpracování nebylo nijak přehnaně plné krve, jak by se možná dalo očekávat, ale osobně si myslím, že to může být plus vzhledem k tomu, jak často se anime tohoto typu nakonec mění v jatka. To už by přeci nebylo zajímavé, kdyby to tak dopadlo všude, nebo ano?

Zdroj
Seraph of the End mě bavil a už se moc těším na druhou sérii, která by měla vyjít už brzy. Nenašla jsem v něm moc slabých míst, i když jsem viděla i lépe pojatá anime. Mohu vám ho tedy jen vřele doporučit, určitě stojí za to.


85%

5 komentářů:

  1. Já anime nesmírně miluji, je to originální a nevšední styl. Fascinuje mě těch 12 dílů, protože také mám ráda velké ságy. Tvá recenze je velice perfektně a inteligentně zpracovaná. Není totiž recenze jako recenze, ale ta tvá je na úrovni. ☼☼☼

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš.. jak já nemám anime ráda :D kámoš mi doporučil pár, nemůžu se k tomu dokopat, ale podívám se na to a uvidíme, jestli nebudu k tomu mít odpor :DD prostě nemám ráda tyhlety japonský postavičky :DDD
    jinak moc pěkně zpracovaná recenze :))

    Silluety,- silluety.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Abych se přiznala, dřív jsem k tomu měla úplně stejný přístup jako ty. Ono ale strašně záleží na tom, na jaké anime se podíváš - můžeš sáhnout vedle a pak si zkazíš představu úplně o všem, i když některé jiné z nich by se ti třeba i líbily. Já jsem sáhla na poprvé špatně, ale dala jsem ještě druhou šanci a rozhodně nelituju - život je od toho, aby se experimentovalo, když člověk nic nezkusí, nemůže vědět, co se mu líbí a co ne. Proto je dost těžké to porovnávat xD

      Vymazat
  3. Owari no Seraph jsem viděla a... nepřišlo mi to špatné, ale už jsem viděla lepší. I přesto si nenechám ujít díly, co vyjdou na podzim.
    A Mitsuba je... ehm. Tak trochu jsem doufala, že ji zabijou. (Jen tak mimochodem, tak nějak fandím upírům.)

    OdpovědětVymazat
  4. Owari no Seraph se mi moc líbilo, ve většině věcí s tebou souhlasím :-) Možná až na Hiiragi - musím říct, že jsem si tam žádný ženský charakter neoblíbila :D *ne že by jich tam bylo nějak moc*

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.