Jak se slaví u ostatních #3

S trochou zpoždění, ale přece jen jsem tady s přáním krásných svátků, hodně štěstí, pohody, dárků a přináším vám slibovaný závěrečný díl série "Jak se slaví u ostatních?". 
Myslíte si, že už vás o těchto Vánocích už nemůže nic překvapit? Tak to se pěkně pletete, od toho je zde totiž tato série, abych vás seznámila s šílenými zvyky a tradicemi, které považují v zahraničí za zcela normální. V čem jsme si podobní a v čem bychom si naopak nikdy nesedli do noty? Dnes se můžete těšit kupříkladu na Itálii, Austrálii a ještě mnohem víc!



V Austrálii ke zmrzlině
V Austrálii jsou vánoční zvyky převzaté takřka jako přes kopírák od Britů, ovšem s jedním hlavním rozdílem - zde v období Vánoc vrcholí léto. Tento prostý fakt zapříčinil, že vánoční stromečky jsou proto buďto umělé nebo jednoduše zasazené v květináči. Dárky nosí Otec Vánoc nebo Santa Claus, který přichází v časných ranních hodinách 25. prosince a rozdává dětem dárky do punčoch u krbu, případně do povlaku na polštář, jenž je zavěšený většinou v rohu postele. To znamená, že Santa musí být doslova tichý jako myška, aby nikoho při nadělování nevzbudil. 
V Austrálii u štědrovečerní tabule sice nenarazíte na smažené klokana, ale můžete se setkat s krocanem, ale klidně i s mořskými plody a oblíbeným dezertem je samozřejmě zmrzlina.
Jak mohou bez žertů vypadat Vánoce v Austrálii (Zdroj)

V Rusku na robotu
Na rozdíl od ostatních států, v Rusku je Štědrý den obyčejným pracovním dnem. Pravoslavné Vánoce totiž začínají až kolem šestého a sedmého ledna. Přestože původní Vánoce byly doprovázeny nespočtem tradic a zvyků, po jejich zákazu v roce 1918 se na většinu z nich zapomnělo, a tak v dnešní době Rusové oslavují především Nový rok. Dárků se pak dočkají o dědy Mráze přijíždějícího na velikých saních v doprovodu Sněhurky zabalené v bílém kožíšku.

Itálie na koštěti
Čarodějnice Befana (Zdroj)
Je zajímavé, že v Itálii se jedná skutečně o svátky klidu a pohody, poněvadž Italové si na všeobecný shon příliš nepotrpí. Mnohem víc než na stromečku si zakládají na Jesličkách, které se často v rodinách dědí z generace na generaci. Stejně jako ve Španělsku, o němž jsem se zmiňovala v minulém díle, se do nich postavička Ježíška přidává až v noci 24. prosince. 
Co se týče rozdávání dárků, tato záležitost je zde poměrně komplikovaná. Když se zeptáte náhodného člověka na ulici, může se vám dostat odpovědi Babbo Natale, stejně jako i Befana. Jména sice začínají na stejná písmena, ale ani zdaleka neoznačují jednu a tu samou osobu. Babbo Natale je něco jako zdejší obdoba Mikuláše, který jezdí na saních se soby a dárky rozdává už 24. prosince. Befana se ale Mikuláši ani zdaleka nepodobá - jedná se totiž o ohyzdnou čarodějnici. Sice je ztvárňována jako ošklivá, ale naštěstí je hodná a dárečky rozdává kolem Tří králů. Nenechte se ovšem zmást - můžete dost lehce dostat i uhlí. 

8 komentářů:

  1. Ani v Austrálii ani v Itálii bych vánoce určitě nechtěla slavit :O

    OdpovědětVymazat
  2. Me treba pobavilo, ze Finum nosi darky vanocni koza :D :) a takova Australie by mi vubec nevadila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek. Hlavně ta Itálie mě dostala :)

    Pokud tě tohle zajímá, posílám odkaz na svůj článek, týkající se vybraných Vánočních zajímavostí, které mě velice zaujaly :)
    http://www.lamic.cz/2015/12/10-vanocnich-zajimavosti-o-kterych-jste.html

    OdpovědětVymazat
  4. Táto séria ma bavila, dúfam, že máš v rukáve ešte veľa nápadov :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ten světelný meč místo šipky je skvělý :) jak jsi to udělala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na těhle stránkách si najdeš kurzor http://www.cursors-4u.com/ a vložíš na blog html. Akorát nevím, jestli to funguje i blog.cz. A díky za pochvalu, mě se taky líbí, ale dost jsem se bála, co na to budou říkat ostatní :D

      Vymazat
  6. Ten kurzor je fakt pecka! ;) A i dess se mi moc líbí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tvůj název blogu je více než zajímavý! :)
    Jinak je to fascinující, jak jsou Vánoce všude trochu jiné :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.