Pošlete kašel k šípku

Vzhledem k tomu, že ani letos se nám doposud nedostalo luxusu bílé zimy a místo toho se takřka dennodenně setkáváme se studeným větrem a sprškami, nabízí se krom ponuré nálady ještě jeden všem z nás jistě zcela důvěrně známý problém - jedná se o kašel. S trochou štěstí postačí, když si vezmete pár pastilek do krku nebo sirup. Pokud toto počínání ale budete opakovat dlouhodobě, zají se vám, nehledě pak na to, že ne vždy je tato léčba hned úspěšná. Proto jsem se rozhodla vás v tomto článku seznámit s přírodní variací léčby tohoto nikterak mimořádně závažného, ale při nejmenším otravného onemocnění. Jsem si jistá, že některé ze zmiňovaných "babských" metod budete znát, ale jiné možná ne.

K přípravě těchto přírodních léčidel nepotřebujete zdaleka nic speciálního, naopak všechny přísady docela snadno najdete v běžné domácnosti, což je další z mnoha výhod.



Cibulový sirup
K přípravě potřebujeme:
✖ cibule
✖ med nebo cukr
✖ majoránka
Množství dle potřeby a chuti.

Postup: Cibuli nakrájejte na malé kousky, přidejte majoránku a směs oslaďte buďto cukrem nebo pokud chcete mít lék zcela přírodní, použijte med. Směs nechte pár hodin (doporučuji přes noc) v lednici. Utvoří se vám šťáva, která se dále požívá po lžičkách. 

Co se týče chuti cibulového sirupu, je zcela individuální, jak jí přijmete. Někomu bude výsledná směs připadat odporná, ale mám i známou, jejíž malé dcerky jí hltají po lžících. 

Napařovací lázně
Jako základní obranou proti kašli také spolehlivě poslouží kupříkladu zázvorový nebo lípový čaj. Ne každý ale lehko snese jejich výraznou chuť (stejně jako u zmiňované cibule), proto zde mám i variantu, při které nic pozřít nemusíte.
Napařovací lázně skvěle slouží k zvlhčení dýchacích cest a průdušek, navíc se jedná o ozkoušenou metodu, kterou jistě používaly už vaše babičky a prababičky. 

Potřebujeme: 
✖ heřmánek - 2 lžíce
✖ tymián - 2 lžíce
✖ 1 až 2 litry vody
✖ ručník
✖ umyvadélko, hrnec nebo cokoliv jiného, co poslouží našim účelům

Postup: Do nádoby nalijte 1 až 2 litry horké vody, ve které nechejte po dobu 10 minut louhovat 2 lžíce heřmánku a 2 lžíce tymiánu. Poté se nakloňte nad nádobu, přehoďte si přes hlavu ručník a 5 až 10 minut vdechujte horké výpary.

Vyzkoušet dále můžete i mátu. Pokud máte špatné vztahy s bylinkami, dobře vám poslouží i obyčejná sůl.

Na závěr vám už popřeji jen mnoho zdaru v boji s kašlem a doufám, že některá ze zmíněných metod zabere.

A jak se bráníte proti kašli Vy? 
Znáte některou ze zmiňovaných metod? 
Popřípadě máte s nimi nějaké zkušenosti?

5 komentářů:

  1. Ahoj máš u mě diplom za bleskovku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek. :)
    Jelikož cibuli přímo nenávidím, tak tu první možnost nejspíš zavrhnu a vezmu si radši tu pastilku. :D A s napařovací lázní zkušenost mám, když jsem kdysi měla usazenou rýmu, musela jsem to denně trpět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S cibulí jsme na tom úplně stejně... bohužel na mě poslední dobou nepůsobí ani ty prášky :D

      Vymazat
  3. Já na cibulu a česnek nedám dopustit :) vždycky když od nás odjedou nasmrkaní synovci a neteře :( tak si dávám druhý den na snídani budˇ topinky s česnekem nebo chleba s cibulí a tím popálím všechny bacily v krku!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Já spíš než kašlem trpím rýmou. I tak si píšu a děkuju :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář, nezapomeňte za sebou nechat stopu v podobě odkazu na blog a přidat se k mým pravidelným čtenářům, aby vám nic nového na blogu neuniklo. Hezký zbytek dne přeji! ♥

© Lory Humble 2015 | Všechna autorská práva vyhrazena. Používá technologii služby Blogger.